kourdistoportocali.comPeopleHealthΤο lockdown προκαλεί πόνο στη μέση

φυσικοθεραπεία

Το lockdown προκαλεί πόνο στη μέση

Με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο πόνος στη μέση και αποτρέπονται υποτροπές και μόνιμες βλάβες

Καθώς συνεχίζεται η τηλεργασία, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται για πόνους και ενοχλήματα στο σώμα τους. Ανάμεσά τους πολλοί νεαροί ενήλικες και μεσήλικες, που παραπονούνται για οξείς πόνους στη μέση, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ανδρών και γυναικών. Το 36% από αυτούς δήλωσαν ότι το τελευταίο εξάμηνο νιώθουν ολοένα εντονότερα σωματικούς πόνους, με τον πόνο στη μέση να είναι το κυριότερο πρόβλημά τους.

Ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι αιτία για τους πόνους τους είναι ο πρόχειρος χώρος που έχουν διαμορφώσει ως γραφείο για να εργάζονται στο σπίτι. Η αιτιολογία αυτή αναφέρθηκε συχνότερα από τους εθελοντές 25-44 ετών. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (το 39%) απέδωσαν τον πόνο και στις αυξημένες ώρες της ακινησίας μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ και τηλεοράσεις.

Το 35% είπαν ακόμα πως έχουν αλλάξει τις ώρες του ύπνου τους, συνήθως ξενυχτώντας περισσότερο μπροστά στις οθόνες. Και το 33% είπαν ότι γυμνάζονται λιγότερο. Ο ένας στους δύο πάσχοντες, εξάλλου, είπε ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στους αυξανόμενους πόνους που νιώθουν.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες σε άλλες χώρες. Μελέτη στη Σαουδική Αραβία, σε 463 εθελοντές έδειξε ότι ο πόνος στη μέση ήταν το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα κατά το τοπικό lockdown. Εκείνοι που τον ανέφεραν συχνότερα ήταν οι συμμετέχοντες ηλικίας 35-49 ετών, κυρίως όσοι είχαν αρκετά περιττά κιλά, πολύ στρες, περνούσαν πολλές ώρες καθημερινά καθισμένοι, δεν γυμνάζονταν αρκετά και εργάζονταν από το σπίτι ή έκαναν εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Το 80% των ενηλίκων παρουσιάζουν οξύ πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι πιθανές αιτίες του είναι πολλές. Ειδικά στους νέους ανθρώπους συχνά οφείλεται σε καταπόνηση του κατώτερου τμήματος της πλάτης και κακή ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην κακή στάση του σώματος και τους αδύναμους μυς», λέει ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab. «Άλλες πιθανές αιτίες, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι η αρθρίτιδα, η εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η ισχιαλγία, η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα ή ακόμα και ένα κάταγμα σπονδύλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο πόνος είναι μη ειδικός, δηλαδή δεν οφείλεται σε μία συγκεκριμένη αιτία (π.χ. σε έναν τραυματισμό ή μία πάθηση), αλλά γενικά σε δυσλειτουργία ή καταπόνηση στους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης».

Ωστόσο, η ακριβής θέση και η αιτία του πόνου πρέπει να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν. Αν δεν θεραπευτεί η αιτία του πόνου, το σύμπτωμα (δηλαδή η οσφυαλγία) θα υποτροπιάζει και θα συσσωρεύονται βλάβες που τελικά θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια των σπονδυλικών δομών. Σε τέτοια περίπτωση, η θεραπεία θα είναι πιο εκτεταμένη και μπορεί να φτάσει μέχρι τη χειρουργική επέμβαση.

«Η φυσικοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την οσφυαλγία όταν στοχεύει στην αιτία της», λέει ο κ. Κακαβάς. «Με τα σύγχρονα μηχανήματα και τις εξελιγμένες μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως η fysiotek, μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια την αιτία του πόνου. Ανάλογα με την αιτία, καταρτίζουμε το ενδεδειγμένο φυσικοθεραπευτικό πλάνο που θα την αντιμετωπίσει. Με αυτό τον τρόπο αφενός αναρρώνει το ταχύτερο ο ασθενής, αφετέρου αποτρέπονται οι υποτροπές. Μάλιστα η fysiotek είναι η μόνη θεραπεία που στοχεύει στο αίτιο του πόνου και όχι στα συμπτώματα. Πολλά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η έναρξη της φυσικοθεραπείας τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση του πόνου, είναι πιο αποδοτική και επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωση του πάσχοντος».

Τα οφέλη αυτά πηγάζουν από τον τρόπο δράσης της φυσικοθεραπείας. Οι μέθοδοι που εφαρμόζει ο ειδικός μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο μειώνοντας την δυσκαμψία και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων. Επιπρόσθετα, βελτιώνουν τη δύναμη, την κινητικότητα και την ευλυγισία, αποκαθιστώντας το εύρος των κινήσεων που μπορούν να εκτελεστούν ανώδυνα.

«Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση αυξάνει τον κίνδυνο για προοδευτική φθορά των χόνδρων, των οστών και των νεύρων, καθώς και για απώλεια μυϊκής μάζας», λέει ο ειδικός.

Ειδικά εν μέσω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, η φυσικοθεραπεία, που εφαρμόζεται με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, είναι η λύση που χρειάζονται οι πάσχοντες από πόνο στη μέση για να μην επιδεινωθεί και επιβαρυνθεί περαιτέρω η υγεία τους.

Σημαντικό είναι επίσης να τηρούν οι πάσχοντες ορισμένα πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσουν την μέση τους. Το πρώτο είναι να μην αφήσουν τον πόνο να τους ακινητοποιήσει, γιατί η πολύωρη ακινησία στην καρέκλα ή στο κρεβάτι θα τον επιδεινώσει. Μάλιστα η αντιμετώπιση της ακινησίας είναι ένας από τους κύριους λόγους που συνιστάται πλέον φυσικοθεραπεία από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του πόνου. Έχει βρεθεί ότι κάθε μέρα παραμονής στο κρεβάτι οδηγεί σε μείωση κατά 1% της μυϊκής δύναμης.

Σημαντικό είναι επίσης οι ασθενείς να κάνουν απαλές ασκήσεις διατάσεων (στρέτσινγκ) των μυών που θα συστήσει ο φυσικοθεραπευτής τους. Πρέπει ακόμα να προσέξουν τη διατροφή τους, ώστε να χάσουν σταδιακά τυχόν περιττά κιλά από την κοιλιά, καθώς και να προσέχουν τη στάση του σώματός τους όταν κάθονται ή στέκονται όρθιοι.

«Ο συνδυασμός της κατάλληλης φυσικοθεραπείας με ορισμένα μέτρα στον τρόπο ζωής μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πόνο στη μέση και να αποτρέψει τις μελλοντικές υποτροπές και τις μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκληθούν», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE