kourdistoportocali.comPeopleHealthTablet> Που πηγαίνετε όταν το smart home σας με τη βοήθεια της Amazon αποφασίσει ότι δεν είστε ευπρόσδεκτοι;

Breaking News

Tablet> Που πηγαίνετε όταν το smart home σας με τη βοήθεια της Amazon αποφασίσει ότι δεν είστε ευπρόσδεκτοι;

H περιπέτεια του Brandon Jackson ενός μηχανικού λογισμικού στην κομητεία Baltimore του Maryland

Την Πέμπτη, 25 Μαΐου, ο Brandon Jackson, ένας μηχανικός λογισμικού στην κομητεία Baltimore, Maryland, ανακάλυψε ότι είχε αποκλειστεί από τον λογαριασμό του στο Amazon. Ο Jackson δεν μπορούσε να παραλάβει πακέτα στο σπίτι του από τον γίγαντα λιανικής. Δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αρχεία και δεδομένα που είχε αποθηκεύσει με το Amazon Web Services, την ισχυρή πτέρυγα υπολογιστικού νέφους της εταιρείας.

By Jarod Facundo/Tablet Magazine

Αυτό σήμαινε επίσης ότι ο Jackson, ένας αυτοχαρακτηριζόμενος λάτρης του οικιακού αυτοματισμού, δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί την Alexa για τις έξυπνες οικιακές συσκευές του. Μπορούσε να ανάψει τα φώτα του χειροκίνητα, αλλά μόνο εν γνώσει του ότι η Amazon μπορούσε ακόμα να τα χειριστεί από απόσταση.

Ο Jackson σύντομα ανακάλυψε ότι η Amazon ανέστειλε τον λογαριασμό του επειδή ένας μαύρος οδηγός delivery που είχε έρθει στο σπίτι του την προηγούμενη μέρα είχε αναφέρει ότι άκουσε ρατσιστικά σχόλια από το κουδούνι του βίντεο. Σε ένα σύντομο email που εστάλη στον Jackson στις 3 π.μ., η εταιρεία εξήγησε πώς έθεσε μονομερώς όλες τις συνδεδεμένες συσκευές και υπηρεσίες του σε αναμονή καθώς ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα.

Οι κατηγορίες μπλόκαραν τον Jackson. Αυτός και η οικογένειά του είναι μαύροι. Όταν εξέτασε το βίντεο του κουδουνιού, είδε ότι κανείς δεν ήταν σπίτι τη στιγμή της παράδοσης. Χάρη σε αυτό που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την κατηγορία για ρατσισμό, υποψιάστηκε ότι ο οδηγός είχε παρερμηνεύσει την αυτόματη απάντηση του κουδουνιού της πόρτας: «Με συγχωρείτε, μπορώ να σας βοηθήσω;»

Η υποβολή του βίντεο παρακολούθησης «φάνηκε να έχει μικρή επίδραση στην απόφαση της Amazon να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό μου», εξήγησε ο Jackson στο ιστολόγιό του στις 4 Ιουνίου. «Στο τέλος, ο λογαριασμός μου ξεκλειδώθηκε την Τετάρτη [31 Μαΐου, έξι ημέρες αργότερα], χωρίς συνέχεια να με ενημερώσει για την έρευνα». Μέχρι τώρα, πολλούς μήνες αργότερα, η έρευνα της Amazon για το θέμα φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, αν και το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί. Σε επαφή για απάντηση, η εταιρεία έγραψε: «Σε αυτήν την περίπτωση, μάθαμε μέσω της έρευνάς μας ότι ο πελάτης δεν ενήργησε ανάρμοστα και συνεργαζόμαστε απευθείας με τον πελάτη για να επιλύσουμε τις ανησυχίες του, ενώ παράλληλα εξετάζουμε τρόπους για να αποτρέψουμε μια παρόμοια κατάσταση να ξανασυμβεί».

Ήταν μόνο οι τεχνικές δεξιότητες και η ιδιαίτερη αυτοματοποιημένη εγκατάσταση του Jackson που τον έσωσαν από ένα μεγαλύτερο λουκέτο. «​Το σπίτι μου ήταν μια χαρά, καθώς χρησιμοποιούσα το Siri ή έναν τοπικό πίνακα ελέγχου, αν ήθελα να αλλάξω το χρώμα ενός φωτός ή κάτι τέτοιο», εξήγησε. Η εβδομάδα της ψηφιακής του εξορίας ήταν μια απογοητευτική ταλαιπωρία μόνο επειδή, ως χρήστης με γνώσεις τεχνολογίας και επαγγελματίας μηχανικός λογισμικού, είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του τοπικά φιλοξενούμενο δίκτυο που λειτουργούσε ως αποτυχία. Αλλά η εμπειρία του Jackson είναι μια προειδοποίηση για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Alexa και των κατοίκων έξυπνων σπιτιών, οι οποίοι, στερούμενοι των ιδιαίτερων δεξιοτήτων και διορατικότητάς του, βρίσκονται όλο και περισσότερο στο έλεος της τεχνολογίας που έχουν ενσωματώσει στη ζωή και τα υπνοδωμάτιά τους.

«Βγήκα μπροστά», είπε ο Jackson στο Tablet, «γιατί δεν νομίζω ότι είναι σωστό να λέει η Amazon: «Ξέρω ότι αγόρασες όλες αυτές τις συσκευές, αλλά πιστεύουμε ότι είσαι ρατσιστής. Οπότε θα σας βγάλουμε εκτός σύνδεσης». Άλλοι είπαν ότι οι επικρίσεις του για την Amazon υπονοούσαν ότι δεν υποστήριζε μια εταιρεία που προστατεύει τους υπαλλήλους της. «Οι άνθρωποι έχασαν το κύριο σημείο», είπε. «Δεν με νοιάζει πραγματικά ποιος είσαι, τι κάνεις ή σε τι πιστεύεις. Αν αγόρασες κάτι, θα πρέπει να το έχεις».

Η ιστορία του Jackson-κεντρική photo, ότι δλδ ακυρώθηκε προσωρινά από τον τεχνολογικό μεγαθήριο διαδόθηκε στο διαδίκτυο αφού συζητήθηκε σε ένα βίντεο στο YouTube από τον Louis Rossman, έναν ακτιβιστή του right-to-repair, ανεξάρτητο τεχνικό και δημοφιλή προσωπικότητα του YouTube.

Το δικαίωμα στην επισκευή ή δίκαιη επισκευή είναι ένα κίνημα με επίκεντρο τον καταναλωτή που υποστηρίζει ότι το κοινό μπορεί να επισκευάσει τον εξοπλισμό που κατέχει αντί να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες επισκευής του κατασκευαστή ή να αναβαθμίσει προϊόντα που έχουν αυθαίρετα καταστεί απαρχαιωμένα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η υπεράσπιση των δίκαιων επισκευών ξεκίνησε με τα αυτοκίνητα και τα βαριά μηχανήματα, αλλά οι αρχές της εξαπλώθηκαν καθώς τα chips υπολογιστών ήρθαν στο υπόβαθρο της σύγχρονης ζωής.

Μετά το αρχικό βίντεο του Rossman για την υπόθεση του Jackons, η Amazon ισχυρίστηκε ότι η Rossman είχε καταχραστεί το πρόγραμμα marketing θυγατρικών της και είχε θέσει περιορισμούς στον επιχειρηματικό λογαριασμό του YouTuber, οδηγώντας τον να εικάζει σε ένα βίντεο συνέχειας ότι ο εταιρικός γίγαντας τον εκδικήθηκε επειδή αποκάλυψε τα βάσανα του Jackon.

Ο Rossman ισχυρίζεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Amazon έκανε οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον του για κατάχρηση του προγράμματος marketing θυγατρικών της από τότε που εγγράφηκε στο πρόγραμμα marketing πριν από 7,5 χρόνια.

Η εμπειρία του Jackson είναι μια προειδοποίηση για τους χρήστες Alexa και τους κατοίκους των έξυπνων σπιτιών που βρίσκονται όλο και περισσότερο στο έλεος της τεχνολογίας που έχουν ενσωματώσει στη ζωή και τα υπνοδωμάτιά τους.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που υιοθετούν έξυπνες οικιακές συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να φτάσει τα 93 εκατομμύρια έως το 2027 και οι περισσότεροι καταναλωτές βασίζονται στις υπηρεσίες cloud για την καθημερινή τους χρήση στο διαδίκτυο. Αλλά το σύννεφο δεν είναι απλώς μια μεταφορά για να εξηγήσει ένα συνδεδεμένο δίκτυο. Περιγράφει την πλήρη αναδιοργάνωση της ψηφιακής ζωής υπό την εξουσία απομακρυσμένων κεντρικών βάσεων δεδομένων.

Διακόπτες φωτός, λαμπτήρες, κλειδαριές, θερμοστάτες, καφετιέρες, κλιματιστικά, ηχεία, εξοπλισμός γυμναστικής και σχεδόν κάθε άλλος εξοπλισμός που μπορείτε να βρείτε στο μέσο σπίτι μπορούν πλέον να λειτουργούν ως διασυνδεδεμένα κομμάτια ενός ενιαίου ψηφιακού δικτύου, που λειτουργεί από έναν εξωτερικό οικοδεσπότη, όπως η Amazon, η οποία διαχειρίζεται τις τεράστιες τράπεζες διακομιστών που αποτελούν «το σύννεφο». Για τους καταναλωτές, αυτή η ρύθμιση προσφέρει ευκολία και βελτιστοποίηση.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση στο σπίτι σας από άλλη πολιτεία ή να παραγγείλετε εκ νέου ένα οικιακό αγαθό με μια απλή φωνητική εντολή. Αλλά το κόστος αυτής της ευκολίας είναι ότι οι καταναλωτές δεν ελέγχουν πλέον ανεξάρτητα τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας τους —ή των σπιτιών τους, αφού και τα δύο ενσωματώνονται όλο και περισσότερο. Όπως είπε ο Kyle Wiens, Διευθύνων Σύμβουλος του iFixit και ένας άλλος ακτιβιστής του δικαιώματος στην επισκευή, «Σε ποιον ανήκει πραγματικά τα πράγματά μας; Κάποτε ήταν δικά μας».

Οι όροι χρήσης της Alexa περιλαμβάνουν μια ρήτρα που δηλώνει ότι η Amazon επιτρέπεται να τερματίσει την «πρόσβαση» στην Alexa κατά την κρίση της εταιρείας χωρίς προειδοποίηση. Ο Jackson ενημερώθηκε από ένα στέλεχος σχέσεων πελατών μέσω τηλεφώνου ότι έπρεπε να διαβεβαιώσει την εταιρεία ότι δεν θα γελοιοποιούσε ή θα έβαζε σε κίνδυνο τους μελλοντικούς οδηγούς διανομής. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, η Amazon δεν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος, ζήτησε μόνο συγγνώμη για την «ταλαιπωρία».

Δεδομένης της απόλυτης εξουσίας στους χρήστες της, δεν υπάρχει πίεση στην Amazon να εξηγήσει την απόφασή της. Πράγματι, η εταιρεία χρησιμοποίησε την ίδια δήλωση που έλαβε το Tablet για ένα προηγούμενο άρθρο του Newsweek του Ιουνίου σχετικά με το λουκέτο του Jackson.

Οι ισχυρισμοί της Amazon ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των εργαζομένων με γαλάζιο κολάρο επιβαρύνουν την αξιοπιστία.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Vice, όταν οι οδηγοί μειοψηφίας αντιμετώπιζαν βίαιες απειλές και φυλετική παρενόχληση, η τάση της εταιρείας για αποτελεσματικότητα είχε προτεραιότητα έναντι της ασφάλειας των εργαζομένων.

Οι μη βιώσιμες απαιτήσεις από τους οδηγούς delivery έχουν μεταφραστεί σε οδηγούς που κατουρούν σε μπουκάλια και αφοδεύουν σε σακούλες σκουπιδιών, ένα πρόβλημα που η Amazon αναγνώρισε εσωτερικά, παρόλο που αρνείται δημοσίως τους ισχυρισμούς.

Μέσα στα «κέντρα εκπλήρωσής» της – τον όρο που χρησιμοποιεί η εταιρεία για τις αποθήκες της – οι εργαζόμενοι υφίστανται 5,9 σοβαρούς τραυματισμούς για κάθε 100 εργαζομένους, ποσοστό τραυματισμού 80% μεγαλύτερο από τους ανταγωνιστές.

Πράγματι, ο κύκλος εργασιών των εργαζομένων είναι τόσο υψηλός σε αυτές τις εγκαταστάσεις που ένα εταιρικό σημείωμα που διέρρευσε από το 2022 προειδοποιούσε ότι η εταιρεία ήταν σε καλό δρόμο να εξαντλήσει τον αριθμό των διαθέσιμων εργαζομένων της έως το 2024.

Η εισβολή της Amazon στη ζωή του Jackson, λοιπόν, δεν πρέπει να γίνει κατανοητή στο πλαίσιο της προστασίας των εργαζομένων – η οποία μπορεί να ξεκινήσει δίνοντάς τους επαρκή χρόνο για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα – αλλά μάλλον ως μέρος ενός αναδυόμενου καθεστώτος τεχνολογικού ελέγχου. Το αποκορύφωμα της πολυετούς συζήτησης σχετικά με τη μετριοπάθεια των πολιτικών και αστικών κανόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον δημόσιο λόγο δημιούργησε ένα νέο κανονιστικό πρότυπο στο οποίο ο «αθώος μέχρι να αποδειχθεί ένοχος» θεωρείται πλέον ως καταπιεστικό και απαρχαιωμένο κατάλοιπο. Ως νέοι μη εκλεγμένοι κύριοι του δημόσιου λόγου, οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon, η Google, το Twitter και το Facebook, ενθαρρύνθηκαν να εκτελούν συνοπτικές τιμωρίες χρηστών για απλές κατηγορίες για ρατσισμό ή «παραπληροφόρηση». 

Η τεράστια δύναμη της Amazon στην παγκόσμια οικονομία και η πανταχού παρούσα παρουσία στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ και του cloud computing επιτρέπει στην εταιρεία να πάρει ακόμη περισσότερο τη δύναμη της επιτήρησης και της ακύρωσης. Σε αντίθεση με τις αμιγώς εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως η X (παλαιότερα γνωστή ως Twitter), η σουίτα έξυπνων οικιακών gadgets και υπηρεσιών της Amazon έχει άμεση φυσική παρουσία μέσα στα σπίτια των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι όταν η Amazon μπαίνει σε πολιτιστικά θέματα ή αποφασίζει να τιμωρήσει τους ανθρώπους με βάση προσβλητικό λόγο, οι πολιτικές της αξίες χαρτογραφούνται σε αντικείμενα και διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στον πραγματικό κόσμο.

Στην περίπτωση του Jackson, για να αποκτήσει ξανά πρόσβαση σε πράγματα για τα οποία είχε ήδη πληρώσει, αναγκάστηκε να υποβάλει το βίντεο παρακολούθησης από το σπίτι του στην Amazon για να αποδείξει την αθωότητά του. Κατά κάποιο τρόπο, στον νέο δικτυωμένο κόσμο που βασίζεται στο cloud που χτίζουν αυτές οι εταιρείες για εμάς, η λύση σε κάθε πρόβλημα περιλαμβάνει πάντα τα άτομα να παραδίδουν περισσότερα από τα προσωπικά τους δεδομένα.

Οι συζητήσεις για τη λογοκρισία, την ελευθερία του λόγου και τα όριά της συνήθως περιστρέφονται γύρω από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά η Hayley Tsukayama, ανώτερη νομοθετική ακτιβίστρια για το Electronic Frontier Foundation, μια ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων ανέφερε στο Tablet ότι η περίπτωση του Jackson μοιράζεται μια παρόμοια αρχιτεκτονική με τις συνομιλίες γύρω από την εποπτεία περιεχομένου. Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν να μην επιτρέψουν ορισμένες μορφές ομιλίας, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται ως ουδέτερες πλατφόρμες.

Η Tsukayama υποστηρίζει ότι στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρεται μια προσφυγή, ακόμα κι αν η διαδικασία στοιβάζεται εναντίον τους. «Αν η [Amazon] πρόκειται να εξετάσει τη συμπεριφορά των πελατών ως μέρος των όρων παροχής υπηρεσιών», είπε, «[θα πρέπει] να το ξεκαθαρίσουν και να δημιουργήσουν μια διαδικασία που ίσως να μην είναι διαφορετική από αυτήν που βλέπουμε στο Facebook, το YouTube ή άλλοι που ασχολούνται με την κατάργηση περιεχομένου.”

Αλλά, φυσικά, τώρα γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίθηκαν ή απαγορεύτηκαν οι λογαριασμοί τους χωρίς εξήγηση ή προσφυγή για αναρτήσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών που χαρακτηρίστηκαν ως «παραπληροφόρηση» τη στιγμή του φερόμενου αδικήματος, αλλά περιείχαν δηλώσεις που οι αρχές αναγνώρισαν αργότερα ως αληθινές. Υπό αυτό το πρίσμα, η εμπιστοσύνη σε ένα μοντέλο ελέγχου περιεχομένου φαίνεται σαν ένα επικίνδυνο στοίχημα. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη επιτήρηση στο διαδίκτυο, καθώς εταιρείες όπως η Amazon ισχυρίζονται ότι πρέπει να παρακολουθούν κάθε κίνηση των πελατών τους, ώστε να μπορούν να τους κρίνουν «δίκαια». 

Όπως πολλές ψηφιακές τεχνολογίες, το έξυπνο σπίτι προσφέρει συνδεσιμότητα σε ακριβή τιμή—καθιστά τα άτομα παθητικά υποκείμενα των προϊόντων που τα περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που κατέχουν. Λίγοι από εμάς καταλαβαίνουμε πραγματικά τους «όρους παροχής υπηρεσιών» για τις συσκευές και τις υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε. Σκεφτείτε πώς οι υπηρεσίες ροής αντικατέστησαν τα φυσικά μέσα και πώς η άφιξη των smartphone, με όλα τα θαύματά τους, σήμαινε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων τηλεφώνων έγιναν ανίκανοι να αντικαταστήσουν τις δικές τους μπαταρίες, κάρτες SIM και φυσική αποθήκευση. Αν σκεφτούμε αυτή τη σχέση για μια στιγμή, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι πολλά από τα πράγματα που πιστεύουμε ότι ελέγχουμε είναι πραγματικά δανεικά ως μέσο ελέγχου μας.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE