kourdistoportocali.comIpeopleHealthΣυμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία

Ημερίδα

Συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία

Το 70% γιατρών και φαρμακοποιών θεωρούν ότι το ΕΣΥ πλήττεται σοβαρά από τη μη συμμόρφωση των ασθενών

«Η Συμμόρφωση στη θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας», ήταν το θέμα της Ημερίδας που διοργάνωσε το DailyPharmaNews και πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Το πολυδιάστατο θέμα της Συμμόρφωσης του Ασθενή, η συμμόρφωση στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, τα θέματα ηθικής αλλά και η απαραίτητη διεπιστημονική συνεργασία των επαγγελματιών υγείας και η σημασία της στη συμμόρφωση των ασθενών, ήταν μερικά από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν.

Στην Ημερίδα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ερευνητικό εργαλείο Webrating Health. Τη συνεργασία ανακοίνωσε ο διακεκριμένος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Υφαντόπουλος. Το Webrating Health αποτελεί ένα εργαλείο ερευνών γύρω από την υγεία που έχει σαν στόχο την διερεύνηση σοβαρών θεμάτων και την δημοσίευση αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, για πρώτη φορά, με αφορμή το θέμα της, διεξήχθη σε 20.000 επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, φαρμακοποιούς) και τα ερωτήματα που απαντήθηκαν αφορούν στη σημαντικότητα της Συμμόρφωσης των Ασθενών στις θεραπείες.

Μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας τα οποία παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Γιάννης Υφαντόπουλος καταδεικνύουν ότι 55% των φαρμακοποιών και 37% των ιατρών θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο 8,33% των γιατρών αγνοεί τη σημαντικότητα του θέματος. Στις μακροχρόνιες θεραπείες 55,13% των φαρμακοποιών και 46% των ιατρών θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, την τήρηση της αγωγής και των σωστών οδηγιών από τον θεράποντα ιατρό, ενώ 25% των ιατρών θεωρούν ότι την ευθύνη την έχει ο ασθενής. Περισσότερο από το 70% των γιατρών και των φαρμακοποιών θεωρούν ότι το ΕΣΥ πλήττεται σοβαρά από τη μη συμμόρφωση των ασθενών, ενώ τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί σε ποσοστό άνω του 60% συμφωνούν ότι οι οδηγίες των ιατρών αρκετές φορές δεν γίνονται κατανοητές από τους ασθενείς. Γιατροί και φαρμακοποιοί λένε ότι 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους το κάνουν κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ο κ. Γιάννης Υφαντόπουλος στην ομιλία του τόνισε επίσης «τη σημαντικότητα της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Οργανισμού για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες, καθώς και της σχέσης κόστους αποτελέσματος». Όπως τόνισε ο κ. Υφαντόπουλος, «η Συμμόρφωση των Ασθενών στις θεραπείες, είναι θέμα κουλτούρας και συμπεριφοράς» και συνέχισε λέγοντας ότι «η συμμόρφωση στις χρόνιες θεραπείες εμφανίζεται έως και 50% χαμηλότερη από ότι στις χρονικά περιορισμένες θεραπείες».

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AbbVie κ. Πασχάλη Αποστολίδη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της σωστής επικοινωνίας μεταξύ ιατρού και ασθενή που θα πρέπει να ενισχυθεί προς όφελος του ασθενούς. Μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως «υπάρχει μία λάθος αντίληψη ότι η καινοτομία αφορά τα ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν ωστόσο και δραστικές ουσίες οι οποίες δεν είναι ακριβές και αποτελούν καινοτομία, μιας και έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), στο πλαίσιο των εκστρατειών δημόσιας υγείας, αποτελεί έναν από τους τρόπους προώθησης της υγείας και μπορεί να είναι χρήσιμη σε αλλαγές συμπεριφοράς ευρείας κλίμακας.  Η Βίκυ Καρατζαφέρη Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος, μίλησε για το ρόλο των ΜΜΕ στη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες και για το πως μπορούν τα μέσα ενημερωσης  να βοηθήσουν.

  • Καταρχάς με το να παρέχουν όλη την πληροφορία για τη θεραπεία. Με τα πλεονεκτήματα και με τα μειονεκτήματά της.
  • Επίσης με το να δίνουν την πληροφορία με απλά λόγια, ώστε όλοι να μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Αναπαραγωγή δυσνόητων δελτίων τύπου, που είναι γραμμένα από γιατρούς για γιατρούς, δεν ωφελούν κανέναν.
  • Να αποφεύγουν τους εύκολους εντυπωσιασμούς. Ήτοι πηχιαίους παραπλανητικούς τίτλους και «κίτρινο» περιεχόμενο.
  • Να μην καλλιεργούν τον φόβο στους ασθενείς.
  • Να δίνουν βήμα σε σοβαρούς επιστήμονες, οι οποίοι, με βάση την πολύτιμη εμπειρία τους, θα μπορούν να αναλύσουν κάθε φορά τη σημασία των εκάστοτε θεραπειών.
  • Να καταγράφουν και να αναδεικνύουν προβλήματα πρόσβασης των ασθενών σε θεραπείες, ώστε η επίλυσή τους να συμβάλει θετικά στη συμμόρφωση των ασθενών.
  • Να δίνουν βήμα στους ίδιους τους ασθενείς να μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο για την περιπέτειά τους και να περιγράφουν πώς αντιμετωπίζουν την πάθηση, σε σχέση με τις θεραπείες που ακολουθούν και πώς άλλαξε η ποιότητα ζωής τους και η καθημερινότητά τους με τη συμμόρφωση.
  • Τέλος να είναι δεκτικά στα μηνύματα του κοινού τους. Να απαντάνε με σεβασμό στα αιτήματα των ασθενών για επιπλέον πληροφορίες για τον γιατρό που ανέλυσε το θέμα, για το σκεύασμα ή για την παρασκευάστρια εταιρία.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

SHARE

Περισσότερα

MORE iPEOPLE