kourdistoportocali.comPeopleHealthΣτυτική δυσλειτουργία: Υψηλά ποσοστά άγνοιας στην Ευρώπη

ανδρας

Στυτική δυσλειτουργία: Υψηλά ποσοστά άγνοιας στην Ευρώπη

Άνδρες, δεν χρειάζεται να ντρέπεστε. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα συχνό πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίζεται

Αν και ένας στους δύο άντρες άνω των 40 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση  του, η άγνοια πάνω στο θέμα, τη σημερινή εποχή της υπερπληροφόρησης λόγω διαδικτύου, σοκάρει: Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα για τη στυτική δυσλειτουργία αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν, καν, ιδέα περί τίνος πρόκειται ακριβώς.

Μεγαλύτερη άγνοια σύμφωνα με την έρευνα έχουν οι Γερμανοί, ενώ αντίθετα καλύτερα ενημερωμένοι  είναι οι Ισπανοί!

Η έρευνα έγινε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο ένα τόσο κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει άμεσα τη σεξουαλική λειτουργία και την ερωτική ζωή των ζευγαριών, είναι γνωστό στις λεπτομέρειές του στο ευρύ κοινό. Οι επιστήμονες, ωστόσο, έμειναν έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν πόσοι άνδρες και γυναίκες δεν γνωρίζουν για το τόσο κοινό αυτό πρόβλημα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.032 άνδρες και γυναίκες από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας από 20 έως 70 χρόνων.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει άγνοια καθώς δεν ξέρει τι, ακριβώς, περιλαμβάνει η στυτική δυσλειτουργία. Ένας στους τέσσερις, δε, δεν έχει ακούσει ποτέ καμία από τις πιο κοινές θεραπείες για το πρόβλημα, που συνιστά «εφιάλτη» πολλών ανδρών.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση – κλειδί τι είναι η στυτική δυσλειτουργία, είτε έδωσαν λανθασμένες απαντήσεις (σε ποσοστό 34%), είτε δήλωσαν ότι δεν ξέρουν τι είναι η στυτική δυσλειτουργία (σε ποσοστό 17%). Όσοι ήταν ανύπαντροι ή χωρίς σχέση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που κλήθηκαν να απαντήσουν την έρευνα, ήταν πιο πιθανό να μην γνωρίζουν σε τι συνίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τη μεγαλύτερη άγνοια, πάντως, γύρω από το θέμα φαίνεται πως έχουν οι Γερμανοί. Στη συγκεκριμένη ερώτηση το 51% απάντησε λάθος και το 49% απάντησε σωστά, σε σύγκριση με την Ισπανία, όπου η πλειοψηφία, σχεδόν οι οκτώ στους δέκα (ποσοστό 78%), απάντησε σωστά.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν μας προκαλούν μόνο έκπληξη, αλλά και προβληματισμό. Πώς γίνεται στην εποχή μας να υπάρχει τόση άγνοια γύρω από ένα τέτοιο σημαντικό θέμα», αναρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος (www.krokkas.gr), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα.

«Δεδομένου ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι στην πραγματικότητα μια κοινή ανδρική ιατρική πάθηση, σίγουρα σοκάρει το γεγονός ότι η πλειοψηφία δεν ξέρει, καν, σε τι αφορά και αυτό είναι ένας δείκτης ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη και πιο έγκυρη ενημέρωση. Και όχι, δεν αναφέρομαι στον γνωστό και μη εξαιρετέο Dr Google ή στα “θαυματουργά” χαπάκια του διαδικτύου», πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Ρόκκας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των επιστημονικών ουρολογικών εταιριών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική υγεία, ο επιπολασμός της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ιδιαίτερα υψηλός και η συχνότητά της μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνδρες, άσχετα με το τι κάνουν στη ζωή τους γενικά, αν καπνίζουν, αν ασκούνται, αν έχουν παραπανίσια κιλά, αν είναι ή όχι παντρεμένοι, τι δουλειά κάνουν, πού ζουν και τα λοιπά, έχουν «πεσμένο το… ηθικό τους», την επίμαχη στιγμή. Κι αυτό τους καταρρακώνει.

«Στους άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 χρόνων τα στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα των προβλημάτων στύσης και άρα της μη ικανότητας για διείσδυση, ξεπερνούν το 52%. Δηλαδή πάνω από ένας στους δύο θέλει, αλλά δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τη σεξουαλική πράξη, απογοητεύοντας τη σύντροφό του και, κυρίως, τον εαυτό του», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, στην ερώτηση «τι ποσοστό ανδρών στη χώρα σας ηλικίας από 50 έως 80 ετών, πιστεύετε ότι πάσχει από στυτική δυσλειτουργία», οι ερωτηθέντες επέλεξαν συχνότερα το ποσοστό από 21% έως 30%.

Τα προβλήματα στύσης μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας ψυχολογικών παραμέτρων ή – κυρίως- λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως, βέβαια, και λόγω της μεγαλύτερης ηλικίας.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας είναι γνωστό ότι αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία και ότι επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών και εθνοτήτων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού», τονίζει ο κ. Ρόκκας.

Ωστόσο από τα πρόσφατα ευρήματα φάνηκε ότι ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι, που υποφέρουν σιωπηλά, αρνούμενοι να το κουβεντιάσουν ακόμη και με τη σύντροφό τους.

Από το 17% των ερωτηθέντων, οι οποίοι έχουν βιώσει οι ίδιοι ή μέσω των συντρόφων τους την αμήχανη αυτή κατάσταση, περίπου ένας στους τέσσερις (26%) παραδέχτηκε ότι δεν μίλησε για αυτό με κανέναν. Ακόμη κι εκείνοι, που είναι παντρεμένοι ή έχουν μια σταθερή, πολύχρονη σχέση, αποφεύγουν να το συζητήσουν – μόλις το 29% δέχεται να μιλήσει για το πρόβλημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι λίγοι, τελικά, αυτοί που περνούν την πόρτα του ουρολογικού ιατρείου, προσπαθώντας με μη επιστημονικές μεθόδους και περίεργα σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως και στο διαδίκτυο, να επιλύσουν την κατάσταση, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Ουρολογίας Christopher Chapple, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται στ’ αλήθεια για ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να ντρέπεστε. Μιλήστε για αυτό. Θα σας ανακουφίσει. Η σωστή ενημέρωση και η επικοινωνία είναι τα «όπλα» ενάντια στα ταμπού».

Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, όλοι οι επιστήμονες, που γνωρίζουν καλά το θέμα και ασχολούνται με αυτό, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια, για να ενημερώσουν τον κόσμο ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα πολύ συχνό, με ιατρικές, ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE