kourdistoportocali.comPeopleHealthΣεξ και αναπηρία: Ποιος ο ρόλος των sex toys;

σεξουαλική ζωή

Σεξ και αναπηρία: Ποιος ο ρόλος των sex toys;

Μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία απολαμβάνουν το σεξ χάρη στα sex toys, γιατί όλοι έχουν το δικαίωμα στην υγιή έκφραση της σεξουαλικότητάς τους.

Λανθασμένη και ιδιαίτερα σκληρή είναι η αντίληψη που επικρατεί στη σημερινή κοινωνία ότι τα άτομα με σωματική αναπηρία (όπως και με διανοητική) δεν έχουν ή δεν μπορούν ή δεν πρέπει να έχουν σεξουαλική ζωή. Παρότι το σεξ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη σωματική έλξη, δεν είναι απαγορευμένος καρπός για όσους δεν γεννήθηκαν αρτιμελείς ή για όσους ένας τραυματισμός ή ασθένεια τους στέρησε την ικανότητα για «πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους».

Ακόμα και από τους επαγγελματίες υγείας όταν γίνεται αναφορά στο θέμα της σεξουαλικής ζωής τους, αυτό περιορίζεται στην ικανότητα, την τεχνική και τη γονιμότητα και όχι στην προσωπική τους ευχαρίστηση, συναισθηματική και οργανική. Αλλά, όλοι έχουν την επιθυμία να καταστούν ενεργοί σεξουαλικά ή να συνεχίσουν, ορισμένοι ίσως με λίγο διαφορετικό τρόπο, να απολαμβάνουν το σεξ.

Δυστυχώς, όμως, μόνο το 50% των ενηλίκων καταφέρνει να έχει σεξουαλική ζωή. Οι αιτίες είναι πολλές. Άλλοτε η αποχή οφείλεται στη διαπαιδαγώγηση, άλλοτε στην αντίληψη του ίδιου του ατόμου ότι δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας, άλλοτε στην αλλαγή της σωματικής κατάστασης και λειτουργίας και στη σύγκριση με το παρελθόν, άλλοτε στο στίγμα της κοινωνίας, άλλοτε στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αίσθημα αποτυχίας που βιώνουν.

Βέβαια, μεταξύ της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σεξουαλικής και στυτικής δυσλειτουργίας και χαμηλής λίμπιντο, ως απόρροια των παθήσεών τους. Κάποιοι έχουν περιορισμούς στην κίνηση ή δυσκολία στην τοποθέτησή τους, που τους υποχρεώνουν να πρέπει να προσαρμόσουν τη σεξουαλική πράξη στα μέτρα τους και να υιοθετήσουν τρόπους διέγερσης που τους ικανοποιούν.

Στο άλλο 50% των ενηλίκων αυτή η ανάγκη προσαρμογής χαρίζει φαντασία και ευρύ σεξουαλικό πνεύμα, οπότε είναι δεκτικοί σε διαφορετικές μορφές σεξουαλικής έκφρασης και δραστηριότητας. Επιδιώκουν απλές πρακτικές προσαρμογές για να μπορούν να απολαύσουν όλα τα οφέλη που προσφέρει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Μεταξύ αυτών είναι και η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών. Μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία απολαμβάνουν το σεξ χάρη σε αυτά, ιδίως εκείνα που η διεισδυτική σεξουαλική επαφή είναι δύσκολη ή αδύνατη. Άλλοι τα επιλέγουν απλώς για διασκέδαση, για να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους, ή για να ικανοποιήσουν τις πιο κρυφές ορέξεις τους. Άλλοι χρησιμοποιούν σεξουαλικά παιχνίδια για να βοηθηθούν να επιτύχουν οργασμό αλλά και οικειότητα με τον σύντροφο με τρόπους που δεν μπορούν χωρίς αυτά.

Για την κάλυψη των αναγκών τους διατίθεται στο εμπόριο μια τεράστια γκάμα προϊόντων και η επιλογή είναι προσωπική, αφού το σέξι και το ελκυστικό είναι διαφορετικό για τον καθένα και η επιθυμία εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως το ιατρικό ιστορικό και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ακόμη και όταν κάποιος έχει χάσει όλη τη φυσική αίσθηση στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων, μπορεί να επιτύχει σεξουαλική ευχαρίστηση ακόμη και οργασμό με τη χρήση του κατάλληλου sex toy.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή εκείνων που θα βοηθήσουν τους χρήστες τους να απολαύσουν τη σεξουαλική συνεύρεση ή να αυτοϊκανοποιηθούν είναι ο προσδιορισμός της χρήσης του. Κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι το υλικό του, η ασφάλεια που παρέχει, η ευκολία αλλά και η ικανότητα χειρισμού του αναλόγως της αναπηρίας, καθώς επίσης και η ικανότητα ελέγχου της κίνησης του sex toy.

Το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα σεξουαλικά παιχνίδια έχουν γίνει πιο φιλικά προς τους συγκεκριμένους χρήστες, καθώς είναι πιο ελαφριά και λιγότερο ογκώδη. Πολλά δεν μοιάζουν καν με σεξουαλικά παιχνίδια.

Είναι τόσο μεγάλη η γκάμα των παιχνιδιών που είναι αδύνατον να μη βρεθεί κάποιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χρήστη, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Sexopolis.gr. Για τους άνδρες υπάρχουν, ενδεικτικά, δακτύλιοι πέους που προσαρμόζονται γύρω από τη βάση του, προσφέροντας κύματα διέγερσης σε όλο το μήκος του, αυξάνοντας τη στύση και παρατείνοντας τη σεξουαλική απόλαυση. Κάποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς χέρια και προσαρμόζονται εύκολα γύρω από το πέος. Υπάρχουν ομοιώματα που είναι κατασκευασμένα ώστε να μοιάζουν με το εσωτερικό του κόλπου, προσφέροντας διαφορετικές υφές και αισθήσεις. Ορισμένα από αυτά διαθέτουν και δόνηση, η οποία διευκολύνει τη στύση και τον οργασμό στα άτομα που η αναπηρία τους έχει προκαλέσει μειωμένη αίσθηση στη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Κάποια είναι αδιάβροχα και διαθέτουν στηρίγματα για το ντους.

Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δονητές, κάποιοι από τους οποίους είναι ισχυροί και μπορούν να στηριχθούν πάνω σε ένα μαξιλάρι. Υπάρχουν, επίσης, πολλοί ισχυροί κλειτοριδικοί δονητές που μέσω παλμών, χαρίζουν σεξουαλική διέγερση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ερεθισμό και άλλων σημείων του σώματος, όπως οι θηλές. Οι δονητές μασάζ έχουν αρκετά μακρύτερες λαβές, που επιτρέπουν πιο εύκολη προσέγγιση στο επιθυμητό σημείο και που προσφέρουν ισχυρές δονήσεις, κατάλληλες για τις γυναίκες που έχουν μειωμένη αίσθηση. Ιδιαίτερα χρήσιμα για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα είναι τα sex toys που ωθούνται μόνα τους, όπως και οι καρέκλες αυτοϊκανοποίησης και άλλες sex machines, ιδιαίτερα για όσες δεν μπορούν ή είναι δύσκολο και κουραστικό να συμμετέχουν ενεργά στο παιχνίδι.

Βέβαια, τα παιχνίδια δεν περιορίζονται στους δονητές και τα ομοιώματα. Υπάρχουν χιλιάδες αξεσουάρ που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε σεξουαλική φαντασία, από χειροπέδες για πρόσθετη σεξουαλική απόλαυση και απαλές μάσκες ματιών που αυξάνουν τη σεξουαλική ένταση και ανυπομονησία, έως μαστίγια, σέξι εσώρουχα και στολές.

Ακόμη και αν κάποιος δεν μπορεί να έχει στύση ή οργασμό με την “παραδοσιακή” έννοια, και πάλι μπορεί να απολαύσει το σεξ. Άνθρωποι με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού αντλούν μεγάλη ευχαρίστηση από τη διέγερση άλλων περιοχών του σώματος όπως ο λοβός του αυτιού, ο λαιμός, και οι θηλές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης σεξουαλικών συναισθημάτων, όπως το φιλί, το άγγιγμα, το ερωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια. Το μόνο που χρειάζεται είναι δημιουργικότητα, διάθεση και δοκιμή.

Όλοι έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση προς τον εαυτό τους να επιδιώκουν την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητάς τους.  Τόσο οι ίδιοι οι άνθρωποι με αναπηρία, όσο και οι οικογένειές τους και οι φροντιστές τους θα πρέπει να επικεντρώνονται στη σεξουαλική και συναισθηματική υγεία τους όσο και στις σωματικές ανάγκες τους. Να τους διδάσκουν, να τους υποστηρίζουν, να τους βοηθούν ώστε να διεκδικούν και να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει και στη σωματική τους υγεία.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE