kourdistoportocali.comPeopleHealthΡινοπλαστική και πτήσεις: Πότε είναι ασφαλείς;

ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική και πτήσεις: Πότε είναι ασφαλείς;

Τα αεροπορικά ταξίδια μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ενέχουν κάποιους κινδύνους

Η υγεία και η πορεία της ανάρρωσης μετά από μια ρινοπλαστική αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τον χρόνο που θα επιτραπεί στον ασθενή να ταξιδέψει με αεροπλάνο. Μια ολιγόωρη πτήση μία εβδομάδα μετά την επέμβαση είναι ουσιαστικά απίθανο να προκαλέσει προβλήματα, ενώ όσον αφορά τις υπερατλαντικές πτήσεις λαμβάνεται υπόψιν η γενικότερη κατάσταση του χειρουργημένου ασθενή. Έτσι, το φετινό καλοκαίρι θεωρείται ιδανικό για την πραγματοποίηση κάθε ανεκπλήρωτης επιθυμίας για αλλαγή στην εμφάνιση του προσώπου. Η αναβολή των διακοπών υπό τον φόβο νόσησης από τον νέο κορωνοϊό, σε συνδυασμό με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που όλοι έχουν το καλοκαίρι, καθιστούν αυτούς τους μήνες τους καλύτερους για τη βελτίωση όχι μόνο των αισθητικών αλλά και των λειτουργικών προβλημάτων της μύτης.

«Τα αεροπορικά ταξίδια μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ενέχουν κάποιους κινδύνους, οι οποίοι διαφέρουν αναλόγως του είδους της επέμβασης που έχει προηγηθεί καθώς και της χειρουργικής τεχνικής που έχει εφαρμοστεί στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όσον αφορά στη ρινοπλαστική, η πρόωρη χρήση του αεροπλάνου μπορεί να δημιουργήσει κάποια ειδικά προβλήματα στους ασθενείς, τα οποία σχετίζονται με την πίεση και την ποιότητα του αέρα που υπάρχει στο αεροσκάφος», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Όταν ο αέρας που αναπνέει ο ασθενής είναι ξηρός τότε μπορεί να παρουσιαστεί μια έστω μικρή ρινορραγία. Αυτό είναι πιθανότερο να γίνει σε μεγάλης διάρκειας πτήσεις και όταν στο συγκεκριμένο αεροπλάνο ο αέρας ανακυκλώνεται αντί να ανανεώνεται συνεχώς με καθαρό. Μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν αλλάξει τα συστήματα εξαερισμού στα αεροπλάνα τους προς όφελος της καθαρότητας του αέρα της καμπίνας.

Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο περίπλοκες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις που κατά τη διάρκειά της ρυθμίζονται οι ρινικοί χόνδροι και τα οστά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προστεθεί και ιστός για τη βελτίωση της δομής της μύτης. Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς πρέπει να περιορίσουν τις έντονες δραστηριότητες, προκειμένου να επιταχυνθεί η περίοδος ανάρρωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα για 10-14 ημέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ασθενής δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στην καθημερινότητά του από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.

Ορισμένοι επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης συχνά αισθάνονται κάποια σχετική δυσφορία είτε στα αυτιά, είτε στο πρόσωπό τους, λόγω διαφοράς της πίεσης του αέρα που υπάρχει στο μέσο αυτί ή τους παραρρίνιους κόλπους τους και της πίεσης της καμπίνας του αεροσκάφους. Αυτό το φαινόμενο όχι μόνο δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται όταν ο επιβάτης έχει χειρουργηθεί στη μύτη και έχει βελτιωθεί η λειτουργία της. Η ναυτία, η οποία προκαλείται από τις κινήσεις του αεροπλάνου, είναι μια πιθανή ενόχληση για όλους, ενώ εάν προέρχεται από τη διαφορά των πιέσεων, όπως προαναφέρθηκε, θα ελαττωθεί ή θα εξαφανιστεί.

Όσον αφορά τα υπερατλαντικά ταξίδια και την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων, όπως μας εξηγεί ο Δρ. Μοιρέας, η ίδια η επέμβαση της ρινοπλαστικής δεν αυξάνει τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι εξαρτώνται από τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή/επιβάτη. Ωστόσο, οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με γενική αναισθησία ενέχουν έναν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Πιο επιρρεπείς είναι όσοι καπνίζουν ή είναι παχύσαρκοι, οι ηλικιωμένοι και ορισμένοι που λαμβάνουν συμπληρώματα ορμονών ή κάποια φάρμακα. Το ιστορικό θρόμβωσης ή εν τω βάθει θρόμβωσης είναι ασφαλώς επιβαρυντικό.

Όπως συμβουλεύει ο Δρ. Μοιρέας, μόλις επιτραπεί από τον χειρουργό το ταξίδι με αεροπλάνο είναι σκόπιμο να ακολουθούνται ορισμένες οδηγίες. Για παράδειγμα, η χρήση λιπαντικής ρινικής αλοιφής, ρινικών σπρέι και η μάσηση τσίχλας βοηθούν στη λίπανση, την αποσυμφόρηση και την καλύτερη λειτουργία της μύτης και αυτιών. Η βάδιση μέσα στο αεροσκάφος και η γενικότερη κίνηση κατά το πολύωρα ταξίδια βοηθούν στην αποφυγή σχηματισμού θρόμβων ιδίως σε άτομα με γενικότερα προβλήματα υγείας. Καλό είναι να επιδιώκεται η καλή ενυδάτωση του οργανισμού πριν αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Σημαντικό είναι επίσης ο χειρουργημένος ασθενής να μη σηκώσει τις χειραποσκευές για τοποθέτησή τους στις ειδικές θέσεις μέσα στο αεροσκάφος. Η απαγόρευση αυτή ισχύει φυσικά γενικά, αφού η άρση μεγάλου βάρους μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα ρινορραγίας. Γι’ αυτό συστήνεται να ζητηθεί κάποια μικρή βοήθεια στην μετακίνηση μιας μεγάλης αποσκευής είτε στην παράδοση των αποσκευών, είτε μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους.

«Το ταξίδι με αεροπλάνο επιτρέπεται μόλις αφαιρεθεί ο νάρθηκας, δηλαδή 4-6 ημέρες μετά από την επέμβαση. Η μόνη πιθανότητα επιμήκυνσης αυτού του χρόνου είναι εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας που επιβάλλουν παρατεταμένη ανάρρωση τα οποία δεν σχετίζονται με την ίδια την επέμβαση.

Άλλη μια παράμετρος για τον χρόνο ανάρρωσης είναι το είδος της επέμβασης και η μέθοδος που ακολουθήθηκε. Με την Diamond Ρινοπλαστική ο χρόνος αυτός μειώνεται σημαντικά, καθώς τα οστά σμιλεύονται με υπερήχους χωρίς να γίνονται οστεοτομίες για να διαμορφωθεί το νέο σχήμα. Επιπλέον, οι παρακείμενοι ιστοί δηλαδή το δέρμα, τα αγγεία και τα νεύρα, παραμένουν ανέπαφοι, οπότε μειώνεται η ένταση των μετεγχειρητικών προβλημάτων όπως το οίδημα, η μετεγχειρητική ευαισθησία και ο κίνδυνος ρινορραγιών», καταλήγει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Από την επόμενη εβδομάδα στους ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων Ronapreve
Özlem Türeci-ΒionTech> Αν το mRNA καταλάβει λάθος μπορεί να επιτεθεί στον οργανισμό!
Aμηχανία στο Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ήδη 3 εκατ. με 3η δόση μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA να μην εγκρίνει τη μαζική χορήγησή της
ΕΚΤΑΚΤΟ-ΒΟΜΒΑ> Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αρνήθηκε τη μαζική χορήγηση της 3ης δόσης!
Μόλις το 28% του ρωσικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τι δείχνουν τα παγκόσμια στοιχεία
Ο Πρίγκιπας Φίλιππος πήρε μαζί του στην αιώνια σιωπή και τη διαθήκη του. Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς
Πέθανε από κοροναιό γνωστός γιατρός της Καβάλας πλήρως εμβολιασμένος
Lord (Jacob) Rothschild-VIDEO> Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε τη Κλιματική Αλλαγή και ο ιός μας τράβηξε την προσοχή από αυτό το σοβαρό ζήτημα…”
Ηχηρό ράπισμα από Συμβουλευτική Επιτροπή (VRBPAC) του FDA κατά της τρίτης δόσης εμβολίου σε υγιείς Αμερικανούς
Πιο ομορφάντρες από τους Brad Pitt και Bradley Cooper θα γίνουν ο Κυριάκος με τον Αλέξη μετά τη Δευτέρα που έχουν προγραμματίσει την 3η δόση του εμβολίου
Bill Maher> Τα συστημικά ΜΜΕ δεν λένε όλη την αλήθεια για τα πραγματικά κρούσματα Covid μεταξύ εμβολιασμένων
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις είτε είσαι εμβολιασμένος είτε όχι