kourdistoportocali.comPeopleHealthΡαγάδες: Μπορούν να θεραπευτούν;

θεραπεία ραγάδων

Ραγάδες: Μπορούν να θεραπευτούν;

Σύγχρονα, πρωτοποριακά ιατρικά συστήματα που βοηθούν τους πάσχοντες να πουν αντίο στις ραγάδες τους

Αμηχανία νιώθουν οι γυναίκες που έχουν ορατές ραγάδες στο σώμα τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να βγουν στην παραλία με το μαγιό τους. Οι περισσότερες δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις ουλές στο δέρμα τους και προσπαθούν να τις καλύψουν ή να απαλλαγούν από αυτές με κρέμες, λοσιόν, άσκηση, βιταμίνες. Κανένας, όμως, από αυτούς τους τρόπους δεν είναι αποτελεσματικός και το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπαταλάνε χρόνο και χρήματα και να απογοητεύονται κάθε φορά που βλέπουν τις ελπίδες τους να ναυαγούν.

Κι όμως υπάρχουν σύγχρονα, πρωτοποριακά ιατρικά συστήματα που βοηθούν τους πάσχοντες να πουν αντίο στις ραγάδες τους και να καλωσορίσουν τον νέο, γεμάτο αυτοπεποίθηση εαυτό τους.

«Οι ραγάδες είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από ουλές στο χόριο, ενός από τα τρία στρώματα του δέρματος, οι οποίες καταλήγουν σε λεπτά ή πλατιά σημάδια στην επιδερμίδα που μοιάζουν με ραβδώσεις. Αρχικά έχουν ροζ έως κόκκινο  χρώμα, όμως με το πέρασμα του χρόνου εξασθενούν, το χρώμα τους ξεθωριάζει, αλλά δεν εξαφανίζονται. Πρόκειται για μια μορφή ουλοποίησης που οφείλεται στο τέντωμα του δέρματος. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ταχείας μεταβολής του βάρους. Μπορεί επίσης να προκληθούν από τη λήψη κορτικοστεροειδών, από ορμονικές ή δομικές μεταβολές του κολλαγόνου και της ελαστίνης», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Στατιστικά, εμφανίζονται συχνότερα κατά την εγκυμοσύνη (υπολογίζεται ότι το 50% έως 90% των εγκύων παρουσιάζουν ραγάδες), την εφηβεία λόγω της ταχείας ανάπτυξης (περίπου το 30% των εφήβων παγκοσμίως έχουν στο σώμα τους ραγάδες), αλλά και αργότερα στη ζωή λόγω παχυσαρκίας – όποτε δηλαδή το δέρμα τεντώνεται έντονα και παρατεταμένα. Μπορεί, επίσης, να είναι αποτέλεσμα ιατρικών παθήσεων ή χειρουργικής επέμβασης, αλλά και λήψης φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, αντιψυχωσικά, χημειοθεραπείας).

Το δέρμα των γυναικών είναι πιο ευάλωτο. Υπολογίζεται ότι η συχνότητα εμφάνισης ραγάδων είναι δυόμισι φορές υψηλότερη από ό,τι στους άνδρες. Κατά την εφηβεία, εμφανίζονται συχνότερα στους μηρούς, τους γλουτούς, τους μαστούς (γυναίκες) και την πλάτη (άνδρες), ενώ κατά την εγκυμοσύνη, στην κοιλιά, το στήθος και τους μηρούς.

Είναι πιο εμφανείς σε σκουρόχρωμα δέρματα και το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσουν είναι κνησμός. Ωστόσο, η αισθητική νοσηρότητα και η ψυχολογική δυσφορία οδηγεί σε αναζήτηση οριστικών λύσεων, ιδίως στα άτομα που απαιτείται λόγω επαγγέλματος να έχουν αψεγάδιαστο σώμα.

Οι δύο αποτελεσματικότεροι τρόποι για τη θεαματική βελτίωσης της όψης του δέρματος είναι το microneedling και το λέιζερ, σύμφωνα με τον κ. Βελημβασάκη. Το microneedling είναι μια πρωτοποριακή αισθητική θεραπεία που φημίζεται για την αποτελεσματικότητά της κατά των υπερτροφικών, ατροφικών ή χηλοειδών ουλών, των ρυτίδων, των ουλών που αφήνει η ακμή, των πανάδων, των δυσχρωμιών και των κηλίδων του δέρματος. Γίνεται με μια ειδική συσκευή (dermapen) που μοιάζει με στυλό, η οποία περιέχει 16 μικροσκοπικές, αποστειρωμένες μικροακίδες, οι οποίες έχουν διάμετρο μικρότερη από μια τρίχα. Κατά το πέρασμα αυτών των μικροακίδων από το δέρμα, πραγματοποιούνται αόρατα και ανώδυνα μικροτρυπήματα βάθους 0,2 έως 3 χιλιοστών, τα οποία γίνονται αντιληπτά από το δέρμα ως μικροτραυματισμοί, με συνέπεια να τίθεται σε εγρήγορση ο φυσικός μηχανισμός επούλωσής τους. Το δέρμα αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και οι ραγάδες γίνονται σταδιακά ολοένα λιγότερο ορατές.

Η θεραπεία αυτή απαιτεί μηδενικό χρόνο αποκατάστασης και προσφέρει παράλληλα νεότητα, σύσφιξη και σφριγηλότητα. Είναι ελάχιστα επεμβατική, ασφαλής σε κάθε στάδιο της ζωής (ακόμα και την περίοδο του θηλασμού), ταχύτατη και προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όταν συνδυάζεται δε με άλλες θεραπείες, όπως με μεσοθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.

«Το Fractional Laser έχει εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία διαφόρων τύπων ουλών, συμπεριλαμβανομένων των ραγάδων. Η αντιμετώπισή τους επιτυγχάνεται με την ακτινοβολία μιας εξειδικευμένης δέσμης φωτός στο δέρμα, η οποία προάγει την ανάπτυξη νέων ιστών. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δημιουργούνται χιλιάδες μικροσκοπικές “πληγές” στο δέρμα που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου προσφέροντας βελτίωση της όψης των ραγάδων.

Η ενέργεια του Fractional Laser στοχεύει τόσο στα επιφανειακά όσο και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδα. Το αποτέλεσμα είναι η αντικατάσταση του παλαιού ιστού με νέο, που βελτιώνει την όψη και την υφή των ραγάδων», διευκρινίζει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.

Η εφαρμογή κρεμών, αλοιφών και ελαίων είναι απίθανο να βοηθήσει στην πρόληψη ή στη θεραπεία των ραγάδων. Η επιστημονική βιβλιογραφία στερείται τέτοιων αποδείξεων. Οι μέθοδοι αυτές μπορούν μόνο να ενυδατώσουν το δέρμα, ώστε να είναι ευκολότερη η επούλωσή του. Αντιθέτως, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες microneedling και laser μπορούν να τις μειώσουν σε εντυπωσιακό βαθμό και εντέλει να απελευθερώσουν τους πάσχοντες από την αμηχανία και κάθε άλλο δυσάρεστο συναίσθημα προκαλούν, χαρίζοντάς τους αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το σώμα τους.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE