kourdistoportocali.comPeopleHealthΠρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις δυτικές κοινωνίες

καρδιά

Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις δυτικές κοινωνίες

Διημερίδα «Επίκαιρα θέματα (Hot topics) στην Καρδιολογία» στην Αθήνα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας στη σύγχρονη εποχή, καθώς αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις δυτικές κοινωνίες. Στην Ευρώπη για το 49% όλων των θανάτων ευθύνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και από́ αυτούς ποσοστό 55% αφορά τις γυναίκες και 43% τους άνδρες. Στη στεφανιαία νόσο οφείλεται περίπου το 50% αυτών των θανάτων και σχεδόν το 1/3 στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια. Για μεγάλο επίσης ποσοστό θανάτων ευθύνονται οι αρρυθμίες, οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες λιγότερο ίσως συχνές καταστάσεις.

«Το επιστημονικό και κλινικό έργο αποδεικνύεται επωφελές για τον ιατρό και δη το νοσοκομειακό όταν συνδυάζεται και με συνεχή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος επιβάλλεται η δημιουργία και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων με στόχο τη συνεχή, πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση. Ένα τέτοιο στόχο έχει και η πραγματοποίηση της Ετήσιας Διημερίδας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» με θεματικό αντικείμενο: «Επίκαιρα θέματα (Hot topics) στην Καρδιολογία», η οποία θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Caravel 15-16 Σεπτεμβρίου 2023, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών στο συγκεκριμένο πεδίο της Καρδιολογίας» όπως αναφέρει εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο πρόεδρος του Συνεδρίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ Αθανάσιος Γ. Τρίκας, MD, FESC, FACC Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ».

«Η εξέλιξη της επιστήμης γενικότερα είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στην Ιατρική προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα που αφορούν τόσο την κατανόηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, τη διαγνωστική προσπέλαση, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων νοσημάτων. Στην Καρδιολογία ιδιαίτερα έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά την Στεφανιαία Νόσο, τις Βαλβιδοπάθειες, τις Αρρυθμίες και την Καρδιακή Ανεπάρκεια. Συχνά οι νέες θεραπείες που προτείνονται είναι ανατρεπτικές, έρχονται να ταράξουν τα νερά και με νέες, επαναστατικές πολλές φορές, μεθόδους να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Στο συνέδριο μας θα γίνει λεπτομερής αναφορά σε όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν τα διάφορα πεδία της καρδιολογίας και θα αναλυθούν τα νεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Στο πεδίο της Στεφανιαίας νόσου  θα γίνει αναφορά στην αντιμετώπιση της χρόνιας στεφανιαίας νόσου, τις μεθόδους λειτουργικής εκτίμησης και απεικόνισης πέρα από την κλασσική στεφανιογραφία, αλλά και στην περαιτέρω αντιμετώπιση της πολυαγγειακής ή σύμπλοκης νόσου, της νόσου του στελέχους με τις νεότερες και βέλτιστες μεθόδους είτε με τη διαδερμική αγγειοπλαστική είτε με την αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass)» σημειώνει ο κ. Τρίκας και προσθέτει:

«Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στα καρδιαγγειακά νοσήματα και συγκεκριμένα στην καρδιακή συμμετοχή σε οξεία λοίμωξη COVID-19, την επίδραση της λοίμωξης σε ασθενή με γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια, τη συσχέτιση με αγγειακές  θρομβώσεις, την επίδραση του post-Covid syndrome στην καρδιά καθώς και τις νεότερες φαρμακολογικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις στη νόσο COVID-19 .

Στο πεδίο της καρδιακής ανεπάρκειας θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις νεότερες μεθόδους θεραπείας είτε φαρμακευτικές είτε επεμβατικές, οι οποίες αποτελούν επανάσταση στην αντιμετώπιση αυτής της ομάδας των ασθενών προσφέροντας όχι μόνο ανακούφιση στα συμπτώματά τους και βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και σημαντική βελτίωση στην πρόγνωση τους και αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης τους.

Στο πεδίο των βαλβιδοπαθειών έχει επίσης παρατηρηθεί αλματώδης πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Οι επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI) πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα δίνοντας λύση στο πρόβλημα πολλών ασθενών μετρίου ή υψηλού κινδύνου, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους αλλά και το σημαντικότερο παρατείνοντας την επιβίωση τους.

Παράλληλα η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία είναι επίσης συχνή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αντιμετωπίζεται σε πολλές περιπτώσεις με διαδερμική παρέμβαση τοποθέτησης Mitralclip με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ πολύ πρόσφατα αναπτύχθηκαν  και μέθοδοι διαδερμικής αντιμετώπισης της ανεπάρκειας και της τριγλώχινας βαλβίδας. Θα γίνει εκτενής αναφορά στις ενδείξεις και στις μεθόδους διαδερμικής αντιμετώπισης όλων των βαλβιδοπαθειών αλλά και στις νεότερες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές  τεχνικές επιδιόρθωσης όπου αυτές είναι σκόπιμο να προτιμηθούν».

Ο κ. Τρίκας τονίζει πως «οι αρρυθμίες επίσης έχουν συχνά άμεση συσχέτιση με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των καρδιολογικών ασθενών. Οι σύγχρονες μέθοδοι στην αντιμετώπιση τους, με επεμβατικό κυρίως τρόπο τα τελευταία χρόνια αλλά και με τη χρήση νεότερων συσκευών έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο στο πεδίο αυτό με σημαντικά οφέλη ακόμα και με μείωση της θνητότητας των βαρέως πασχόντων ασθενών. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις νεότερες μεθόδους κατάλυσης των αρρυθμιών, τόσο της κολπικής μαρμαρυγής η οποία είναι πολύ συχνή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια όσο και των επικίνδυνων κοιλιακών αρρυθμιών.

Τέλος, θα γίνει αναφορά στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, τις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, την καρδιακή επιδιόρθωση και μεταμόσχευση καρδιάς, τη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων αλλά και αναφορά στη τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό χώρο όσον αφορά στη μεταμόσχευση οργάνων και τις προοπτικές για το μέλλον. Δυστυχώς πραγματοποιούνται ελάχιστες μεταμοσχεύσεις καρδιάς ετησίως (μέσος όρος 10-12)» καταλήγει ο καθηγητής.

Επιλέξτε εδώ για το πρόγραμμα του Συνεδρίου

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE