kourdistoportocali.comPeopleHealthΠόνος στον αυχένα: Αύξηση των πασχόντων εν μέσω της πανδημίας

αυχεναλγία

Πόνος στον αυχένα: Αύξηση των πασχόντων εν μέσω της πανδημίας

Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να σας γλιτώσει από σοβαρότερα προβλήματα

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού και οι περιορισμοί που έφερε στη ζωή μας, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ασθενών που βασανίζονται από έντονους πόνους στον αυχένα.

Πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι 3 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία), εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των κινητών τους τηλεφώνων και λοιπών φορητών ηλεκτρονικών συσκευών. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που ερωτήθηκαν παραδέχτηκαν ότι ελέγχουν τις συσκευές αυτές κατά μέσο όρο 13 φορές την ώρα. Το 42% εξ αυτών είπαν ακόμα ότι από τότε που άρχισε η πανδημία έχουν αυξήσει και τον χρόνο ενασχόλησης με τα ψηφιακά μέσα.

Σε μία άλλη έρευνα το 30,8% των συμμετεχόντων είπαν ότι αφιέρωναν 6-8 ώρες την ημέρα σε φορητούς υπολογιστές ή στην τηλεόραση στη διάρκεια της καραντίνας COVID-19, ενώ το 3,5% ξοδεύει ακόμα περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα στον φορητό υπολογιστή. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι το 34,2% των συμμετεχόντων έχουν πόνο στον αυχένα, με σχεδόν τέσσερις στους δέκα να παρουσιάζουν και πόνο στη μέση.

Βασική αιτία του πόνου στον αυχένα είναι η στάση που έχει το κεφάλι και τα χέρια μας όταν χειριζόμαστε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. «Το κεφάλι ζυγίζει κατά μέσο όρο 5-6 κιλά. Οι μυς, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι του αυχένα συγκρατούν άνετα αυτό το βάρος, αρκεί να το δέχονται σε ευθυγράμμιση με την σπονδυλική στήλη και όχι υπό γωνία, αλλιώς η καταπόνηση που δέχονται πολλαπλασιάζεται», λέει ο Φυσικοθεραπευτής-Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab. «Ωστόσο για να διαβάσουμε στο κινητό ή να γράψουμε στο λάπτοπ, το κεφάλι μας κάνει κλίση 45-60 μοίρες. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος που καλείται να σηκώσει ο αυχένας ανέρχεται στα 25-30 κιλά. Επειδή εξάλλου η ενασχόληση με το κινητό ή το tablet έχει καθημερινά πολύωρη διάρκεια, ο αυχένας καταπονείται υπερβολικά».

Το επακόλουθο είναι να προκαλούνται ορισμένα συμπτώματα που όχι μόνο δυσκολεύουν την ζωή μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Πόνος στον αυχένα και τις ωμοπλάτες, μειωμένη κινητικότητα (δυσκαμψία), πονοκέφαλοι, μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, αυχενική ριζοπάθεια, προβλήματα ισορροπίας, ακόμα και πόνος στη γνάθο είναι τα πιο συχνά προβλήματα από την κακή στάση του αυχένα εξαιτίας της χρήσης φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Αν η υποκείμενη αιτία για όλα αυτά τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ο πόνος και η δυσκαμψία επιδεινώνονται και η τελική κατάληξη είναι η ανεπάρκεια των σπονδυλικών δομών.

«Ο εντοπισμός της αιτίας του πόνου στον αυχένα είναι εξαιρετικά σημαντικός, διότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί ένα παροδικό πρόβλημα σε χρόνιο, υπονομεύοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής», τονίζει ο κ. Κακαβάς. «Με μεθόδους όπως η fysiotek μπορούμε να βρούμε την ρίζα του πόνου και να καταρτίσουμε το κατάλληλο φυσικοθεραπευτικό πλάνο που θα βελτιώσει τη δύναμη και την ευελιξία και θα αποκαταστήσει την καταπόνηση των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων της περιοχής. Η αντιμετώπιση της αιτίας του πόνου είναι πολύ σημαντική και για την αποφυγή μελλοντικών υποτροπών της αυχεναλγίας».

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που θα καταρτιστεί μπορεί να περιλαμβάνει και ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον αυχένα και τους γύρω μυς, ώστε να αυξάνουν σταδιακά το φορτίο σε αυτούς. Ο τύπος και η ένταση των ασκήσεων μπορεί να ποικίλλει και μερικές φορές γίνεται συνδυαστικά με ασκήσεις σε άλλα τμήματα του σώματος.

Η αυχεναλγία όμως δεν είναι απλό πρόβλημα. Οι μύες και οι σύνδεσμοι του αυχένα χρειάζονται χρόνο για να επιδιορθωθούν σωστά. Οι περισσότεροι ασθενείς που θα αναζητήσουν νωρίς θεραπεία, βλέπουν βελτίωση στην κατάστασή τους εντός εβδομάδων ή μηνών. Όσοι καθυστερήσουν να απευθυνθούν στον ειδικό, μπορεί να ταλαιπωρηθούν επί μήνες ή και χρόνια ακόμα. Στην πραγματικότητα, όταν τα συμπτώματα της αυχεναλγίας επιμένουν ή υποτροπιάζουν τακτικά για τουλάχιστον 3 μήνες, το πρόβλημα θεωρείται πλέον ότι έχει γίνει χρόνιο και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

«Οι τραυματισμένοι μύες και τένοντες μπορεί να περιορίσουν το εύρος κίνησης και να ασκήσουν πίεση και τάση στον αυχένα, τους ώμους, το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη», λέει ο κ. Κακαβάς. «Η αυχεναλγία μπορεί επίσης να επηρεάσει το εγκεφαλικό στέλεχος και την σπονδυλική στήλη». Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology έδειξε ότι το σχεδόν 8% των πασχόντων από αυχεναλγία δεν είχαν ανακτήσει το συνηθισμένο επίπεδο δραστηριότητας ή εργασίας έπειτα από ένα έτος, λόγω συμπτωμάτων όπως ο συνεχιζόμενος πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα.

Γι’ αυτό τον λόγο αν νιώθετε πόνο ή ενοχλήματα στον αυχένα που δεν υποχωρούν, έπειτα από το παρατεταμένο lockdown ή την υποχρεωτική τηλεργασία σε ακατάλληλο χώρο εργασίας όπως η τραπεζαρία του σπιτιού, συμβουλευθείτε έναν ειδικό, συνιστά ο κ. Κακαβάς. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να σας γλιτώσει από σοβαρότερα προβλήματα.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

EKTAKTO> Γιατί ετοιμάζονται να καταργήσουν την 2η δόση σε Pfizer/BionTech και AstraZeneca
Άσχημα νέα από το Ισραήλ (πλήρως εμβολιασθέντες 57%). Μετά από ένα νέο ξέσπασμα κοροναϊού οι μάσκες επιστρέφουν στα σχολεία. Η χώρα παραμένει ερμητικά κλειστή για τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020!
EKTAKTO> Συναγερμός στο Ισραήλ, την πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Εκτόξευση κρουσμάτων τη Δευτέρα το απόγευμα. Διάβασε τι συμβαίνει
O Mario Draghi στέλνει μήνυμα στο “deep state” της Wuhan ανατινάζοντας τον εμβολιασμό παγκοσμίως, o μυστηριώδης Τσιόδρας και η αναφορά της Καθημερινής στην καταιγίδα αγωγών για τις παρενέργειες των εμβολίων
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
ΕΚΤΑΚΤΟ>Αυτός έκοψε το βραχιολάκι του Jean Claude Oswald
Κυριακάτικη BOMBA από το Ισραήλ! Επιστρέφει το lockdown στη πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Ξαφνική εκτίναξη του δείκτη R. Η παραλλαγή DELTA χτύπησε το 1/3 εμβολιασθέντων!
-Δεν είμαι Χίτλερ, δεν έχω βάψει τα χέρια μου με αίμα!…
H British Airways διαψεύδει στο Reuters τους ισχυρισμούς για τα αίτια των αιφνιδιαστικών θανάτων 4 πιλότων της
Η εγγονή της θρυλικής τραγουδίστριας Nina Simone κατηγόρησε την Αντιπρόεδρο Kamala Harris για bullying σχεδόν μέχρι θανάτου στη μητέρα της
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
Κωστής Χατζηδάκης> Ο πολιτικός που τόλμησε να ακουμπήσει τα Καρτέλ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Εργατοπατέρων