kourdistoportocali.comPeopleHealthΠολύποδες και όγκοι του ορθού

23ο Διεθνές Λαπαροσκοπικό Συνέδριο

Πολύποδες και όγκοι του ορθού

Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής

AnastasiosXiarchos
Χειρουργοί απ’ όλο τον κόσμο ανταλλάσσοντας απόψεις στο 23ο Διεθνές Λαπαροσκοπικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε 21 – 23 Ιανουαρίου 2016 στο Παρίσι, κατέληξαν ότι η καθιερωμένη πια, ελάχιστα επεμβατική για την εκτομή πολυπόδων αλλά και όγκων του ορθού σε πρώιμο στάδιο, ενδοσκοπική διαδικασία, έχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα της πρόσβασης μέσω μιας φυσικής οπής του σώματος (μέσω του ορθού).

Οι ειδικοί έκριναν εξαιρετικά τα αποτελέσματα που προσφέρει στους ασθενείς με βλάβες στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που ονομάζεται Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική (ΤΕΜ).

«Η μέθοδος εφαρμόζεται από το 1983 και παρότι αρχικά επιλεγόταν για την αφαίρεση καλοηθών βλαβών, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για υποβολή σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, με την πάροδο των ετών η τεχνική απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε ευρύτερες ομάδες ασθενών και με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καλοηθών πρωκτικών πολυπόδων, πολυπόδων, μεγάλοι πολύποδες του ορθού που δεν μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διενέργεια κολονοσκόπησης, όγκων, μορφωμάτων και για την εκτομή συγκεκριμένων τύπων πρωκτοορθικών καρκίνων αρχικού σταδίου, αλλά και την πρόπτωση του εντέρου», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Διευθυντής Χειρουργός στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, Ιατρικό Περιστερίου (www.axiarhos.gr), ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο και έχει επιτελέσει στην πατρίδα μας, στο Ιατρικό Περιστερίου, πλήθος τέτοιων επεμβάσεων.

Η μέθοδος ξεκίνησε από τον Γερμανό Καθηγητή Gehard Buess και σταδιακά επεκτάθηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και τελικά στη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Την τελευταία εικοσιετία έχει γνωρίσει διεθνή ανάπτυξη και ένα σημαντικό ποσοστό επιστημονικών δεδομένων έριξαν φως στα πλεονεκτήματά της.

Η Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική εφαρμόζεται συνήθως υπό γενική αναισθησία ή μέθη και απαιτεί περίοδο νοσηλείας λίγων ωρών, αναλόγως της πάθησης και της κατάστασης του ασθενή. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο μικροσκόπιο- κάμερα και χειρουργικά εργαλεία, που δεν ξεπερνούν τα 5mm σε διάμετρο, ο χειρουργός έχει πρόσβαση στην βλάβη μέσω του πρωκτού, χωρίς εξωτερικές τομές.

Πλεονεκτήματα της ΤΕΜ
Τα οφέλη για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική, σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα είναι πολλαπλά και σαφή. Κατ’ αρχάς δεν διενεργείται μεγάλη χειρουργική επέμβαση αποφεύγοντας έτσι όλους τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, καθώς δεν γίνεται τομή, οπότε εξαλείφεται η ανάγκη αλλαγών αλλά και ο κίνδυνος μολύνσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποφυγή κολοστομίας στους ασθενείς με κακοήθεια. Όλοι όμως απολαμβάνουν ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, γεγονός που μεταφράζεται αυτομάτως σε ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και μικρότερο κόστος θεραπείας τόσο για τον ασθενή όσο και για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Μελέτες ανάλυσης κόστους έχουν δείξει ότι η Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική μπορεί να εξασφαλίσει ακόμα και 6.000 δολάρια, συγκριτικά με το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης.

«Η ΤΕΜ γίνεται σε επιλεγμένα ιατρικά κέντρα και στη χώρα μας εφαρμόζεται και στο Ιατρικό Περιστερίου. Η μέθοδος επιτρέπει στον χειρουργό να αντιμετωπίσει βλάβες που είναι πάρα πολύ δύσκολα προσβάσιμες με τις συμβατικές μεθόδους (ανοιχτή και λαπαροσκοπική χειρουργική), έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμα τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής. Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει συμπεριλαμβάνεται η ελάχιστη αιμορραγία, η απουσία κινδύνου μετεγχειρητικού ειλεού αλλά και η μείωση της θνησιμότητας», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ο οποίος εφαρμόζει τη μέθοδο τα τελευταία χρόνια με τεράστια επιτυχία.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

ΒΟΜΒΑ> Ξαφνικά κόπηκε το εμβόλιο της CureVac από την οποία οι Ευρωπαίοι είχαν παραγγείλει 500 εκατ. δόσεις!
Tρόμος από την “απάντηση” της Deutsche Bank στον Καθηγητή Βασιλακόπουλο του ΕΚΠΑ. Διαβάστε τι συνέβη
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ εξελίξεις στον πλανήτη. 4 ώρες Biden-Putin για τη προέλευση του ιού
ΕΚΤΑΚΤΟ> Αίφνης ο Fauci προαναγγέλει χάπια κατά της Covid-19. Σε λίγο θα μας πουν ότι αρκεί η βιταμίνη D, o ήλιος, η άσκηση και οι ρινικές πλύσεις με αλάτι Μεσολογγίου
Φοβερά νέα από το Ισραήλ. Σχεδόν 1 στους 4 από όσους νοσηλεύθηκαν με COVID-19 θα είχε σωθεί εάν δεν του έλειπε η βιταμίνη D!
Οι Έλληνες επιστήμονες S. Tsiodras, G. Magiorkinis, D. Paraskevis, E.G. Kostaki, G. Panayiotakopoulos, εμφανίζονται τον Ιανουάριο του 2020(!) να υπογράφουν μελέτη υπέρ της φυσικής προέλευσης του ιού!
-H ζωή του 21χρονου γιου μου δεν θα είναι ποτέ ίδια μετά τη 2η δόση του εμβολίου της Moderna λέει ο Timothy Harrington
Αγωνία για τη ζωή του Biden και των υπολοίπων ηγετών μετά τις εμφανίσεις τους στη Κορνουάλη
Αφού ως Επίτροπος της FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Μoderna στη συνέχεια προσελήφθη ως στέλεχος της Moderna!
Aπόκοσμος χρησμός Putin> Δεν υπάρχει ευτυχία στη ζωή. Υπάρχει μόνο ένας αντικατοπτρισμός στον ορίζοντα. Λοιπόν, αγαπήστε αυτό
Τρεις παράξενες συμπτώσεις> Έκρηξη προπανίου στην Ελευσίνα, κόλαση φωτιάς σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ, έκρηξη σε αγωγό αερίου στην Κίνα