kourdistoportocali.comPeopleHealthΠέτρες στα νεφρά; Πώς θα απαλλαγώ;

διαδερμική λιθοτριψία

Πέτρες στα νεφρά; Πώς θα απαλλαγώ;

Πρωτοποριακές τεχνικές, όπως η διαδερμική λιθοτριψία, προσφέρουν οριστική ανακούφιση με τον πλέον αναίμακτο τρόπο

Οι πέτρες των νεφρών είναι σκληρές συλλογές αλάτων και μετάλλων που αποτελούνται από ασβέστιο ή ουρικό οξύ. Σχηματίζονται μέσα στο νεφρό και μπορεί να «ταξιδέψουν» σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. Το μέγεθός τους διαφέρει και μπορεί να είναι από πολύ μικρές έως τόσο μεγάλες όσο να καταλαμβάνουν ολόκληρο το νεφρό. Νέες, πρωτοποριακές τεχνικές, όπως η διαδερμική λιθοτριψία, οι οποίες ενσωματώνουν τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, προσφέρουν οριστική ανακούφιση, με τον πλέον αναίμακτο, ανώδυνο και αισθητικά άρτιο τρόπο, στη λιθίαση των νεφρών.

Όταν ένας ασθενής παρουσιάσει ένα επεισόδιο λιθίασης, έχει πιθανότητα 10% να εμφανίσει και ένα δεύτερο μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η πιθανότητα υποτροπής στα επόμενα 10 χρόνια είναι έως και 70%.  Πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη νόσο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και γι’ αυτό η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά αμέσως  μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή της.

Μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επιτρέπει στους χειρουργούς ουρολόγους να υποβάλουν σε επεξεργασία τις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες των νεφρών, αποφεύγοντας τη μεγάλη τομή, τη μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, που εγκυμονούν οι μέθοδοι του παρελθόντος.

«Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση  που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής – εντομής  στο δέρμα, μέσω της οποίας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο το οποίο βρίσκεται ο λίθος. Η μέθοδος αποτελεί σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές, ενώ οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και  απαλλάσσονται άμεσα από το πρόβλημα τους», αναφέρει ο Δρ.  Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU, (www.urologyclinic.gr), χειρουργός ουρολόγος με 3ετή εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση, ώστε να μην επιβαρύνεται καρδιοαναπνευστικά, όπως συνέβαινε με την παλαιά τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας, κατά την οποία ο ασθενής παρέμενε για τουλάχιστον 3 ώρες σε θέση πρηνή -ιδιαίτερα άβολη για το ανθρώπινο σώμα-  κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Ο συνδυασμός, της ανιούσας ενδοσκοπικής (RIRS) και της διαδερμικής λιθοτριψίας (PCNL), καλείται Συνδυασμένη Ανιούσα Ενδονεφρική και Διαδερμική Λιθοτριψία και είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ενδοουρολογία στην αντιμετώπιση της σύνθετης λιθίασης.

Εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Η νοσοκομειακή διαμονή είναι 1 ημέρα -χωρίς παραμονή παροχέτευσης στην περιοχή της επέμβασης- με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία του.

Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής λιθοτριψίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χειρουργικές μεθόδους είναι:

  1. Μεγαλύτερες πιθανότητες ολικής αφαίρεσης των λίθων (σχεδόν 100%)
  2. Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων σε σύντομο χρονικό διάστημα
  3. Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων με την πρώτη φορά
  4. Μικρότερο κόστος, καθώς με την εξωσωματική λιθοτριψία απαιτούνται συνήθως πολλές συνεδρίες, με μεγαλύτερο συνολικό κόστος περίθαλψης
  5. Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό

«Ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί πρέπει να αφήνεται στην μοίρα της καταρρίπτεται. Αφενός γιατί μια πέτρα αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει βλάβη, αφετέρου γιατί με τη μέθοδο αυτή καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί», τονίζει ο Δρ. Κοντός.

 

 

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE