kourdistoportocali.comPeopleHealthΠαγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή

θυρεοειδής αδένας

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή

Ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδή 

Η 25η Μαΐου καθιερώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδή ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως ημέρα εορτασμού και από άλλες ενδοκρινολογικές επιστημονικές εταιρείες ανά τον κόσμο.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδή  και τη σημασία που έχει η φυσιολογική λειτουργία του για την υγεία και το «εύ ζήν».

Οι παθήσεις του θυρεοειδή αυξάνονται συνεχώς σε όλον τον κόσμο. Η αυτοάνοση χρόνια θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση, παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση ως αποτέλεσμα της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση με την οποία γεννιούνται πολλά άτομα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου αποτελούν, μαζί με το πρόβλημα της ιωδοπενίας, την δεύτερη πιο συχνή διαταραχή της κύησης παγκοσμίως. Αύξηση παρουσιάζει και ο καρκίνος του θυρεοειδή, που είναι ο τέταρτος ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος στον κόσμο.

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, πολλά κράτη σε όλες τις ηπείρους οργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται διαδικτυακές ημερίδες (webinars), δράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό επιτρέπεται εν μέσω της πανδημίας.

Το Τμήμα Θυρεοειδή της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας εορτάζει εδώ και χρόνια την ημέρα αυτή με διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικής προσφοράς των μελών του. Εφέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με COVID-19 που αναπτύσσουν παθήσεις του θυρεοειδή. Οι μετά την COVID-19 παθήσεις του θυρεοειδή παρουσιάζονται σε πολλούς ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Συνήθως εκδηλώνονται 1-2 εβδομάδες μετά την λοίμωξη,  αλλά ευτυχώς η πορεία τους είναι μάλλον ήπια.

Όπως πέρυσι, έτσι και εφέτος η πανδημία καθιστά επιβεβλημένο να γίνει η επικοινωνία και η ενημέρωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στον ψηφιακό, τον ηλεκτρονικό και τον έντυπο Τύπο. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Θυρεοειδή της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας συνιστά έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδή σε όλους τους ασθενείς με ιστορικό σοβαρής λοίμωξης COVID-19. Συνιστά επίσης επανέλεγχο στους ασθενείς με γνωστές παθήσεις του θυρεοειδή που νόσησαν με COVID-19, για τυχόν έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας τους.  Τέλος, διοργανώνει ειδική διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση (webinar) για την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή, στην οποία θα παρουσιασθούν, μεταξύ άλλων, νεότερα δεδομένα για την COVID-19 και τον θυρεοειδή. Το webinar θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου 2021 στις 15.30′ μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ΕΔΩ.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

To Ζειμπέκικο μιας Πριγκίπισσας [VIDEO]
Στο Ισραήλ το 30% των θανάτων αφορά σε πλήρως εμβολιασθέντες. Μάχη για τη ζωή του δίνει γνωστός δήμαρχος βορείων προαστίων
Μονομαχία Κύρτσου-Μπακογιάννη για το θάνατο της Φώφης
Φώφη Γεννηματά> Οι δύσκολες τελευταίες δύο εβδομάδες και ο αποχαιρετισμός
Πάνω από 1.750.000 ανεμβολίαστοι Ισραηλινοί βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας. Γιατί ο Joshua Kimmich της Bayern Μονάχου ανάβει φωτιές
Ο συγκλονιστικός λαός του Ισραήλ δείχνει το δρόμο. Aισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις για το εμβόλιο της Pfizer
Deutsche Welle> Να τινάξει την κυβέρνηση Ερντογάν στον αέρα απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Πέθανε η Φώφη. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, τόσο ξαφνικά…
Η Καθημερινή παρουσιάζει 6 θεωρίες για το Τέλος του Κόσμου και το Κουρδιστό Πορτοκάλι τη 7η!
Bloomberg> Το mega-deal $4,2 δισ. Hertz-Tesla θα πλημμυρίσει με 100.000 νέα ηλεκτρικά οχήματα την αγορά
Διακρίσεις για τον ΟΠΑΠ στα Event Awards 2021
Εικόνες από τη συνάντηση Βαρθολομαίου με Biden και Blinken