kourdistoportocali.comPeopleHealthΟυλές της ακμής: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη θεραπεία με λέιζερ

λέιζερ

Ουλές της ακμής: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη θεραπεία με λέιζερ

Tα λέιζερ μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό τμήμα ενός θεραπευτικού πλάνου για την ακμή

Τα λέιζερ και οι άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούν παλμικό φως μπορούν να  προσφέρουν πολύ σημαντική θεραπεία σε σημάδια-ουλές ακμής σε πρόσωπο και πλάτη, αλλά όπως όλες οι θεραπείες έχουν κι αυτά τους δυνητικούς κινδύνους τους.

Αυτό αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), προσθέτοντας ότι τα λέιζερ μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό τμήμα ενός θεραπευτικού πλάνου για την ακμή, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια.

«Πολλοί νομίζουν ότι τα λέιζερ είναι μαγικά και μπορούν να εξαφανίσουν σε ένα λεπτό κάθε ουλή και σημάδι από το δέρμα, αλλά αυτό δεν ισχύει», συνηγορεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Ασφαλώς και μπορεί να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά όχι πάντοτε ούτε με μία μόνο εφαρμογή. Επιπλέον έχουν δυνητικούς κινδύνους, οι οποίοι εντείνονται ακόμα περισσότερο όταν εκτελούνται από μη ειδικούς».

Τί πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να κάνουν λέιζερ για να απαλλαγούν από τα σημάδια της ακμής; Οκτώ ουσιώδη πράγματα, λένε οι ειδικοί.

  1. Η αξιολόγηση από έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη πριν τη θεραπεία. Τα λέιζερ πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένους ιατρούς, τονίζει η AAD, διότι είναι μία ιατρική πράξη και ως τέτοια έχουν δυνητικά οφέλη και δυνητικούς κινδύνους. Για την ορθότερη κατάρτιση του θεραπευτικού πλάνου και για την πρόληψη στο μέτρο του δυνατού των κινδύνων είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ιατρός αναλυτικά το ιστορικό σας. Μεταξύ άλλων πρέπει να ξέρει αν πάσχετε από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αν καπνίζετε, αν λαμβάνετε φάρμακα ή διατροφικά συμπληρώματα που επηρεάζουν το δέρμα και την επούλωση, αν βγάζετε έρπη στα χείλη κ.λπ. Πρέπει επίσης να γνωρίζει αν έχετε ευαίσθητο ή ατοπικό δέρμα (π.χ. αν εκδηλώνετε συχνά δερματικές αντιδράσεις), καθώς και αν έχετε ποτέ εμφανίσει δύσμορφη, υπερτροφική ουλή (χηλοειδές) μετά από κάποιο τραύμα ή ιατρική πράξη (π.χ. χειρουργική επέμβαση).
  2. Τα λέιζερ δεν εξαφανίζουν τις ουλές. Αυτά που μπορούν να κάνουν είναι:

* Να εμποδίσουν την δημιουργία μιας υπερτροφικής ουλής μετά από μία χειρουργική επέμβαση

* Να ελαττώσουν τον πόνο και τον κνησμό των ουλών

* Να αυξήσουν την κινητικότητα όταν μια ουλή την περιορίζει, και

* Να καταστήσουν μια ουλή λιγότερο εμφανή.

«Αυτό ουσιαστικά που κάνουμε με τις θεραπείες με λέιζερ για την ακμή είναι ότι αντικαθιστούμε μία έντονη ουλή με μία άλλη, λιγότερο εμφανή και περιμένοντας το κατάλληλο χρονικό διάστημα, συνήθως έχουμε μια καλή αισθητική αποκατάσταση», εξηγεί ο Δρ. Μιχελάκης.

  1. Θα χρειαστεί να κάνετε μερικές προσωρινές αλλαγές στη ζωή σας. Για να επουλωθεί καλά το δέρμα και να αποκομίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη θεραπεία με λέιζερ, οι δερματολόγοι συνιστούν στους ασθενείς:

* Να ελαττώνουν δραστικά (αν όχι να διακόπτουν εντελώς) το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, στη διάρκειά της και για αρκετές εβδομάδες μετά το πέρας της.

* Να διακόπτουν για αρκετό καιρό την λήψη βιταμίνης Ε, ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων και συμπληρωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση.

* Να διακόπτουν τη χρήση προϊόντων για το δέρμα με ρετινοειδή ή γλυκολικό οξύ 2-4 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας.

* Να κάνουν προφυλακτική αγωγή για έρπη χειλέων, εάν είναι επιρρεπείς στην εμφάνισή του.

* Να αποφύγουν την ηλιοθεραπεία και τα σολάριουμ τουλάχιστον έναν μήνα πριν και μετά τη θεραπεία. Το λέιζερ αντενδείκνυται στο μαυρισμένο δέρμα και φυσικά σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, ενώ αν εκθέσετε το θεραπευμένο δέρμα στον ήλιο, μπορεί να αναπτύξει νέες ουλές.

* Να φροντίσουν καλά το δέρμα τους μετά τη θεραπεία έως ότου επουλωθεί, με βάση τις οδηγίες του δερματολόγου ιατρού.

  1. Μία συνεδρία συνήθως δεν είναι αρκετή. Μία μόνο συνεδρία με λέιζερ σπανίως είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σημάδια της ακμής. Συνήθως απαιτούνται πρόσθετες συνεδρίες, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται τα επονομαζόμενα μη αφαιρετικά λέιζερ, τα οποία κάνουν ηπιότερη θεραπεία. Επειδή, εξάλλου, οι ασθενείς συνήθως έχουν διαφόρων ειδών ουλές, συχνά χρειάζονται συνδυασμούς θεραπειών με διαφορετικά λέιζερ.
  2. Μπορεί να χρειασθούν κι άλλες θεραπείες. Αναλόγως με το είδος, το βάθος και την έκταση των ουλών μπορεί να χρειασθεί η συνδρομή και άλλων θεραπειών (π.χ. με filler ή με τοπικές αλοιφές) για να αποκατασταθεί η εμφάνιση του δέρματος.
  3. Μπορεί να χρειασθούν επαναληπτικές ετήσιες συνεδρίες. Τα αποτελέσματα των θεραπειών στο δέρμα με λέιζερ και άλλες πηγές παλμικού φωτός γενικώς έχουν μακρά διάρκεια. Για να διατηρηθούν, όμως, συχνά απαιτούν επαναληπτική θεραπεία μία ή δύο φορές τον χρόνο.
  4. Τα αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο για να φανούν. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς βλέπουν τα καλύτερα αποτελέσματα αρκετές εβδομάδες έπειτα από την τελευταία συνεδρία. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί είναι διαφορετικό σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.
  5. Σε μερικούς ασθενείς παρατηρούνται παρενέργειες. Μετά τη θεραπεία με λέιζερ ή άλλη πηγή παλμικού φωτός είναι σύνηθες να παρουσιάσει το δέρμα κοκκίνισμα και διόγκωση. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν επίσης ότι νιώθουν το δέρμα τους να τους «τσιμπάει» ή να καίει. Οι παρενέργειες αυτές, όμως, συνήθως είναι ήπιες και υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες ή έως την επόμενη ημέρα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όμως, παρατηρούνται άλλες παρενέργειες, όπως επίμονος πόνος, έγκαυμα ή φλύκταινες, ή ακόμα και αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και δημιουργία ουλής. Οι κίνδυνοι αυτοί, ωστόσο, είναι πολύ μικρότεροι όταν την θεραπεία εφαρμόζουν εξειδικευμένοι δερματολόγοι, επισημαίνει η AAD.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Goldman Sachs> Τα 60 τρις της Κινέζικης αγοράς ακινήτων υπόσχονται ένα συναρπαστικό Παγκόσμιο Κραχ δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας
ΑΔΙΕΞΟΔΟ> Πάνω από 3 εκατ. επιλέξιμοι Ισραηλινοί πολίτες δεν έκαναν τη 3η δόση της Pfizer. Γιατί από τη 1η Οκτωβρίου οι ανεμβολίαστοι στη χώρα θα είναι περισσότεροι από τους εμβολιασθέντες
Η υποκρισία Τσίπρα και το ερώτημα τι μπορεί να ανήκει σε ένα κράτος με 400 δις χρέος με φόντο έναν πλανήτη με 320 τρις παγκόσμιο χρέος
Johns Hopkins> Στο 32,7% τo ποσοστό του παγκοσμίου εμβολιασμού, στο 28,6% στη Ρωσία. Θετικά νέα από τα φάρμακα remdesivir και Ronapreve
BREAKING> O Albert Bourla συγχαίρει τον 12χρονο Gavin που έκανε δώρο γενεθλίων το εμβόλιο της Pfizer. Την ίδια στιγμή Γάλλος τενίστας αντίπαλος του Tσιτσιπά παρατάει τη καριέρα του εξαιτίας παρενεργειών του εμβολίου
Telegraph-ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΟΚ> Συνεργάτης των Fauci και Gates πάσχιζε με μανία να παρασκευάσει ιό σαν την Covid-19 ενώ ο Gates είχε προαναγγείλει την πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά από το 2015!
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι αθλιότητες για το 5G και τα 11 (από τα 100) αναπάντητα ερωτηματικά για την προέλευση της πανδημίας
Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του
Γιατί οι διανομείς δεν πρέπει να πληρώνονται αλλά να πληρώνουν για την απόκτηση της εμπειρίας
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers προειδοποιεί για το μεγάλο ΜΠΑΜ που έρχεται