kourdistoportocali.comPeopleHealthΟι τεχνολογικές εξελίξεις στη νευροχειρουργική

«χειρουργική της κλειδαρότρυπας»

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη νευροχειρουργική

Τώρα πια φτάνουμε στον χειρουργικό στόχο μέσα από πολύ μικρές τομές και αφαιρούμε τη βλάβη με μεγάλη ακρίβεια

Νέας γενιάς ψηφιακά μικροσκόπια, ενδοσκόπια και νευροπλοηγοί οδήγησαν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται «χειρουργική της κλειδαρότρυπας».

Το σήμερα στη νευροχειρουργική
Ο νευροχειρουργός στις μέρες μας, είτε βρίσκεται στο γραφείο του σχεδιάζοντας μια χειρουργική επέμβαση είτε στο χειρουργείο, περιτριγυρίζεται από έναν ψηφιακό κόσμο που βασίζεται στη ραγδαία βελτίωση των ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων. Η δυνατότητα της αποθήκευσης και της γρήγορης μετάδοσης των απεικονιστικών δεδομένων του ασθενούς οδήγησε σε εφαρμογές, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, με χρήση τους μέσα στο χειρουργείο.

Τώρα πια, με τη βελτίωση της τεχνολογίας της οπτικής και της ηλεκτρομαγνητικής κίνησης, καθώς και των χειρουργικών μικροσκοπίων σε συνδυασμό με τη χρήση του νευροπλοηγού, μπορούμε να φτάνουμε στον χειρουργικό στόχο μέσα από πολύ μικρές τομές και στη συνέχεια να αφαιρούμε τη βλάβη με μεγάλη χειρουργική ακρίβεια τονίζει ο Αντώνιος Καπετανάκης Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Metropolitan Hospital. Επίσης, η βελτίωση της τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) επιτρέπει στον ειδικευόμενο αλλά και στον νευροχειρουργό να εκπαιδευτεί και να πραγματοποιήσει την επέμβαση πριν το χειρουργείο, καθήμενος άνετα σε μια κονσόλα και κατανοώντας τις πραγματικές δυσκολίες του χειρουργείου.

H «Χειρουργική της κλειδαρότρυπας»
Σήμερα διαθέτουμε χειρουργικά μικροσκόπια νέας ψηφιακής τεχνολογίας, με δυνατότητα διεγχειρητικής απεικόνισης των αγγείων του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη χειρουργική των ανευρυσμάτων, τα οποία μπορούν επίσης να δίνουν και εικόνα της προόδου αφαίρεσης των όγκων του εγκεφάλου, με την ύπαρξη ανάλογου λογισμικού. Η εξέλιξη, επίσης, των νευροενδοσκοπίων βοηθά στη λεγόμενη «χειρουργική της κλειδαρότρυπας» (keyhole surgery). Αυτή η χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται για παράδειγμα για την αφαίρεση των όγκων της βάσης του κρανίου, όπως είναι οι όγκοι της υπόφυσης: η χειρουργική προσέγγιση πραγματοποιείται μέσα από τη μύτη του ασθενούς, με ενδοσκόπιο το οποίο κατευθύνουμε στον στόχο με τη χρήση νευροπλοηγού.

Η σημαντική τεχνολογική βοήθεια που προσφέρουν ο νευροπλοηγός και η χρήση αξονικού τομογράφου μέσα στο χειρουργείο, συντελούν επίσης στην πραγματοποίηση επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη με ελάχιστη παρέμβαση. Σήμερα, μιλάμε πλέον για διαδερμικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, όπως οι διαδερμικές σπονδυλοδεσίες, οι διαδερμικές δισκεκτομές και φυσικά οι ενδοσκοπικές δισκεκτομές, που ανακουφίζουν άτομα με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας αλλά και ηλικιωμένους. Με αυτές τις σύγχρονες τεχνολογίες εξασφαλίζουμε, εκτός από ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και μεγάλη ακρίβεια εμφύτευσης υλικών στη σπονδυλική στήλη, ελάχιστο πόνο, γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του, φυσικά με το ανάλογο όφελος για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το αύριο και η τεχνητή νοημοσύνη
Το τεχνολογικό μέλλον της νευροχειρουργικής σχετίζεται κυρίως με τη βελτίωση των ρομπότ μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, την εξέλιξη της νανοτεχνολογίας και των γονιδιακών θεραπειών με μελλοντική συνεργασία νευροχειρουργών-γενετιστών και επίσης με τη νευροπροσθετική, που αναλαμβάνει τα τεχνητά μέλη και την εμφύτευση ψηφιακών μικροσυστημάτων για τη βελτίωση της ακοής και της όρασης.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

-Δεν μας αρέσει η κανονικότητα. Θέλουμε νεκρούς σαν την Mαρφίν, θέλουμε Αγανακτισμένους
Μπορεί η Melinda Ann French να σώσει τον πλανήτη;
Το χτένισμα της Jennifer Aniston και γιατί οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό
Τρομάζει η άρνηση των γιατρών να εμβολιαστούν και το παράξενο VIDEO από τον εμβολιασμό του Anthony Hopkins
Γιατί σε κάποιους η 2η δόση του εμβολίου είναι σαν να τους πατάει φορτηγό [ΝYΤ]
Σφοδρές αντιδράσεις στην Αγγλία> Χωρίς λόγο, εκτός πράσινης λίστας διακοπών τα ελληνικά νησιά
Μέρκελ> Είναι αυτονόητο ότι και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάνουν διακοπές χωρίς περιορισμούς
Οι έπαινοι του Warren Buffet για τους πραγματικούς generators και το σύμπλεγμα του Βill Gates
Γιατί τώρα;
Είναι ξεκάθαρο> Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία τρίτη δόση εμβολίων το Φθινόπωρο
Oι άνθρωποι που πεθαίνουν από το εμβόλιο όπως το 22χρονο κορίτσι από το Ισραήλ δεν είναι στατιστικές
Τέλος ταξιδιού για τον Θεόδωρο Κατσανέβα