kourdistoportocali.comPeopleHealthΝέα τεχνολογία «συνθλίβει» τις πέτρες των νεφρών

μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία

Νέα τεχνολογία «συνθλίβει» τις πέτρες των νεφρών

Με τη μέθοδο της μίνι-διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί

Περιστατικά όπως μεγάλες, σκληρές ή πολύπλοκες πέτρες των νεφρών, που πιθανότατα θα εγκυμονούσαν σοβαρές επιπλοκές αν αντιμετωπίζονταν με τις μεθόδους του παρελθόντος, πλέον αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, με τη συνδρομή της τεχνολογίας, η οποία έχει δώσει στους χειρουργούς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νεφρολιθίαση.

H θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση λίθων μεγαλύτερων από 2.5 εκ., σκληρών λίθων που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην εξωσωματική λιθοτριψία, καθώς και λίθων σε ασθενείς με δυσμορφία του σκελετού τους ή παχύσαρκων είναι η επαναστατική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL).
Με τη χρήση των ενδοσκοπικών τεχνικών, η μέθοδος εξασφαλίζει την αφαίρεση όλων σχεδόν των λίθων του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Η μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL) αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας (standard PCNL) και εγγυάται απόλυτη ασφάλεια. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής -εντομής στο δέρμα, μέσω της οποίας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο λίθος.
Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές. Μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες υποβάλλονται σε επεξεργασία με έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, ο οποίος στο παρελθόν θα απαιτούσε μεγάλη τομή και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη κάκωση στο νεφρό καθώς και ελαχιστοποίηση των αιμορραγικών επιπλοκών αναφέρει ο δρ Στυλιανός Κοντός (http://urologyclinic.gr/), MD, PHD, FEBU, FLapS, FES, Χειρουργός Ουρολόγος με τριετή εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL) εγγυάται ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Εκτός του ότι θεωρείται πρώτης επιλογής θεραπεία για την αφαίρεση μεγάλων λίθων, εκτιμάται πως δίνει και καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα αποτελέσματα της εξωσωματικής λιθοτριψίας έναντι της οποίας πλεονεκτεί και ως προς το χρόνο θεραπείας. Επίσης, κατά τη διενέργεια της mini-PCNL χρησιμοποιούνται όργανα μικρότερης διαμέτρου άρα μικρότερος δίαυλος εργασίας, μικρότερη απώλεια αίματος και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και οι ασθενείς απαλλάσσονται γρήγορα και με ασφάλεια από το πρόβλημα τους. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση, ώστε να μην επιβαρύνεται το καρδιοαναπνευστικό του σύστημα (όπως συνέβαινε με την παλαιά τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας, κατά την οποία ο ασθενής παρέμενε για τουλάχιστον 3 ώρες σε θέση πρηνή -ιδιαίτερα άβολη για το ανθρώπινο σώμα- κατά τη διάρκεια του χειρουργείου), προσθέτει ο δρ Κοντός. Η παραπάνω τεχνική καλείται Συνδυασμένη Ανιούσα Ενδονεφρική και Διαδερμική Λιθοτριψία και είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ενδοουρολογία στην αντιμετώπιση της σύνθετης λιθίασης.

Ένας άριστος συνδυασμός για την αντιμετώπιση της σύνθετης λιθίασης

Κατά τον συνδυασμό της ανιούσας ενδοσκοπικής (RIRS) και της διαδερμικής λιθοτριψίας (PCNL), δημιουργείται ένας «δρόμος» από το δέρμα προς το νεφρό του ασθενούς ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο ενδοσκόπιο ανέρχεται από την ουρήθρα του ασθενούς, στον ουρητήρα και φτάνει στο νεφρό. Τα δύο ενδοσκόπια συνεργάζονται εντός του νεφρού και προσεγγίζεται κάθε λίθος ανεξαρτήτως μεγέθους, σε κάθε σημείο όσο δυσπρόσιτο και να είναι αυτό. Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς – ουρολόγους και απαιτείται κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός και τεχνογνωσία.

Η διαμονή στο νοσοκομείο διαρκεί μία ημέρα χωρίς παραμονή παροχέτευσης στην περιοχή της επέμβασης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Έτσι, ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί πρέπει να αφήνεται στη μοίρα της, καταρρίπτεται ολοκληρωτικά. Αφενός, γιατί μία πέτρα αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει κάποια βλάβη και αφετέρου γιατί με τη μέθοδο της μίνι-διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καταλήγει ο δρ Κοντός.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

ΕΠΙΣΗΜΟ> Ο FDA απελευθέρωσε τις πρώτες 500 σελίδες (από τις 329.000) των εγγράφων για το εμβόλιο της Pfizer. Κυριαρχούν οι “Διαταραχές του νευρικού συστήματος” ανάμεσα στις παρενέργειες
ΒΟΜΒΑ από το επιστημονικό TΗΕ LANCET> Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν περισσότερο τον ιό και ασθενούν πιο βαριά από τους ανεμβολίαστους!
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Θωμάς Παπασταύρου
Πανεπιστήμιο του Cardiff> Βρέθηκε ο μηχανισμός που προκαλεί θρομβώσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca
Tucker Carlson> Ζούμε μια τυραννία. Σε εξέλιξη το προαναγγελθέν παγκόσμιο πανδημικό project μείωσης πληθυσμού;
At least 69 athletes collapse in one month, many dead
Γερουσιαστής Ralph Norman> Ακούγεται σαν την αρχή ενός πολύ κακού αστείου, πως ένα εμβόλιο που λαμβάνει έγκριση σε 108 ημέρες απαιτεί τώρα 55 χρόνια μόνο για να απελευθερώσει πληροφορίες;
Bill Gates-Πλανήτης Γη, Δεκέμβριος 2021> H δυστοπική σχέση ενός δισεκατομμυριούχου με τις πανδημίες
Η μετάλλαξη Οmicron της COVID-19 και η προσπάθεια του George Soros να διασώσει τη τιμή του Δυτικού Κόσμου
ΙΣΡΑΗΛ> Ο γιατρός που φέρεται να είναι θετικός στην Omicron δεν κατάφερε να κολλήσει ούτε τη σύζυγό του. Συνάντησε δεκάδες ανθρώπους, μόνο ένας ακόμη βρέθηκε θετικός
-Ποτέ δεν υποστήριξα τις εντολές εμβολιασμού, λέει τώρα ο Fauci
ΣΟΚ! Ο ΕΟΔΥ παραδέχεται 20% (δηλαδή στη πραγματικότητα κάπου ανάμεσα στο 60-80%) εμβολιασθέντες ανάμεσα στους διασωληνωμένους και ο ανεκδιήγητος Τσίπρας μιλάει για κουλτούρα εμβολιασμού!