kourdistoportocali.comPeopleHealthΜύθοι και αλήθειες για τη μαστογραφία

καρκίνος μαστού

Μύθοι και αλήθειες για τη μαστογραφία

Η μαστογραφία παραμένει ο «χρυσός κανόνας» για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Η μαστογραφία είναι η κλασική προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του μαστού. Ανιχνεύει συμπαγείς και κυστικές βλάβες καθώς και περιοχές με ύποπτες μικροαποτιτανώσεις.

Μέχρι σήμερα και παρά την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, η μαστογραφία παραμένει ο «χρυσός κανόνας» για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες, οι υγιείς και ασυμπτωματικές γυναίκες  θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο μαστογραφικό έλεγχο στα 35 έτη (τη λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς). Η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών εκτός εάν έχουν επιβαρυμμένο κληρονομικό ή ατομικό ιστορικό που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο εξηγεί ο κ. Νικόλαος Π. Κοτσιφόπουλος, MD Χειρουργός Μαστού, συνεργάτης Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Για τις γυναίκες εκείνες που έχουν επιβεβαιωμένη μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, συστήνεται ετήσια μαστογραφία από τα 30.

Από την τρίτη έως την πέμπτη δεκαετία της ζωής της γυναίκας, περίοδος κατά την οποία η πυκνότητα των μαστών είναι αυξημένη, εφόσον υπάρξει μαστογραφικό εύρημα, μπορεί να ζητηθεί και μαγνητική μαστογραφία.

Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για να αποφύγετε τον ετήσιο έλεγχο των μαστών. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις δικαιολογίες βασίζονται σε «μύθους» που σχετίζονται με τη μαστογραφία και τους οποίους καταρρίπτει ο κ. Κοτσιφόπουλος. Καιρός, λοιπόν, να λάμψει η αλήθεια.

Μύθος πρώτος: Αν δεν έχω οικογενειακό ιστορικό, δεν κινδυνεύω από καρκίνο του μαστού

Πάνω από 8 στις 10 ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό! Άρα ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για όλες τις γυναίκες. Η εμφάνιση της νόσου σε κάποιο μέλος της οικογένειας –και κυρίως στη μητέρα ή την αδελφή– πιθανώς σχετίζεται με γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο.

Μύθος δεύτερος: Η μαστογραφία έχει πολλή ακτινοβολία και μπορεί να με βλάψει

Η μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία από όση έχει ένα υπερατλαντικό αεροπορικό ταξίδι. Καμιά δεν θα έλεγε όχι σε ένα ταξίδι, γιατί να πει όχι σε μια σωτήρια εξέταση;

Μύθος τρίτος: Φοβάμαι για το τι θα μου βρουν

Οι περισσότερες από τις βλάβες που εντοπίζονται κατά τον προληπτικό έλεγχο είναι καλοήθεις. Ακόμη όμως και αν πρόκειται για καρκίνο, το να εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι σωτήριο.

Μύθος τέταρτος: Η μαστογραφία πονάει

Η μαστογραφία δεν πονάει, απλώς μπορεί να προκαλέσει μια δυσφορία. Η εξέταση διαρκεί πολύ λίγο και η δυσφορία ακόμη λιγότερο. Για τις γυναίκες που έχουν μεγάλη ευαισθησία και μικρή αντοχή στη δυσφορία, ένα απλό παυσίπονο μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, ο τεχνολόγος που διενεργεί την εξέταση μπορεί να κάνει την εμπειρία της μαστογραφίας πιο άνετη.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους