kourdistoportocali.comPeopleHealthMatrix: Τρισδιάστατη απεικόνιση στις αρθροπλαστικές γόνατος

αρθροπλαστική

Matrix: Τρισδιάστατη απεικόνιση στις αρθροπλαστικές γόνατος

Η τεχνολογία τρισδιάστατης οπτικοποίησης βελτιώνει το συντονισμό των χεριών-ματιών του χειρουργού

Συνδυάζοντας τον εξατομικευμένο σχεδιασμό της άρθρωσής μας μέσω ειδικών γυαλιών τρισδιάστατης απεικόνισης η τεχνική Matrix οριοθετεί μία νέα εποχή στην αρθροπλαστική του γόνατος, πέρα και από τη ρομποτική τεχνολογία που μας εντυπωσίαζε μέχρι σήμερα. Για τα επόμενα 50 χρόνια θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ασθενών και θα είναι το απόλυτο εργαλείο στα χέρια του χειρουργού, τονίζει ο δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Γόνατος και Ισχίου του Metropolitan General.

Η ολική αρθροπλαστική μέχρι σήμερα

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και συναντάται σε ηλικίες 80 και 90 ετών αλλά και σε αυτές των 40, 50 που έως τώρα ήταν σπάνια η εμφάνισή της και μας προβλημάτιζε η θεραπεία της.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο στα προθετικά υλικά, που μας εγγυώνται μακροβιωσιμότητα 30 + χρόνων, τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και τα ταχύτατα μετεγχειρητικά προγράμματα αποκατάστασης, μελέτες δείχνουν ότι το 20% των ασθενών παραμένουν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματά τους.

Η δυσαρέσκεια των ασθενών πιστεύεται ότι είναι πολυπαραγοντική και εξαρτάται από την τοποθέτηση των προθετικών υλικών, το χαρακτήρα τους και τη διαχείριση των προσδοκιών τους, προεγχειρητικά.

Πρακτικά όμως, η σωστή τοποθέτηση των προθετικών υλικών, η ευθυγράμμιση του σκέλους και η εξισορρόπηση της τάσης των μαλακών μορίων είναι τα κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχημένη επέμβαση. Ένα λάθος στη διενέργεια των οστεοτομιών μέχρι 4°, που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στη συμβατική αρθροπλαστική, και αναφέρεται ως άνευ σημασίας, μπορεί να προκαλέσει λειτουργικό σφάλμα στην επέμβαση.

Γι’ αυτό το λόγο, την τελευταία δεκαετία έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια στα ρομποτικά συστήματα με στόχο τον έλεγχο χειρουργικών μεταβλητών και τη μείωση των τεχνικών σφαλμάτων τόσο σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο όσο και με αυτή της πλοήγησης με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη χρήση των ρομποτικών συστημάτων για την αρθροπλαστική του γόνατος και όχι μόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωταρχικός στόχος για τους γιατρούς και τα σύγχρονα συστήματα περίθαλψης είναι η σχέση παρεχόμενης φροντίδας υγείας που συνδυάζεται με άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα αλλά και με το αντίστοιχο κόστος περίθαλψης.

Τι είναι η τεχνική Μatrix;

Από τη σχέση χειρουργικής ποιότητας, εγγύησης αποτελέσματος και κόστους, γεννήθηκε στην Ορθοπαιδική Χειρουργική, η Matrix αρθροπλαστική γόνατος, που χωρίς να είναι τεχνική με βραχίονες ρομπότ, παρουσιάζει εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα, εφάμιλλα αν όχι και καλύτερα από τη χρήση των κλασικών ρομπότ, με στατιστικά πολύ μικρότερο κόστος επιβάρυνσης για τον ασθενή αλλά με άριστο αποτέλεσμα.

Η Matrix αρθροπλαστική αποτελεί την πρώτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και μοναδική στην Ελλάδα τεχνική που χρησιμοποιεί στην αρθροπλαστική την «επαυξημένη πραγματικότητα» υποβοηθούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή ενσωματωμένο σε γυαλιά τρισδιάστατης απεικόνισης. Χρησιμοποιεί καινοτόμα εργαλεία καταγραφής ανατομικών σημείων στο γόνατο του ασθενούς και συνδυάζει εργαλεία ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS).

Μια υπερ-κάμερα τεχνητής νοημοσύνης εγκατεστημένη σε «έξυπνα γυαλιά» μπορεί να δράσει κάτω από το δέρμα, να εντοπίσει αντικείμενα σε τρισδιάστατο χώρο με ακρίβεια χιλιοστού, να τα ανασυνθέσει σε τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο οστών και να τα ευθυγραμμίσει με το πραγματικό οστό.

Πλεονεκτήματα

Με τη Matrix αρθροπλαστική όπως εξηγεί ο δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, «η χειρουργική επέμβαση απλοποιείται γιατί στην πραγματικότητα, η τεχνολογία τρισδιάστατης οπτικοποίησης βελτιώνει το συντονισμό των χεριών-ματιών παρέχοντας στον ορθοπαιδικό χειρουργό τη “συγχωνευμένη χειρουργική σκηνή”, επιτρέποντάς του να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις εύκολα και γρήγορα».

Τα 30 λεπτά χειρουργικού χρόνου δεν επηρεάζουν τον ασθενή σε κανένα επίπεδο, δεν τον ταλαιπωρούν και δεν τον αγχώνουν. Το υψηλό κόστος του εμφυτεύματος καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η αγορά και χρήση του συστήματος τρισδιάστατων γυαλιών ειδικού λογισμικού και εργαλειοσειράς που χρησιμοποιείται στη Matrix αρθροπλαστική γόνατος, αποτελούν προσωπική του επένδυση και δεν επιβαρύνουν το κόστος νοσηλείας του ασθενούς.

Η βελτίωση των τεχνικών περιοχικής αναισθησίας χωρίς τη χρήση οπιούχων φαρμάκων και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (fast track-enhanced recovery protocols) ελαχιστοποιούν την παραμονή στην κλινική σε 1-2 ημέρες, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συνοδές παθήσεις, δεν απαιτείται καθόλου νοσηλεία.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ομάδας του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ασθενείς μετεγχειρητικά για να διασφαλίσει την ομαλή αποθεραπεία.

Ο δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Γόνατος και Ισχίου του Metropolitan General, παρουσίασε πρώτος σε πανελλήνια κλίμακα και τρίτος στην Ευρώπη στις 7 Μαΐου 2021 στο Μetropolitan General την “MATRIX” αρθροπλαστική γόνατος χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα ανθεκτικά εμφυτεύματα, με επιφάνειες από βιοεμφυτεύσιμα κράματα ευγενών μετάλλων μηδενικής φθοράς.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Albert Bourla> Πότε ο κόσμος θα επιστρέψει στη «φυσιολογική ζωή», τι θα συμβεί με τα εμβόλια
“Πάνω” σε τέταρτο κύμα πανδημίας η εμβολιασμένη (82,4%) Βρετανία;> Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι μολύνσεις
Πρώην επικεφαλής του FDA> Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση του “σκότωσε” την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη
Οι Γερμανοί πολίτες αποχαιρετούν αποδοκιμάζοντας την Καγκελάριο που άδειασε δύο πρωθυπουργούς (Παπανδρέου-Σαμαρά) και άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα
EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Η AUKUS έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα-Γαλλία> 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη> Νεκρός 62χρονος στο Αρκαλοχώρι και 15 τραυματίες
Wall Street Journal> Διέλυσαν και την αμφιλεγόμενη επιτροπή του Lancet που ερευνούσε την πραγματική προέλευση της Covid-19
Brandon Smith> Ο πόλεμος είναι ήδη στο κατώφλι μας
Αντώνης Σαμαράς> H διαχειρίστρια Μέρκελ και η ΝΔ ως ΠΟΤΑΜΙ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο