kourdistoportocali.comPeopleHealthΚαταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία

Φιλία σε κάθε Ηλικία

Καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία

Το Ινστιτούτο Prolepsis και η ΝΝ HELLAS “συμμαχούν” και προσφέρουν διέξοδο στο πρόβλημα της μοναξιάς των ηλικιωμένων

Οι άνθρωποι ηλικίας από 65 ετών και άνω είναι αυτοί που από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα επηρεάστηκαν περισσότερο, βιώνοντας πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβος, άγχος θανάτου, στρες, ανησυχία για την υγεία αγαπημένων προσώπων. Παράλληλα, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενέτειναν το πρόβλημα της μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης.

Με στόχο να προσφέρει διέξοδο στο πρόβλημα της μοναξιάς των ηλικιωμένων, το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκίνησε το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2019 και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με Ιδρυτικό Δωρητή το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και Χρυσό Χορηγό την NN Hellas.

Η NN Hellas υποστηρίζει το πρόγραμμα εμπράκτως, θέλοντας να συνεισφέρει στη σημαντική αυτή προσπάθεια του Ινστιτούτου Prolepsis. Ειδικότερα, καλύπτει οικονομικά για ένα έτος τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία -2106101300- που λειτουργεί στο πλαίσιο το προγράμματος, καθώς και τις εκπαιδεύσεις και εποπτείες των εθελοντών που συνδέονται με ηλικιωμένους με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων “φιλίας”.

Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδων εθελοντών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας – γειτονιάς. Οι εθελοντές παρέχουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη, μέσω συχνής τηλεφωνικής επικοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι της NN Hellas έχουν ήδη διασυνδεθεί με ωφελούμενους του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία στο πλαίσιο δράσης εταιρικού εθελοντισμού. Επιπλέον και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι εθελοντές θα μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις κατ’ οίκον και να οργανώνουν συλλογικές δράσεις, όπως περιπάτους και επισκέψεις σε πολιτιστικές δράσεις. Έτσι, οι ωφελούμενοι του προγράμματος νιώθουν πως είναι μέλος μιας ομάδας και ενεργοποιούνται τόσο πνευματικά όσο και συναισθηματικά.

Στην τηλεφωνική γραμμή 2106101300 μπορούν να καλούν άτομα άνω των 65 ετών που νιώθουν μόνα ή οι συγγενείς ηλικιωμένων και να συνομιλήσουν με κατάλληλα εκπαιδευμένους εθελοντές.
Η γραμμή παρέχει ανθρώπινη επαφή, ενημέρωση για το πρόγραμμα και διασύνδεση με εθελοντές ή κοινωνικές υπηρεσίες όταν κριθεί απαραίτητο. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 11π.μ – 8μ.μ, ανώνυμα, με αστική χρέωση.

Στόχοι του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, τον οποίο βιώνουν ακόμα πιο έντονα λόγω της πανδημίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας τους, η ανάδειξη των προβλημάτων τους καθώς και η ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού όσο και των εμπλεκόμενων φορέων.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στον σύνδεσμο: https://filiasekatheilikia.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιάννη Κουτελίδα στο 210-6255700 (εσωτ. 119).

 

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Λίστα ΣΟΚ με νεκρούς αθλητές μετά τον εμβολιασμό δικαιώνει(;) την επιλογή του Στέφανου Τσιτσιπά. Πλήρως εμβολιασθέντες και τα πρώτα κρούσματα της sexy εργαστηριακής Βotswana
Γιατί ο ΠΟΥ παρέκαμψε δύο γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου προκειμένου να ονομάσει Omicron την παραλλαγή της Botswana
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
To ευρηματικό σχόλιο του Στέφανου Κασιμάτη για τη Φώφη τον μετέτρεψε αίφνης σε Σερβετάλη των οξυδερκών ΚΙΝΑΛιτών
AstraZeneca, Pfizer/ΒioNTech, Moderna έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια για την Omicron ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την εκτυφλωτική Omega
ΙΣΡΑHΛ-Πανεπιστήμιο Ariel> Ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό σε επιφάνειες μέσα σε 2 δευτερόλεπτα
O Kυριάκος στην Ήπειρο> Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο
Η συναρπαστική Βotswana mutation με 10 μεταλλάξεις στη πρωτεΐνη ακίδας θα σας καθηλώσει στους δέκτες σας. Ισως χρειαστούν νέα εμβόλια
Ας ετοιμασθούμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη τουρκική πολεμική επίθεση
Καλώς ήλθες στη μεγαλύτερη άσκηση επιβίωσης του Παγκόσμιου Netflix. Μάθε πως οργανώνεται το Ισραήλ
Πλήρως εμβολιασθέντες όσοι έχουν εντοπιστεί με τη sexy Βotswana. Έκτακτο διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Συναγερμός στη Βρετανία για 2 κρούσματα της Omicron του κορωνοϊού- Εντοπίστηκαν άλλα 2 στη Βαυαρία