kourdistoportocali.comPeopleHealth«Ιστολογική εικόνα και Τέχνη»

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

«Ιστολογική εικόνα και Τέχνη»

Επιστημονική Εκδήλωση Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πρόκειται να οργανώσει Επιστημονική Εκδήλωση με παράλληλη Έκθεση μικροσκοπικής φωτογραφίας, με θέμα «Ιστολογική εικόνα και Τέχνη».

health lampropoulou

Υπεύθυνη της Εκδήλωσης θα είναι η κ. Λαμπροπούλου Μαρία, Αν. Καθηγήτρια, Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  η οποία εξηγεί  ότι:

Η όλη εκδήλωση θα αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη θα αφορά επιστημονικές ομιλίες σχετικές με τον καθοριστικό ρόλο της Ιστολογικής εξέτασης στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών και τα στάδια που μεσολαβούν από το χειρουργικό τραπέζι, που γίνεται και η λήψη της βιοψίας, μέχρι το μικροσκόπιο και την τελική διάγνωση.

Πίσω από κάθε τέτοια διάγνωση «κρύβεται» η ιατρική ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής, που υπηρετώ, η οποία ασχολείται με τη μελέτη της δομής των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού, που δυστυχώς, ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστη σε πολλούς. Η έναρξη της εκδήλωσης, στις 18 του Νοέμβρη, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, που θεσπίστηκε για να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό και να αναδείξει την σπουδαιότητα της δουλειάς του Παθολογοανατόμου, όπου εκτός από τη διάγνωση προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Η δεύτερη και πιο πρωτότυπη ενότητα της Εκδήλωσης θα είναι η Έκθεση καλλιτεχνικών μικροσκοπικών φωτογραφιών, που προκύπτουν από τις χιλιάδες μικροσκοπικές εικόνες, που περνούν από τα μάτια μου καθημερινά.

Μελετώντας τις ιστολογικές τομές στο μικροσκόπιο είναι εκπληκτικό, να ανακαλύπτουμε ότι τα κύτταρά μας άθελά τους σχηματίζουν εικόνες και παραστάσεις, που θα μπορούσαν να είναι κομμάτια αποτυπωμένα σε πίνακες ζωγραφικής. Χρώματα, παραστάσεις, μαγεία και ομορφιά, που μπορούν να υπάρχουν ακόμα και σε μια «κακή» βιοψία, που από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλάζει την καθημερινότητα κάποιου συνανθρώπου μας.

health DPThrakis afisa

Θα ήθελα να επισημάνω, ότι οι περισσότερες φωτογραφίες, που θα προβληθούν στην Έκθεση είναι απλές μικροσκοπικές εικόνες ρουτίνας, που άθελά τους παίρνουν συγκεκριμένη μορφή κι απεικονίζονται χωρίς καμιά τεχνική επεξεργασία. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης μικροσκόπησης αντιπροσωπευτικών ιστολογικών δειγμάτων για την καλύτερη κατανόηση των εκθεμάτων. Ένα μικρό τμήμα της Έκθεσης θα αφορά το «παιχνίδι των σκιών», όπου εκεί αποτυπώνονται παραστάσεις που προκύπτουν πάνω στις ιστολογικές τομές από φυσαλίδες αέρα, κόλλα και σωματίδια σκόνης, που παρόλο, που καλύπτουν τη μικροσκοπική εικόνα κι η παρουσία τους είναι ανεπιθύμητη, οι σχηματισμοί τους μας αποζημιώνουν.

Οι επισκέπτες δε θα πρέπει να ξεχνάνε, ότι πίσω από κάθε εικόνα υπάρχει ένας ασθενής που πέρασε ώρες αγωνίας μέχρι να πάρει στα χέρια του την απάντηση της ιστολογικής εξέτασης. Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη Έκθεση, είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους, που αντιμετωπίζουν τις σοβαρές περιπέτειες υγείας με αξιοπρέπεια και ιδιαίτερα σ’ εκείνους, που πάλεψαν κι έφυγαν με το κεφάλι ψηλά.

Η παρουσίαση της Έκθεσης γίνεται αφενός μεν, για να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, να αναδείξει το πρωτότυπο και το διαφορετικό χαρακτήρα της, κι αφετέρου για να προσκαλέσει οποιοδήποτε φορέα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα εκθέματα για φιλανθρωπικό σκοπό προσφέροντας βοήθεια στους συλλόγους καρκινοπαθών της χώρας μας, ενηλίκων και παιδιών ή ενισχύοντας με κάποιο τρόπο την έρευνα για τον σκοπό αυτό.

Γιατί μπορεί μια βιοψία με «κακή» διάγνωση να αλλάζει τον τρόπο της καθημερινότητας κάποιου, δε σκοτώνει, όμως, τα όνειρα και την ελπίδα για ζωή.

Η Επιστημονική αυτή εκδήλωση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Έχει, επίσης, την έγκριση και την υποστήριξη της Ιατρικής Εταιρείας Θράκης, καθώς και της European Society of Pathology.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE