kourdistoportocali.comPeopleHealthΕμβοές: Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους

ακοή

Εμβοές: Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους

Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία στις εμβοές και την απώλεια ακοής

Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με εμβοές, ένα σύμπτωμα που επιβαρύνει τη συναισθηματική υγεία και την κοινωνική ευημερία τους. Στην Ευρώπη 3 στους 20 ανθρώπους ζουν ακούγοντας έναν θόρυβο που δεν προκαλείται από καμία πηγή του περιβάλλοντος.

Από τα ευρήματα μιας από τις πιο πρόσφατες μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 11.427 άτομα άνω των 18 ετών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, βρέθηκε ότι ο επιπολασμός οποιασδήποτε εμβοής ήταν 14,7% (14,0% στους άνδρες και 15,2% στις γυναίκες), κυμαινόμενος από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία. Σοβαρές εμβοές εντοπίστηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων (1,0% στους άνδρες και 1,4% στις γυναίκες), που κυμαίνονταν από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουμανία.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Regional Health-Europe, αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα το 16,1% έχει περιστασιακά εμβοές, με το 6% αυτών να τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές. Σχεδόν το 2% υποφέρει από σοβαρές εμβοές και σε μεγάλο ποσοστό δεν αναζητούν τρόπους βελτίωσης της κατάστασής τους.

Οι εμβοές ενίοτε είναι περιστασιακές και αποτέλεσμα μιας προσωρινής “θαμπάδας” της ακοής, εξαιτίας της έκθεσης σε ένα δυνατό θόρυβο (είτε λόγω έντασης είτε και λόγω διάρκειας).

Αλλά το ποσοστό εκείνων που ακούν σταθερά κάποιον ανύπαρκτο θόρυβο ανέρχεται στο 36% των πασχόντων. Συνήθως, τα άτομα με εμβοές έχουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής, αλλά εμφανίζονται και σε άτομα με υπερακουσία. Στα πλέον συχνά αίτια των εμβοών συμπεριλαμβάνονται η χρόνια έκθεση σε θόρυβο, το οξύ ακουστικό τραύμα από θόρυβο (τουφέκια, κροτίδες κ.ά.), η νόσος Meniere, η τοξική λαβυρινθίτιδα, η χρόνια μέση ωτίτιδα με χολοστεάτωμα, η ωτοσκλήρυνση, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ασθενείς που πάσχουν από εμβοές συχνά συνυπάρχουν συναισθηματικές διαταραχές, ενώ σε ποσοστό 28-60% ασθενών με σοβαρής μορφής εμβοές συνυπάρχει κατάθλιψη.

Οι περιγραφές του ήχου που ακούνε όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ποικίλουν, από ένα κουδούνισμα, ένα σφύριγμα ή ένα επαναλαμβανόμενο χτύπο (π.χ. σαν κομπρεσέρ), έως ένα κελάηδισμα ή ένα μουσικό σκοπό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος οριστικής απαλλαγής, παρά μόνο εάν οι εμβοές προκαλούνται από αιτία που μπορεί να θεραπευτεί ή από τη διακοπή των φαρμάκων που δεν έχουν προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αφτιά.

Υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν το βουητό των αφτιών. Οι περισσότερες εστιάζουν στη διαχείριση του άγχους, όπως η ένταξη τακτικής άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα, η αποφυγή των συνθηκών, συνηθειών ή παραγόντων που το εντείνουν, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφεΐνης, στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο και στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους.

Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία στις εμβοές και την απώλεια ακοής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι στο περιοδικό Ear and Hearing της Αμερικανικής Ακουστικής Εταιρείας εξέτασε τον συσχετισμό σε 34.576 ενήλικες. Οι υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου, σιδήρου και λίπους συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες εμβοών, ενώ οι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β12 και κρέατος με μειωμένες πιθανότητες.

Στη μείωση των εμβοών βοηθούν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, το Ginkgo Biloba και το μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να ληφθούν και από συμπληρώματα. Από τα πλέον αποτελεσματικά σκευάσματα είναι το ΜΕΜΟΤΙΝ®, το οποίο έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει στη χώρα μας. Το σκεύασμα περιέχει όλα τα παραπάνω συστατικά και επιπλέον μελατονίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που συντελεί στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το ginkgo biloba προστατεύει τον κοχλία που είναι από τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνει την ροή του αίματος και την υγεία του έσω ωτός. Το μαγνήσιο χρησιμεύει ως κύριος ρυθμιστής των διαύλων ασβεστίου που εμπλέκονται στη νευρομεταβίβαση και έχει καταδειχθεί η συμβολή του στην αντιμετώπιση των εμβοών. Αυτή η μοναδική σύνθεση του ΜΕΜΟΤΙΝ® μειώνει τις εμβοές και κατ’ επέκταση βελτιώνει την ποιότητα ζωής μετά από 3 μήνες χρήσης, με τη λήψη μόνο μίας κάψουλας την ημέρα.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους Jennifer Knapper, M. Victoria Girauta, and Jordi Coromina στο Ιατρικό Κέντρο Teknon της Βαρκελώνης απέδειξε την αποτελεσματικότητα συμπληρώματος που περιείχε Ginkgo biloba, μαγνήσιο, 5-hydroxytryptophan, βιταμίνες Β5 και Β6 ψευδάργυρο και μελατονίνης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συστηματική χρήση του συμπληρώματος μείωσε σημαντικά την ένταση των αντιληπτών εμβοών, έχοντας πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Αντίστοιχη ήταν και η βελτίωση της ψυχολογίας των ασθενών.

Εξίσου καλά ήταν τα αποτελέσματα και μιας άλλης μελέτης, που διεξήχθη επίσης από Ισπανούς ερευνητές, σε 450 άτομα, τα οποία έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής με συνδυασμό μαγνησίου, ginkgo και μελατονίνης. Φάνηκε ότι μείωσε κατά 34% την ένταση των εμβοών και βελτίωσε κατά 35% την ποιότητα ζωής των πασχόντων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Τα συμπληρώματα διατροφής λοιπόν, όπως το ΜΕΜΟΤΙΝ® είναι ασφαλή και αποτελούν μια εναλλακτική λύση στη φαρμακοθεραπεία, η οποία δεν θεραπεύει αλλά βοηθά στον έλεγχο της έντασης των εμβοών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

ΞΑΦΝΙΚΑ μέλος του ΔΣ της Pfizer προτείνει να ακυρωθούν οι εντολές εμβολίου ακόμη και στο Δημόσιο και να αρθούν οι περιορισμοί!
ΕΠΕΙΓΟΝ> Σοκάρει το κυβερνητικό-κομμουνιστικό-συριζαικό μένος εναντίον μιας εταιρίας που δεν κυβερνάει τη χώρα, δεν διοικεί τη Τροχαία, τη Πολιτική Προστασία και το Υπ. Συγκοινωνιών
BOMBA> O Διευθυντής Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού καταγγέλει τον Τσιτσιολίνο-MacGyver για τη μετατροπή της σε παγίδα
Η ΝEW YORK POST βάζει στο τραπέζι δυνατά το σενάριο του εργαστηριακού ιού. Πως συνδέεται με την διαφαινόμενη εισβολή του Putin στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο τουρκικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας
Mετά το νέο άρθρο του κορυφαίου επιστημονικού ερευνητή Nicholas Wade είναι αστείο να πιστεύουμε ότι ο Μενέλαος Φουρθιώτης θα ρίξει τον πρωθυπουργό που βγήκε όρθιος από τη κρίση του Έβρου. Θα το κάνει όμως αποτελεσματικά ο Σωτήρης Τσιόδρας
THE EPOCH TIMES-VIDEO> 50 εκατ. δολάρια από τον Fauci στους επιστήμονες που εξαφάνισαν την εργαστηριακή προέλευση του ιού SARS-COV2
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε ένα νέο τάγμα ηλεκτρονικού πολέμου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία [VIDEO]
SOUTH CAROLINA> Νομοσχέδιο καθιστά παράνομο το ερώτημα της κατάστασης εμβολιασμού
Ο Γιάννης (ΑΒACUS) παρέα με 3 φίλους του έκαναν μία δημοσκόπηση στο γκαράζ (επειδή θέλει να γίνει Steve Jobs), η οποία δίνει στο ΚΙΝΑΛ τη 2η θέση
Eίμαστε οι επιλογές μας και ευτυχώς η βλάβη είναι ανήκεστος
THE SPECTATOR> Η εμμονή με το πάρτυ του Boris Johnson είναι γιατί δεν θέλουν να χωνέψουν το Brexit που ήταν μία δημοκρατική μας επιλογή!
[#WeRemember] VERA SHARAV-ΕΠΙΖΩΣΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ > Το Ποτέ Ξανά είναι τώρα. Η αδιαφορία και η σιωπή των ανθρώπων οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα [VIDEO]