kourdistoportocali.comPeopleHealthDr. Joseph Mercola> Το Alzheimer είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου. Πως να το νικήσεις

Breaking News

Dr. Joseph Mercola> Το Alzheimer είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου. Πως να το νικήσεις

Οι θάνατοι από Alzheimer ξεπερνούν τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη

H νόσος με μια ματιά

– Η νόσος του Alzheimer, μια σοβαρή μορφή άνοιας, επηρέασε περίπου 6,7 εκατομμύρια Αμερικανούς το 2023 και οι θάνατοι από το Alzheimer υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2000 και 2019

Analysis by Dr. Joseph Mercola [Απόδοση Γιάννης Βαγγελάτος]

– Προηγούμενα δεδομένα στις ΗΠΑ ανέφεραν τον αριθμό των θανάτων από τη νόσο του Alzheimer γύρω στους 83.000 το 2010. Μέχρι το 2014, η έρευνα έδειχνε ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πολύ πάνω από μισό εκατομμύριο ετησίως -περισσότερο από έξι φορές υψηλότερος από ό,τι πιστεύονταν προηγουμένως. Σήμερα, 1 στους 3 ηλικιωμένους πεθαίνει με Alzheimer ή από κάποια άλλη μορφή άνοιας και ο αριθμός των θανάτων υπερβαίνει αυτόν του καρκίνου του μαστού και του προστάτη μαζί

– Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμβατική θεραπεία, η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να αποφύγετε να γίνετε στοιχείο στατιστικής. Δύο βασικές στρατηγικές είναι η μείωση της πρόσληψης λινολεϊκού οξέος (LA) και η αποφυγή οιστρογόνων ενώσεων

– Γίνονται πρόοδοι στη διάγνωση. Για παράδειγμα, οι ερευνητές δημιούργησαν μια εξέταση αίματος που προβλέπει τη νόσο Alzheimer με μεγάλη ακρίβεια. Υπάρχει επίσης ένα τεστ οσμής φυστικοβούτυρου και ένα δωρεάν τεστ 15 λεπτών στο σπίτι που ονομάζεται Self-Administered Gerocognitive Examination (SAGE) που μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση

Η νόσος του Alzheimer, μια σοβαρή μορφή άνοιας, επηρέασε περίπου 6,7 εκατομμύρια Αμερικανούς το 2023. Δεν είναι όμορφο να χάνεις το μυαλό σου, όπως πολλοί από εσάς γνωρίζουν από την εμπειρία από πρώτο χέρι με συγγενείς ή φίλους. Αυτή η καταστροφική εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τείνει να είναι θανατηφόρα στα τελικά της στάδια.

Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, τα ενδεικτικά συμπτώματα της νόσου του Alzheimer περιλαμβάνουν μείωση της μνήμης μαζί με μείωση σε τουλάχιστον μίας από τις ακόλουθες γνωστικές ικανότητες:

– Της ομιλίας με συνοχή ή της κατανόησης προφορικής ή γραπτής γλώσσας
– Της αναγνώρισης αντικειμένων
– Της ικανότητας εκτέλεσης κινητικών δραστηριοτήτων
– Της σκέψης και της ικανότητας για ορθές κρίσεις
– Του σχεδιασμού και εκτέλεσης σύνθετων εργασιών

Οι θάνατοι από Alzheimer ξεπερνούν τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη

Οι θάνατοι από τη νόσο του Alzheimer υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2000 και 2019. Το 2014, η έρευνα έδειξε ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων μπορεί να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ετησίως, αριθμός που θα έβαζε επισήμως το Alzheimer στις τρεις πρώτες φονικές ασθένειες στις ΗΠΑ, ακριβώς πίσω από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Επισήμως, είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2019, και με συνολικά 121.499 καταγεγραμμένους θανάτους εκείνο το έτος, το Alzheimer σκότωσε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη μαζί.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η μελέτη του 2014 ανακάλυπτε κάτι περισσότερο, γιατί ενώ η νόσος του Alzheimer περιλαμβανόταν σε 121.499 πιστοποιητικά θανάτου το 2019, οι υποκείμενες αιτίες που σχετίζονται άμεσα με το Alzheimer συνήθως παραλείπονταν. Όπως εξηγεί ο Bryan James, επιδημιολόγος στο Κέντρο Νόσων του Rush Alzheimer στο Σικάγο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του 2014:

«Τα πιστοποιητικά θανάτου είναι γνωστό ότι συχνά αποφεύγουν να δηλώνουν θανάτους από Alzheimer και άλλους τύπους άνοιας. Οι πιο άμεσες αιτίες θανάτου, όπως η πνευμονία ή η καρδιακή προσβολή για παράδειγμα, συνήθως αναφέρονται αλλά οι υποκείμενες αιτίες θανάτου που οδηγούν εκεί συνήθως παραλείπονται».

Ο αριθμός των θανάτων από το Alzheimer μπορεί να είναι έξι φορές μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως

Η μελέτη του 2014, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, παρακολούθησε 2.566 ηλικιωμένους ηλικίας 65 ετών και άνω για οκτώ χρόνια. Εκείνη την περίοδο, σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς εμφάνισαν Alzheimer. Τετρακόσιοι από αυτούς πέθαναν από την ασθένεια.

Χρησιμοποιώντας στατιστική παρέκταση, οι ερευνητές κατέληξαν σε έναν εκτιμώμενο ετήσιο αριθμό θανάτων από Alzheimer που ξεπερνούσε τους 503.000 -περισσότερο από έξι φορές υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον Dallas Anderson, έναν επιβλέπων πληθυσμιακών μελετών που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer και την άνοια στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA):

«Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το σύστημα καταγραφής θανάτων στις ΗΠΑ δεν θα εκπλαγούν που ο επίσημος αριθμός είναι χαμηλός, αλλά είναι κάπως έκπληξη να βλέπουμε μια τέτοια διαφορά… Είναι απλώς μια άλλη υπενθύμιση ότι το Alzheimer είναι ένα πραγματικά σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό».

Πράγματι, και δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμβατική θεραπεία, το ζήτημα της πρόληψης είναι κρίσιμο εάν θέλετε να αποφύγετε να γίνετε στοιχείο στατιστικής. Υπάρχουν επίσης λίγες, αν όχι καθόλου επιτυχημένες ιατρικές θεραπείες διαθέσιμες μόλις εμφανιστεί η νόσος του Alzheimer.

Για παράδειγμα, η μεμαντίνη (που πωλείται με την επωνυμία Namenda) είναι εγκεκριμένη για μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις Alzheimer, αλλά οι γιατροί τη συνταγογραφούν επίσης εκτός πρωτοκόλλου για ήπιες περιπτώσεις. Δυστυχώς, το φάρμακο έχει βρεθεί ότι είναι άχρηστο για ήπια έως μέτρια νόσο Alzheimer.

Μια ανάλυση δεδομένων του 2011 από τρεις κλινικές δοκιμές έδειξε ότι οι ασθενείς με ήπια νόσο Alzheimer που έλαβαν Namenda δεν είχαν καμία βελτίωση στη νοητική λειτουργία ή στην ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές εργασίες σε σύγκριση με τη χρήση εικονικού φαρμάκου. Ακόμη και μεταξύ των ασθενών με Alzheimer μέτριας έως σοβαρής μορφής, για τους οποίους το φάρμακο έχει εγκριθεί για θεραπεία, οι ερευνητές βρήκαν μόνο «ισχνές» βελτιώσεις.

Άλλα βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer περιλαμβάνουν φάρμακα αναστολής της χολινεστεράσης όπως το Aricept, το Exelon και το Reminyl. Και αυτά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς προκαλούν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε μόνιμο βηματοδότη. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε; Τα καλά νέα είναι ότι δύο βασικές στρατηγικές πρόληψης (για τις οποίες ουσιαστικά κανείς δεν μιλάει) είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν, δηλαδή η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης λινολεϊκού οξέος (LA) και της έκθεσης στα οιστρογόνα.

Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την άνοια

Τον Σεπτέμβριο του 2023, έρευνα συνέδεσε την υψηλή σεροτονίνη με την άνοια. Το ανησυχητικό είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης παρεξήγησαν εντελώς τα ευρήματα συγχέοντας τη σεροτονίνη με τον μεταφορέα σεροτονίνης (SERT). Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων SERT συνδέεται με προβλήματα με τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε άνοια ή νόσο του Alzheimer.

Τα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, ανέφεραν ότι η «χαμηλή σεροτονίνη» συνδέεται με την άνοια, κάτι που είναι το αντίστροφο από αυτό που βρέθηκε στην πραγματικότητα. Το SERT είναι σαν ένα «πλήρωμα καθαρισμού» στον εγκέφαλο. Βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας σεροτονίνης, η οποία είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος στον εγκέφαλο. Όταν δεν υπάρχει αρκετό SERT για να κάνει τη δουλειά του, τα επίπεδα σεροτονίνης έξω από τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να αυξηθούν σε πολύ υψηλά ποσοστά. Αυτή η περίσσεια σεροτονίνη που επιπλέει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να συμβάλει σε προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη.

Έτσι, όταν η μελέτη αναφέρεται σε «χαμηλό SERT» που σχετίζεται με γνωστικά προβλήματα, σημαίνει πραγματικά ότι το να έχεις λιγότερο από αυτό το πλήρωμα καθαρισμού οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης έξω από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Και τα υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης έξω από τα εγκεφαλικά κύτταρα συνδέονται με την άνοια. Όπως σημειώνει ο βιοενεργειακός ερευνητής Georgi Dinkov:

«ΜΕΛΕΤΗ: Η υψηλή σεροτονίνη συνδέεται με την άνοια· ΜΜΕ: Η χαμηλή σεροτονίνη συνδέεται με την άνοια. Για άλλη μια φορά, τη συγκεκριμένη εσφαλμένη αναφορά μπορώ περισσότερο να την αποδώσω σε κακία παρά σε ανικανότητα απλώς και μόνο επειδή τα περισσότερα από τα δημοφιλή ΜΜΕ που καλύπτουν μια συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη θα έπρεπε να ωθήσει τους συγγραφείς της μελέτης να διαβάσουν το άρθρο πριν το δημοσιεύσουν.

Έτσι, η εμφάνιση προφανώς ψευδών άρθρων του Τύπου, όπως αυτό, οφείλεται πιθανότατα σε μια προσπάθεια διατήρησης της κατάστασης της σεροτονίνης ως «ορμόνης της ευτυχίας», καθώς και στην καθυστέρηση/αποτροπή της χιονοστιβάδας αγωγών όσον αφορά την ιατρογενή άνοια από όλα τα άτομα που λαμβάνουν SSRI και άλλα σεροτονινεργικά φάρμακα.

Συνοπτικά, η πραγματική μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα του μεταφορέα σεροτονίνης (SERT) -της νατριοεξαρτώμενης πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη και την απενεργοποίηση της σεροτονίνης- συσχετίστηκαν με γνωστική εξασθένηση (η οποία συνήθως εξελίσσεται σε πλήρη άνοια/Alzheimer με την ηλικία). Με άλλα λόγια, τα υψηλότερα επίπεδα εξωκυτταρικής σεροτονίνης συσχετίστηκαν με την άνοια. Τα άρθρα του Τύπου αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο -ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης της «ευτυχίας» σεροτονίνης συνδέονταν με την άνοια…

[Η] μελέτη ισχυρίζεται επίσης ότι η πρόληψη της άνοιας/Alzheimer μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση επιπλέον αλατιού (παρέχοντας τον απαιτούμενο συμπαράγοντα νατρίου του SERT) ή τη χρήση ενός ανταγωνιστή της σεροτονίνης.

Οι ιονιστές αέρα, οι οποίοι τείνουν επίσης να μειώνουν την εξωκυτταρική σεροτονίνη μπορεί να είναι επίσης χρήσιμοι και μπορούν να προσφέρουν όφελος 24×7 χωρίς καμία συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους του ατόμου/των ατόμων που τους χρησιμοποιούν».

Πώς να αντιμετωπίσετε την αυξημένη σεροτονίνη

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υψηλή εξωκυτταρική σεροτονίνη μπορεί να συμβάλει στην άνοια, θα ήταν φρόνιμο να διατηρήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αυξήσετε το GABA, το οποίο είναι διαθέσιμο ως συμπλήρωμα. Το GABA αυξάνει τον ρυθμό αποικοδόμησης της σεροτονίνης, επομένως δεν μπορείτε να έχετε υψηλά επίπεδα και των δύο.

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα GABA/χαμηλή σεροτονίνη είναι συνήθως ήρεμα και ευγενικά, ενώ η ανεπάρκεια GABA και η αυξημένη σεροτονίνη σχετίζεται με άγχος, φόβο, κατάθλιψη, σύντομη ιδιοσυγκρασία, φοβίες, παρορμητικότητα και αποδιοργάνωση.

Μια άλλη σημαντική στρατηγική είναι να αντιμετωπίσετε την υγεία του εντέρου σας. Όταν οι σύνθετοι υδατάνθρακες που δεν αφομοιώνονται στο στομάχι σας ταξιδεύουν προς το έντερο, καταλήγουν να τροφοδοτούν τα Αρνητικά κατά Gram βακτήρια που παράγουν ενδοτοξίνη, επίσης γνωστή ως LPS (λιποπολυσακχαρίτης).

Η ενδοτοξίνη καταλύει μια σειρά μεταβολικών αντιδράσεων που μετατρέπουν την τρυπτοφάνη στο έντερο σας σε σεροτονίνη. Έτσι, για να αναστείλετε την παραγωγή σεροτονίνης στο έντερό σας (όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης στο σώμα σας), θα πρέπει να αποτρέψετε την παραγωγή ενδοτοξίνης, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ισορροπήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να το κάνετε αυτό:

Πρε- και προβιοτικά— Καταναλώστε πρεβιοτικά τρόφιμα όπως κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, σπαράγγια και μπανάνες και προβιοτικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, κίμτσι και ξινολάχανο. Εναλλακτικά, πάρτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα. Τα ωφέλιμα βακτήρια όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacillus, και οι ωφέλιμες ζύμες όπως ο Saccharomyces boulardii, μπορούν όλα να βοηθήσουν στη χαλάρωση της παραγωγής ενδοτοξίνης μέσω της ανταγωνιστικής αναστολής.

Περιορίστε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες — Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να τροφοδοτήσει επιβλαβή βακτήρια στο έντερο και να προάγει τη φλεγμονή, αυξάνοντας ενδεχομένως την παραγωγή ενδοτοξινών.

Αποφύγετε τα ανθεκτικά άμυλα — Άλλοι υδατάνθρακες που πρέπει να αποφύγετε είναι τα ανθεκτικά άμυλα από όσπρια, φασόλια, φακές, τα περισσότερα δημητριακά, πράσινες μπανάνες, ρύζι από σούσι και ζυμαρικά. Το πλιγούρι βρώμης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς. Θα γνωρίζετε ότι είναι ασυμβίβαστο με εσάς που έχετε αέρια ή/και δυσκοιλιότητα ή εάν επιβραδύνει την πέψη σας. Το πλιγούρι βρώμης έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ (LA), γι’ αυτό και το αποφεύγω.

Εάν έχετε βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO), μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε άμυλα όπως το ρύζι και τις μαγειρεμένες πατάτες, καθώς έχετε αναστέλλει την ικανότητα διάσπασης του αμύλου σε γλυκόζη. Ως αποτέλεσμα, αυτού του είδους τα άμυλα μπορεί να εμποδίσουν την ανάρρωσή σας.

Τρώτε άφθονα ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά — Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως μούρα, φυλλώδη λαχανικά και άλλα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο έντερο, υποστηρίζοντας έτσι την υγεία του εντέρου και μειώνοντας την παραγωγή ενδοτοξινών.

Επιλέξτε υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, το λάδι καρύδας, το οργανικό βούτυρο (organic grass fed butter) και το γκι (butter ghee organic) για να βοηθήσετε στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου.

Βελτιστοποιήστε τα επίπεδα ωμέγα-3 σας — Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών από πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου και στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Η παρατεταμένη έκθεση στα οιστρογόνα συνδέεται με τη σοβαρότητα του Alzheimer

Άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021, συνέδεσε την παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα με τη σοβαρότητα του Alzheimer στις γυναίκες. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με Alzheimer είναι γυναίκες. Τα οιστρογόνα είναι επίσης ένα γνωστό καρκινογόνο. Όπως αναφέρεται από τον Dinkov:

«Η μελέτη είναι αρκετά απλή στον ισχυρισμό της ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε ενδογενή οιστρογόνα συσχετίστηκε με επιδείνωση/υψηλότερους βιοδείκτες της νόσου Alzheimer (AD), καθώς και με χαμηλότερο μεταβολισμό γλυκόζης και μικρότερο όγκο εγκεφάλου στις γυναίκες.

Ένας άλλος ενδιαφέρον σύνδεσμος που αναφέρει η μελέτη, ο οποίος είναι σχετικός και για τα δύο φύλα, είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται επίσης με επιδεινούμενους/υψηλότερους βιοδείκτες της Alzheimer. Οι συσχετίσεις πρώιμης εφηβείας και πρώιμης εμμηνόπαυσης σημαίνουν επίσης μικρότερη έκθεση στην προγεστερόνη. Ως εκ τούτου, η μελέτη μπορεί να συνοψιστεί με το απλό συμπέρασμα ότι τα οιστρογόνα είναι επιζήμια ενώ η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη είναι προστατευτικά έναντι της Alzheimer».

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να μειώσετε τα οιστρογόνα σας:

1. Αποφυγή θεραπείας υποκατάστασης οιστρογόνων και ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε οιστρογονικές ενώσεις που βρίσκονται σε εκατοντάδες καταναλωτικά προϊόντα. Επιλέξτε φυσικά και βιολογικά προϊόντα προσωπικής περιποίησης, συμπεριλαμβανομένων ειδών μακιγιάζ, περιποίησης δέρματος και μαλλιών, για να μειώσετε την έκθεση σε συνθετικές χημικές ουσίες όπως τα parabens και τις φθαλικές ενώσεις, που έχουν οιστρογονικές ιδιότητες.

Το ίδιο ισχύει για προϊόντα οικιακού καθαρισμού, απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και αποσμητικά χώρου, πολλά από τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες με οιστρογονικές ιδιότητες. Ανταλλάξτε τα με φυσικές, μη τοξικές εναλλακτικές ή φτιάξτε τις δικές σας καθαριστικές λύσεις χρησιμοποιώντας ξίδι, μαγειρική σόδα και αιθέρια έλαια.

Επίσης, ελαχιστοποιήστε τη χρήση πλαστικών δοχείων και συσκευασιών τροφίμων, τα οποία μπορούν να εκπλύνουν οιστρογόνες ενώσεις σε τρόφιμα και ποτά. Αντ’ αυτού, επιλέξτε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία για αποθήκευση τροφίμων και μπουκάλια νερού.

2. Λήψη φυσικής προγεστερόνης. Τα περισσότερα σκευάσματα δεν είναι αποτελεσματικά καθώς είναι από του στόματος ή διαδερμικά. Στην ιδανική περίπτωση, η καθαρή σκόνη προγεστερόνης θα πρέπει να διαλύεται σε μια υψηλής ποιότητας βιταμίνη Ε με έλαιο MCT και να τρίβεται στα ούλα. Οι τυπικές δόσεις είναι 25 έως 50 mg μία ή δύο φορές την ημέρα.

Κατά την άποψή μου, αυτό που χρειάζονται πραγματικά οι ώριμες γυναίκες είναι η προγεστερόνη και η πρεγνενολόνη, όχι τα οιστρογόνα. Σε πρακτικούς όρους, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα προγεστερόνης και πρεγνενολόνης σας είναι εντός υγιών ορίων (τα επίπεδα που θα είχατε στα 20 σας), που είναι περίπου 30 mg την ημέρα.

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία βρίσκεται στην καρδιά του Alzheimer

Πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, ο αείμνηστος Ray Peat, βιολόγος και «πατέρας» της βιοενεργειακής ιατρικής, υποστήριξε ότι το Alzheimer και η γήρανση είναι δύο παραδείγματα του τι συμβαίνει όταν έχεις κακή μιτοχονδριακή λειτουργία, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ενέργειας. Την υπόθεση αυτή παρουσίασε σε δύο εκτενή άρθρα.

Στο δεύτερο άρθρο, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ρόλο των οιστρογόνων και των πολυακόρεστων λιπαρών (PUFAs) όπως το LA, καθώς και την προστατευτική επίδραση της προγεστερόνης. Έγραψε, μεταξύ των άλλων:

«Τα οιστρογόνα διεγείρουν την κυτταρική διαίρεση, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον ρυθμό κυτταρικού θανάτου. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να διεγείρουν ή να σκοτώσουν… Εκτός από την αύξηση της συγκέντρωσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα οιστρογόνα πιθανώς μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης, και τα δύο είναι αλλαγές που παρατηρούνται στον γεροντικό εγκέφαλο.

Τα οιστρογόνα προκαλούν τεράστιες αλλοιώσεις της εξωκυτταρικής μήτρας και φαίνεται να προωθούν τη διάλυση των μικροσωληνίσκων (Nemetschek-Gannsler), όπως κάνει το ασβέστιο. Τα ακόρεστα λιπαρά αυξάνουν την πρόσληψη ασβεστίου από τουλάχιστον ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα (H. Katsuki και S. Okuda, 1995.)

Τα ακόρεστα λίπη, όπως τα οιστρογόνα, αυξάνουν τη διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων. Το ακόρεστο λίπος προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο, αναστέλλει την πρόσληψη χολίνης, εμποδίζοντας την παραγωγή ακετυλοχολίνης.

Η προγεστερόνη είναι ένας αυξητικός παράγοντας των νεύρων, που παράγεται από νευρογλοιακά κύτταρα (ολιγοδενδροκύτταρα). Προωθεί την παραγωγή μυελίνης, προστατεύει από επιληπτικές κρίσεις και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Προστατεύει πριν από τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της κύησης, κατά την ανάπτυξη και την εφηβεία και κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Προωθεί την αναγέννηση. Η παραγωγή του εμποδίζεται από το στρες, την υπεροξείδωση των λιπιδίων και την περίσσεια οιστρογόνων και σιδήρου…

Μια “ανεπάρκεια” πολυακόρεστων λιπαρών οξέων οδηγεί σε μεταβαλλόμενους ρυθμούς κυτταρικής αναγέννησης και διαφοροποίησης, σε μεγαλύτερο εγκέφαλο κατά τη γέννηση, βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειωμένη φλεγμονή, μειωμένη θνησιμότητα από δηλητηρίαση από ενδοτοξίνες, χαμηλότερη ευαισθησία στην υπεροξείδωση λιπιδίων, αυξημένο βασικό μεταβολικό ρυθμό και αναπνοή, αυξημένη λειτουργία του θυρεοειδούς, αργότερη εφηβεία και μειώνει άλλα σημάδια κυριαρχίας των οιστρογόνων.

Όταν τα διαιτητικά PUFA δεν είναι διαθέσιμα, το σώμα παράγει μια μικρή ποσότητα ακόρεστων λιπαρών οξέων (Mead acids), αλλά αυτά δεν ενεργοποιούν τα κυτταρικά συστήματα με τον ίδιο τρόπο που ενεργοποιούν τα PUFA φυτικής προέλευσης και είναι οι πρόδρομοι για μια εντελώς διαφορετική ομάδα των προσταγλανδινών».

Είναι ενδιαφέρον ότι ένα σχεδόν πανομοιότυπο επιχείρημα διατυπώθηκε σε ένα άρθρο του Οκτωβρίου 2020 από τον Vijay Pande, Ph.D., και την Kristen Fortney, με τίτλο «Η θεραπεία για τη γήρανση μπορεί να είναι η θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer»:

«Αυτό που μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε είναι ότι οι ασθένειες που τελικά μας σκοτώνουν δεν είναι ξεχωριστές από την ίδια τη διαδικασία γήρανσης. Η γήρανση είναι η βασική αιτία. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη αυτών των ασθενειών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γήρανση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνα παραπλανητική… και το χειρότερο από όλα, εμποδίζει την πραγματική πρόοδο…

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Alzheimer δεν είναι η κατάστασή της APOE σας (απολιποπρωτεΐνη Ε). Είναι η ηλικία σας. Οι άνθρωποι στα είκοσί τους δεν παθαίνουν Alzheimer. Αλλά μετά την ηλικία των 65 ετών, ο κίνδυνος για Alzheimer διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια, με τον κίνδυνο να φτάνει σχεδόν στη μία από τις τρεις περιπτώσεις μέχρι τα 85.

Τι θα συμβεί αν το να ακολουθήσετε αυτόν τον έναν μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου είναι ο καλύτερος φορέας επίθεσης; Ίσως ακόμη και ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε πραγματικά; Αυτό δεν έχει να κάνει με τη ματαιοδοξία του να παραμείνετε νεότεροι, να κρατάτε την όμορφη εμφάνισή σας ή την ικανότητά σας να τρέξετε ένα μίλι σε 5 λεπτά. Είναι η μόνη συγκεκριμένη δυνατότητα που έχουμε να θεραπεύσουμε αυτές τις ασθένειες».

Πώς να βελτιστοποιήσετε τη μιτοχονδριακή σας λειτουργία μέσω της διατροφής

Για να βελτιστοποιήσετε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων σας, πρέπει να ασχοληθείτε με τη διατροφή σας, καθώς τα τρόφιμα που τρώτε είναι το υπόστρωμα από το οποίο παράγεται η κυτταρική ενέργεια. Το LA (πολυακόρεστα λιπαρά) προκαλεί όλεθρο και πρέπει να περιορίζεται στα 5 γραμμάρια ή λιγότερο την ημέρα.

Για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο, πρέπει να απορρίψετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα fast food και τα περισσότερα τρόφιμα εστιατορίων, καθώς όλα είναι γεμάτα ή μαγειρεμένα σε σπορέλαια πλούσια σε LA. Επικεντρωθείτε σε ολόκληρα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών έχουν επίσης σημασία. Όπως εξηγήθηκε σε προηγούμενα άρθρα, συμπεριλαμβανομένου του «Ένας εκπληκτικός λόγος για τον οποίο μπορεί να χρειάζεστε περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή σας», ιδανικά, θέλετε να κάψετε γλυκόζη στην αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων των μιτοχονδρίων σας και για να διασφαλίσετε ότι πρέπει να τρώτε αρκετούς υγιεινούς υδατάνθρακες και δεν παίρνετε περισσότερο από το 35% περίπου των ημερήσιων θερμίδων σας από το λίπος.

Εάν η πρόσληψη λίπους σας είναι πολύ υψηλή, θα αποτρέψετε την καύση της γλυκόζης στα μιτοχόνδρια και θα την αναγκάσετε σε γλυκόλυση, κάτι που είναι ένας εξαιρετικά αναποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ενέργειας.

Πρόοδοι στη διάγνωση του Alzheimer

Αν και υπάρχουν λίγες διαθέσιμες επιλογές μόλις εμφανιστεί το Alzheimer, σημειώνονται πρόοδοι στη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί τουλάχιστον να σας δώσει την ευκαιρία να εφαρμόσετε στρατηγικές που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξή ή σε ένα ιδανικό σενάριο ίσως ακόμη και να την αναστρέψουν σε κάποιο βαθμό. Τα διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνουν:

– Μια εξέταση αίματος που μετρά τα πρότυπα 10 συγκεκριμένων λιπιδίων που σχετίζονται με τις πλάκες που βρίσκονται στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο του Alzheimer. Αυτά τα 10 λιπίδια είναι πολύ προγνωστικά για το εάν θα υποφέρετε ή όχι από γνωστική εξασθένηση.

– Μια εξέταση αίματος που μετρά «μια μοριακή πρόδρομη ουσία στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει την ακανόνιστη αναδίπλωση και συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας τελικά αμυλοειδείς βήτα πλάκες.

– Τεστ οσμής φυστικοβούτυρου — Σε δοκιμές, οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με πρώιμο στάδιο Alzheimer παρουσίασαν σημαντική διαφορά στην ικανότητά τους να ανιχνεύουν τη μυρωδιά του φυστικοβούτυρου μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ρουθουνιού τους.

Το αριστερό ρουθούνι τείνει να είναι εξασθενημένο ως προς την όσφρηση σε άτομα με Alzheimer, ενώ εκείνοι με άλλα είδη άνοιας είτε δεν έχουν διαφορές στην ανίχνευση οσμής μεταξύ των δύο ρουθουνιών είτε το δεξί ρουθούνι είναι χειρότερο για την ανίχνευση της μυρωδιάς σε σύγκριση με το αριστερό.

– Ένα τεστ 15 λεπτών στο σπίτι που ονομάζεται SAGE, το οποίο σημαίνει Self-Administered Gerocognitive Examination, μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για Alzheimer και άνοια. Εάν λαμβάνεται κατά διαστήματα με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως έγκαιρη προειδοποίηση, εάν οι βαθμολογίες σας αρχίζουν να μειώνονται. Το τεστ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της κατάστασης σε όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με Alzheimer. Μπορείτε να κατεβάσετε το τεστ SAGE από τον ιστότοπο του Ohio State University.

Πρόσθετες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη του Alzheimer

Εκτός από τη βελτιστοποίηση της μιτοχονδριακής σας λειτουργίας και την αποφυγή πραγμάτων που αυξάνουν τη σεροτονίνη και τα οιστρογόνα σας, άλλες χρήσιμες στρατηγικές πρόληψης περιλαμβάνουν:

Αποφύγετε τη γλουτένη και την καζεΐνη (κυρίως σιτάρι και παστεριωμένα γαλακτοκομικά, αλλά όχι γαλακτοκομικά λιπαρά, όπως το βούτυρο) — Η έρευνα δείχνει ότι ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός σας επηρεάζεται αρνητικά από τη γλουτένη. Η γλουτένη κάνει επίσης το έντερό σας πιο διαπερατό, κάτι που επιτρέπει στις πρωτεΐνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας, εκεί που δεν ανήκουν. Αυτό στη συνέχεια ευαισθητοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προάγει τη φλεγμονή και την αυτοάνοση, τα οποία παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του Alzheimer.

Βελτιστοποιήστε τη χλωρίδα του εντέρου σας τρώγοντας τακτικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή λαμβάνοντας προβιοτικά συμπληρώματα υψηλής δραστικότητας και υψηλής ποιότητας.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά ζωικά ωμέγα-3 λιπαρά, όπως το έλαιο κριλ. Η υψηλή πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών EPA και DHA βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από τη νόσο του Alzheimer, επιβραδύνοντας έτσι την εξέλιξή της και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής.

Βελτιστοποιήστε το επίπεδο βιταμίνης D με ασφαλή έκθεση στον ήλιο — Έχουν αποκαλυφθεί ισχυροί δεσμοί μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D σε ασθενείς με Alzheimer και των κακών αποτελεσμάτων στα γνωστικά τεστ. Σε μια μελέτη του 2023, φάνηκε ότι η βιταμίνη D μείωσε τον κίνδυνο άνοιας κατά 40%.

Διατηρήστε τα επίπεδα ινσουλίνης «νηστείας» κάτω από 3.

Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή, πλούσια σε φυλλικό οξύ — Τα λαχανικά, χωρίς αμφιβολία, είναι η καλύτερη μορφή φυλλικού οξέος και θα πρέπει όλοι να τρώμε πολλά φρέσκα ωμά λαχανικά κάθε μέρα. Αποφύγετε συμπληρώματα όπως το φολικό οξύ, το οποίο είναι η κατώτερη συνθετική εκδοχή του φυλλικού οξέος.

Αποφύγετε και αποβάλλετε τον υδράργυρο και το αλουμίνιο από το σώμα σας — Τα οδοντικά σφραγίσματα με αμάλγαμα, τα οποία είναι 50% υδράργυρος κατά βάρος, είναι μία από τις κύριες πηγές τοξικότητας των βαρέων μετάλλων. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε βιολογικά οδοντιατρικά προϊόντα για να αφαιρέσετε τα αμαλγάματά σας. Στις πηγές αλουμινίου περιλαμβάνονται αντιιδρωτικά, αντικολλητικά σκεύη και συμπληρωματικά εμβολίων.

Βεβαιωθείτε ότι ο σίδηρος σας δεν είναι αυξημένος και δώστε αίμα εάν είναι — Οι μελέτες δείχνουν ότι οι συσσωρεύσεις σιδήρου στον εγκέφαλο τείνουν να συγκεντρώνονται σε περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσο του Αlzheimer, δηλαδή στον μετωπιαίο φλοιό και τον ιππόκαμπο. Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας έχουν επίσης αποκαλύψει αυξημένο σίδηρο στους εγκεφάλους που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Αlzheimer.

Ασκηθείτε τακτικά — Έχει υποστηριχθεί ότι η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται η πρόδρομη πρωτεΐνη του αμυλοειδούς, επιβραδύνοντας έτσι την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου Αlzheimer. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες με την υψηλότερη καρδιαγγειακή ικανότητα είχαν 88% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνες με μέτρια φυσική κατάσταση.

Τρώτε βατόμουρα και άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά — Τα άγρια βατόμουρα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες και αντιοξειδωτικά, είναι γνωστό ότι προστατεύουν από νευρολογικές ασθένειες.

Προκαλέστε το μυαλό σας καθημερινά — Η πνευματική διέγερση, ειδικά η εκμάθηση κάτι καινούργιου, όπως η εκμάθηση ενός οργάνου ή μιας νέας γλώσσας, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Αlzheimer.

Αποφύγετε τα αντιχολινεργικά και τα φάρμακα που περιέχουν στατίνες — Τα φάρμακα που μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, έναν νευροδιαβιβαστή του νευρικού συστήματος, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Σε αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνονται ορισμένα νυχτερινά αναλγητικά, αντιισταμινικά, βοηθήματα ύπνου, ορισμένα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τον έλεγχο της ακράτειας και ορισμένα άλλα αναλγητικά.

Τα φάρμακα που περιέχουν στατίνες είναι ιδιαίτερα προβληματικά επειδή καταστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης, εξαντλούν τον εγκέφαλό από CoQ10 και πρόδρομους νευροδιαβιβαστές και εμποδίζουν την επαρκή παροχή απαραίτητων λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών στον εγκέφαλό, αναστέλλοντας την παραγωγή του απαραίτητου βιομορίου χαμηλού φορέα που είναι γνωστό ως -λιποπρωτεΐνη πυκνότητας.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE