kourdistoportocali.comPeopleHealthΔωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την ημικρανία

ημικρανία

Δωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την ημικρανία

Παρότι η ημικρανία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, παραμένει υποτιμημένο πρόβλημα

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο; Μπορεί η ημικρανία σας να οφείλεται στην ιγμορίτιδα; Πόσο απαραίτητη είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στην διάγνωση του πονοκεφάλου σας; Και τι ρόλο μπορεί να παίζει η σοκολάτα στις ημικρανικές κρίσεις σας;

Απαντήσεις σε αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα για την ημικρανία και τον πονοκέφαλο δίνει ένα νέο ψηφιακό βιβλίο, που όλοι μπορούν να κατεβάσουν (download) δωρεάν από το διαδίκτυο. Το βιβλίο έχει τίτλο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες» και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος με πολυπληθή ομάδα εξεχόντων επιστημόνων, με επικεφαλής τον εξειδικευμένο στις κεφαλαλγίες Νευρολόγο δρ Μιχαήλ Βικελή.

Ο πονοκέφαλος είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο μπορεί να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός γιατρού. Ωστόσο δεν είναι ένας ενιαίος, ούτε έχει μία μεμονωμένη αιτία. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου και εκατοντάδες πιθανές αιτίες, σημειώνουν ο δρ Βικελής και οι άλλοι συγγραφείς στο βιβλίο. Η ημικρανία είναι ένας από τους κύριους τύπους πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, όπως λέγεται επιστημονικά ο πονοκέφαλος. «Πρωτοπαθής» αποκαλείται κάθε πονοκέφαλος που δεν έχει σαφή και συγκεκριμένη υποκείμενη αιτία, διευκρινίζουν.

Η ημικρανία είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πάσχοντες από αυτήν (η αναλογία είναι περίπου 10 ασθενείς σε κάθε 100 άνδρες και γυναίκες). Η εμφάνισή της έχει γονιδιακή προδιάθεση: σχεδόν έξι στους δέκα πάσχοντες που συμμετείχαν σε μεγάλη ελληνική έρευνα το 2018, δήλωσαν πως έχουν στενό συγγενή ο οποίος πάσχει από ημικρανία. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, ο στενός συγγενής είναι η μητέρα.

Μολονότι, όμως, τα γονίδια είναι σημαντικά, δεν είναι το άπαν στην ημικρανία. Για να εκδηλωθεί μια κρίση ημικρανίας υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες που λέγονται εκλυτικοί. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. στρες), βιολογικοί (π.χ. ορμονικές μεταβολές), παράγοντες του τρόπου ζωής (π.χ. ύπνος, εργασία, διατροφή) και πολλοί άλλοι.

Στο βιβλίο, ο δρ Βικελής και οι άλλοι ειδικοί εξηγούν μεταξύ άλλων πόσο σημαντικός είναι για κάθε ασθενή κάθε εκλυτικός παράγοντας και παραθέτουν όλα τα δεδομένα για τον ρόλο των ορμονών, της διατροφής, ειδικών διαιτολογίων αλλά και της παχυσαρκίας στην ανάπτυξη ημικρανίας. Απαντούν επίσης σε ερωτήματα όπως γιατί η συγκεκριμένη κεφαλαλγία είναι συχνότερη στις γυναίκες, ποια είναι τα συμπτώματα και πως γίνεται η διάγνωσή της αλλά και γιατί συγχέουμε με την ημικρανία τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα.

Διαλύουν επίσης μερικούς από τους κυριότερους μύθους για την κεφαλαλγία και εξηγούν γιατί έχει ζωτική σημασία για τους ασθενείς να απευθύνονται σε έναν νευρολόγο. Ιδιαίτερη αναφορά εξάλλου γίνεται στην ημικρανία στα παιδιά, στην χρόνια ημικρανία, στην εξέλιξη της κεφαλαλγίας στον χρόνο, αλλά και στην αντιμετώπισή της η οποία, αναλόγως με την περίπτωση, μπορεί να συμπεριλαμβάνει από απλά παυσίπονα έως εξειδικευμένα φάρμακα και μονοκλωνικά αντισώματα.

Σημαντικό μέρος του βιβλίου καλύπτουν άλλες κεφαλαλγίες, όπως η κεφαλαλγία τάσεως, η αθροιστική κεφαλαλγία, η νευραλγία τριδύμου και άλλες κεφαλαλγίες όπως η κεφαλαλγία από το αυχενικό σύνδρομο, οι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται το καλοκαίρι ή στη διάρκεια του ύπνου.

«Παρότι η ημικρανία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, παραμένει υποτιμημένο πρόβλημα», τονίζει ο δρ Βικελής, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος. «Για πολλά χρόνια η Ιατρική δεν μπορούσε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα παλαιότερα χρόνια, μία επίσκεψη στον ιατρό συνήθως δεν κατέληγε πουθενά αλλού, παρά μόνο σε μια γενικόλογη σύσταση περί υπομονής και σε μια συζήτηση περί μιας πιθανής ύφεσης μετά τη μέση ηλικία. Αυτό οδήγησε στην ευρέως διαδεδομένη αλλά λανθασμένη εντύπωση πως η ημικρανία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έτσι, πολλοί ασθενείς υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς αναγνώριση και διάγνωση της πάθησης τους, χωρίς κατανόηση από το περιβάλλον τους, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους και που, σήμερα, είναι εφικτή. Ωστόσο το πρώτο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της ημικρανίας ξεκινά με την σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση. Αυτός είναι ο στόχος του ψηφιακού βιβλίου και γι’ αυτό διατίθεται δωρεάν προς όλους, γιατρούς και ασθενείς».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν το ψηφιακό βιβλίο μέσω του ιστότοπου του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος ΕΔΩ, αλλά και μέσω της εξειδικευμένης στις κεφαλαλγίες ενημερωτικής ιστοσελίδας headaches.gr ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα http://www.kefalalgies.gr/

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE