kourdistoportocali.comIpeopleHealth"Η Δίαιτα Αλλιώς": Ξεχάστε τα ξένα πρότυπα

βιβλίο

“Η Δίαιτα Αλλιώς”: Ξεχάστε τα ξένα πρότυπα

Η δύναμη της Ελληνικής διατροφής συμβάλλει στη καλή υγεία και στην αρμονική σιλουέτα!


H Aννα Μαρία Παπίρη, έχει μακρά και ξεχωριστή σχέση με τα media ως Beauty Editor.
Την έχουμε διαβάσει σε πολλά περιοδικά γυναικεία, ανδρικά και περιοδικά υγείας-ευεξίας ενώ τα τελευταία χρόνια ήρθε στη ζωή μας ως συγραφέας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο «Η δίαιτα…αλλιώς» (εκδ. ΟΞΥ) μία έκδοση με υψηλά αισθητικά και ποιοτικά στάνταρ η οποία τεκμηριώνει με έρευνες από γνωστά Πανεπιστήμια στην αξία της Ελληνικής διατροφής και μας προτρέπει δείχνοντας μας το δρόμο να πετάξουμε από πάνω μας ότι βαραίνει το σώμα και τη ψυχή μας.
Τόσα χρόνια είχαμε μία άλλη ταυτότητα για εσένα. Πως προέκυψε ένα βιβλίο για διατροφή;
Ήταν το αποτέλεσμα μίας φρίκης που ήρθε ένα βράδυ σαν κεραυνός και στη κυριολεξία άλλαξε τη ζωή. Όπως αναφέρω στην εισαγωγή του βιβλίου είμασταν καλεσμένοι σε φίλους και μετά από πλούσιο φαγητό χαλαρώσαμε και συζητούσαμε. Το σοκ που δέχθηκα ήταν μεγάλο όταν συνηδειτοποίησα ότι για ώρες ολόκληρες τη συζήτηση μονοπωλούσαν τα φάρμακα που έπαιρνε ο καθένας μας και τα προβλήματα υγείας που μας βασάνιζαν παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους παρευρισκόμενους δεν είχαν περάσει καν το κατώφλι των 50 χρόνων. Ενοιωσα σαν να ζω σε άλλο κόσμο και να μην το ξέρω… να φεύγει άσκοπα η ζωή και εμείς να βασιζόμαστε στη δόση του φαρμάκου που θα μας κρατήσει όρθιους… Βίωσα το τρόμο και κενό αυτό το βράδυ. Μάλιστα τότε δούλευα πάνω σε ένα άλλο θέμα βιβλίου το οποίο άφησα χωρίς δεύτερη σκέψη και προσηλώθηκα στο «Η Δίαιτα…αλλιώς».

Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η δυσάρεστη διαπίστωση της βραδιάς;
Στην αλλαγή του τρόπου ζωή μας και στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Ξεχάσαμε τα απλά και υγιεινά φαγητά, μπήκαν στη ζωή μας τα ταχυφαγεία, καίμε λιγότερες θερμίδες από όσες παίρνουμε, έχουμε υπερβολικό στρες. Όλο το βιολογικό μας σύστημα έχει αποσυντονιστεί παίρνουμε βάρος και αρρωσταίνουμε πιο πολύ.

Πιστεύεις ότι με το βιβλίο σου θα δώσεις μία εύκολη και γρήγορη λύση στον έλεγχο του βάρους;
Δίνω το πλαίσιο που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για να τρέφεται σωστά, να χάσει βάρος και να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής!!! Σύμφωνα με την έρευνα Predimed έχουμε την πιο υγιεινή διατροφή στο κόσμο, την διατροφή που εξασφαλίζει μακροζωία, δημιουργικότητα και ευτυχία. Αυτή η διατροφή που γνωρίζει το DNA μας πρέπει να γίνει πάλι η καθημερινή διατροφή που θα βοηθήσει να απαλλαχθούμε από τα επιπλέον κιλά και να διατηρήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι το επιπλέον βάρος δεν το παίρνουμε ξαφνικά, αλλά σταδιακά. Ετσι συνιστάται να το χάσουμε.

Ποιά είναι η σχέση του βιβλίου με τα αποτελέσματα της έρευνας predimed;
Να αναφέρω αρχικά ότι στη μελέτη Predimend που έγινε στην Ισπανία εξέτασαν την κλινική αποτελεσματικότητα της μεσογειακής διατροφής σε σχέση με την πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και θεωρείται η καλύτερα σχεδιασμένη μελέτη διατροφής η οποία κυρίως χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

Η έρευνα δεν έδειξε μόνο την ήδη γνωστή αξία της μεσογειακής διατροφής στη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και την υπεροχή της συνγκρινόμενη με τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Είχα την τύχη η επιστημονική συνεργάτης του βιβλίου μου Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου που ζει και εργάζεται στην Ισπανία, (ερευνήτρια και σύμβουλος διατροφογενετικής, διατροφογενομικής) να έχει συνεργαστεί με ερευνητικές ομάδες κορυφαίων επιστημόνων ανά το κόσμο και έτσι συνέβαλε ώστε να μας δώσουν το τεστ της μελέτης Predimed που η μετάφραση στα Ελληνικά έγινε για το βιβλίο μου. Με αυτό το τεστ ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για το προσωπικό του σκορ προσήλωσης στη μεσογειακή διατρoφή και λαμβάνει τις αντίστοιχες οδηγίες βελτίωσης. Έχει πολύ ενδιαφέρον και αξίζει όποιος αποκτήσει το βιβλίο να βρει τη δική του σχέση με τη διατροφή του..

Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά έχει κάνει τεράστιο κύκλο στο κόσμο…
Ναι η αλήθεια είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι ασπάστηκαν αυτή τη διατροφή μέσα από μία παγκόσμια τάση που αναπτύχθηκε εξαιτίας της ενοχοποίησης της χοληστερίνης. Ετσι φθάσαμε στο σημείο να αφαιρούμε από τη διατροφή μας υγιεινές παραδοσιακές προτάσεις και να τις αντικαθιστούμε με τροφές τοξικές. Αυτό που πρέπει όλοι πια να μάθουμε είναι ότι ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιοπάθειες και η επιδημία της παχυσαρκίας ήρθαν κυρίως από τις τροφές με χαμηλά λιπαρά και τους πολλούς υδατάνθρακες. Καταστρέψαμε την υγεία μας από τα πολυακόρεστα έλαια, τα επεξεργασμένα κρέατα, τους κατεργασμένους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη.

Η Ελληνική διατροφή είναι πλούσια σε λίπη. Πως μπορούμε ακολουθώντας την να χάσουμε κιλά;
Το θέμα δεν είναι να κόψουμε τα λιπαρά αλλά να τα διαχειριστούμε σωστά. Η διατροφή μας βασίζεται στα λιπαρά, στα υγιεινά λιπαρά από το ελαιόλαδο, τους ωμούς ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά ψάρια μας. Σήμερα που επιβάλεται να ελέγξουμε το βάρος μας ο μόνος δρόμος είναι η δική μας παραδοσιακή διατροφή. Η Ελληνική διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου και τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα των λιπαρών ψαριών διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα και μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστείλει τη λιπόλυση. Επίσης οι φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξινών, διευκολύνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους.

Γιατί προτείνετε την καλλισθενική άσκηση; Εχει καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο του βάρους;
Η καλλισθενική άσκηση έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός μας. Συνδυάσαμε το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής με συγκεκριμένες ασκήσεις ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ενδυνάμωση και στη σμίλευση του σώματος. Το πρόγραμμα είναι ευχάριστο, γίνεται σε οποιονδήποτε χώρο και κάθε ημέρα η προπόνηση είναι λίγο πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Στο τέλος του μήνα το αποτέλεσμα είναι ορατό και επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση στη φυσική κατάσταση του σώματος και στον μεταβολισμό.

Τι αποτέλεσμα έχει το διατροφολόγιo των 4 εβδομάδων που προτείνεις;
Υπάρχουν δύο διατροφολόγια ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες τα οποία δημιουργήσαμε με τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Γεωργία Καπώλη. Η πιο υγιεινή και εύκολα πραγματοποιήσιμη απώλεια βάρους είναι ένα κιλό την εβδομάδα. Στο βιβλίο έχουμε συνδυάσει το διατροφικό πρόγραμμα με συγκεκριμένο προγραμμα καθημερινής άσκησης που βοηθά καθημερινά να καίμε 500 θερμίδες επιπλέον από ότι συνήθως.

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις σε όσους θέλουν να χάσουν βάρους;
Ο έλεγχος του βάρους δεν είναι μία απλή υπόθεση!
Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση και ισορροπία. Θέλει προγραμματισμό, υψηλή αυτοεκτίμηση, ξεφόρτωμα αρνητικών συναισθημάτων, θέληση και προσήλωση στο στόχο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε καθημερινά ότι ο εαυτός μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Το ταξίδι σ αυτή τη ζωή είναι υπέροχο και πλούσιο σε εμπειρίες. Ας το απολαύσουμε δυνατοί και υγιείς!

SHARE
MORE iPEOPLE