kourdistoportocali.comPeopleHealthΑρθροπλαστική γόνατος με σύγχρονο σύστημα «επαυξημένης πραγματικότητας»

Ορθοπαιδική Xειρουργική

Αρθροπλαστική γόνατος με σύγχρονο σύστημα «επαυξημένης πραγματικότητας»

Η ενισχυμένη απεικόνιση επιτρέπει την ακριβή ευθυγράμμιση και τοποθέτηση του εμφυτεύματος γόνατος

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι εφαρμογές της σε διάφορες ειδικότητες της ιατρικής έχουν αλλάξει τα σύγχρονα δεδομένα με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Στην Ορθοπαιδική Xειρουργική τα τελευταία χρόνια, τεχνικές ψηφιακής πλοήγησης (computer navigation) και ρομποτικής χειρουργικής (robotic surgery) υπόσχονται εξαιρετική ακρίβεια, ελάχιστη επεμβατικότητα και μακροχρόνια επιβίωση των προσθετικών υλικών που αντανακλά σε ένα νέο μοντέλο φροντίδας των ασθενών μετά από αρθροπλαστική γόνατος, με ελαχιστοποίηση της νοσηλείας και ταχύτατη αποκατάσταση (fast track – outpatient surgery), επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Ροΐδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Ισχίου και Γόνατος του Metropolitan General.

Η τελευταία εξέλιξη στον χώρο των τεχνολογικών επιτευγμάτων που σχετίζονται με την αρθροπλαστική γόνατος είναι η ανάπτυξη συστημάτων πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Η νέα τεχνολογία σχεδιάστηκε και σχεδιάστηκε με τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και μηχανική μάθηση (machine learning).

Η επαυξημένη πραγματικότητα αναφέρεται σε ψηφιακές πληροφορίες που επιπροβάλλονται στο οπτικό πεδίο του χρήστη. Χρησιμοποιεί γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Τα έξυπνα γυαλιά επιτρέπουν στον ορθοπαιδικό χειρουργό να απεικονίσει τις δομές του γόνατος και να παρακολουθεί την πρόοδο της επέμβασης σε πραγματικό χρόνο απευθείας στο χειρουργικό πεδίο, χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξει την οθόνη του υπολογιστή. Ουσιαστικά, είναι σαν ένα αυτοκίνητο που έχει το ταχύμετρο που προβάλλεται στο παρμπρίζ, οπότε δεν χρειάζεται να κοιτάτε κάτω όταν οδηγείτε.

Η ενισχυμένη απεικόνιση που παρέχεται από την πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας επιτρέπει την εξαιρετικά ακριβή ευθυγράμμιση και τοποθέτηση του εμφυτεύματος γόνατος. Η συμπαγής, εξορθολογισμένη φύση του συστήματος θα μπορούσε επίσης να προσφέρει οικονομικά οφέλη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Είναι ένα φορητό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με στόχο την ελαχιστοποίηση της νοσηλείας των ασθενών, ενώ το υψηλό επίπεδο ακρίβειας θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο χειρουργείου και να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη απόδοση. Απώτερος στόχος είναι η παροχή εξατομικευμένης φροντίδας και η επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος για κάθε ασθενή.

Μια σύγχρονη πρόταση καινοτομίας – PIXEE ΚΝΕΕ+: Τα συνδεδεμένα γυαλιά που φορά ο χειρουργός υπολογίζουν με ακρίβεια τις 3D συντεταγμένες των οργάνων χάρη στην ανάλυση των συγκεκριμένων δεικτών τους (QR-Code), που σκανάρονται από την ενσωματωμένη κάμερα. Οι πληροφορίες πλοήγησης εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο του χειρουργού, το οποίο αλληλεπιδρά με την εφαρμογή χάρη στα επιταχυνσιόμετρα των γυαλιών. Το Knee+ χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια ολικών αρθροπλαστικών γόνατος και προσφέρει στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς διεγχειρητική βοήθεια για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος με τη βοήθεια γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality glasses). Οι οστεοτομίες προσανατολίζονται σε σχέση με τους μηχανικούς άξονες του ασθενούς που υπολογίζονται σύμφωνα με τα ανατομικά οδηγά σημεία που καθορίζονται διεγχειρητικά με ειδικούς δείκτες.

Οφέλη

 • Ιδανικό για τεχνικές ταχείας κινητοποποίησης (fast track) και βραχείας νοσηλείας (outpatient surgery)
 • Τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας MIS
 • Μικρή απαιτούμενη σειρά εργαλείων
 • Δεν απαιτείται χρήση ενδομυελικών εργαλείων
 • Χρήση εργαλείων που ελέγχουν σε κάθε βήμα την ακρίβεια των μετρήσεων (validation tools)
 • Ελαχιστοποίηση αιμορραγίας
 • Δεν απαιτείται χρήση διαδερμικών βελονών
 • Δεν υπάρχουν αναλώσιμα εργαλεία και δείκτες μιας χρήσης που αυξάνουν το κόστος της επέμβασης
 • Δεν απαιτείται ειδικός προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος
 • Δεν απαιτούνται ογκώδη και ακριβά ρομποτικά συστήματα
 • Δυνατότητα χρήσης με όλα τα συστήματα αρθροπλαστικής γόνατο
 • Προσιτή τιμή

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ
ΕΚΤΑΚΤΟ> 730.000 αντιιικά χάπια της Merck και της Pfizer αγόρασαν οι Βρετανοί για θεραπεία Covid κατ’ οίκον
-Δεν είναι η πρώτη ατυχία που είχα στη ζωή μου…Ελπίζω να είναι η τελευταία…