kourdistoportocali.comPeopleHealthΑντιγήρανση: Πόσο αποτελεσματική είναι η φωτοθεραπεία;

ανάπλαση δέρματος

Αντιγήρανση: Πόσο αποτελεσματική είναι η φωτοθεραπεία;

Χρήση μη επεμβατικών μεθόδων στην ανάπλαση και αναγέννηση του δέρματος για εντυπωσιακά αποτελέσματα

Μια ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία για τη θεραπεία προβλημάτων που απαιτούν διέγερση της επούλωσης, ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής και αποκατάσταση της λειτουργίας είναι η φωτοθεραπεία ή φωτο-βιοδιόρθωση. Ειδικότερα στην αισθητική δερματολογία, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία ουλών και επιδιόρθωση ιστών, στην υπερμελάγχρωση από ηλιακή έκθεση στην παραγωγή κολλαγόνου για μείωση ρυτίδων, στη μείωση των σημαδιών ακμής. Επίσης, έχει αποδειχθεί η θετική επίδρασή της στη μείωση της εμφάνισης του ιού του απλού έρπητα και στην αναγέννηση της τρίχας στους ανθρώπους με ανδρογενετική αλωπεκία.

«Η χρήση μη επεμβατικών μεθόδων στην ανάπλαση και αναγέννηση του δέρματος, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και αυξάνεται, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ανάγκη για άμεσο αποτέλεσμα χωρίς μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, είναι ο λόγος για μια διαρκή αναζήτηση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Από τις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και τα face-lifts,  περάσαμε στις ενέσιμες θεραπείες, το botox, τα fillers και τα νήματα, ώσπου στο χώρο της κοσμητικής ιατρικής μπήκε η χρήση laser και υπερήχων, προκειμένου να επιτύχουμε δέρμα νεανικότερο, πιο λαμπερό, που δείχνει υγιές, χωρίς να μαρτυρά την ιατρική παρέμβαση πάνω σε αυτό και φυσικά, με ανώδυνο τρόπο. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους ήταν αποτελεσματικές, αλλά επώδυνες και κάποιες ανώδυνες, αλλά χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα», σημειώνει η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη.

Η χρήση φωτοθεραπείας, δηλαδή χαμηλού φάσματος φωτός (Low-Level-Light Therapy- LLLT), ξεκίνησε στις αρχές του 1990 όταν χρησιμοποιήθηκε από τους επιστήμονες  της ΝΑSΑ για τη φωτοσύνθεση των φυτών και για την αύξηση των φυτικών κυττάρων στο διάστημα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές μελέτες για την εφαρμογή αυτής της ευεργετικής ενέργειας στα ανθρώπινα κύτταρα, με στόχο τη βελτίωση και την αναγέννησή τους.

Όπως μας εξηγεί η Δρ. Κατσούλη, η δράση αυτού του χαμηλού φάσματος ερυθρού και υπέρυθρου φωτός με μήκος κύματος 610nm έως 850 nm, προκαλεί μια βιοχημική επιδιόρθωση στα ανθρώπινα κύτταρα. Συγκεκριμένα, διαφέρει από τις θεραπείες  laser και παλμικού φωτός (IPL) στο ότι δεν προκαλεί καμία βλάβη στην επιφάνεια του δέρματος με σκοπό την επιδιόρθωση των ιστών, αφού «το φάσμα υπέρυθρου φωτός φθάνει στις βαθύτερες στιβάδες υποδερμικά (≈3 mm βάθος) και  προκαλεί παραγωγή ενέργειας, που λέγεται ATP. Η αύξηση της ενέργειας αυτής (ATP) στα κύτταρα  οδηγεί σε γρηγορότερη παραγωγή κολλαγόνου, αγγειακών δομών, DNA, RNA και άλλων απαραίτητων υλικών για τη διαδικασία επούλωσης. Επομένως με τον τρόπο αυτό, χωρίς να προκαλείται βλάβη της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά laser που καλύπτουν μικρότερα βάθη δέρματος (έως 2mm) και στοχεύουν σε ανάπλαση της επιδερμίδας μετά από ερεθισμό και φλεγμονή της, η φωτο-βιοδιόρθωση με υπέρυθρο φάσμα φωτός, καταφέρνει στοχεύοντας σε μεγαλύτερα βάθη του δέρματος (3 mm) να συντελέσει στην άμεση αναγέννησή του χωρίς επιφανειακή δερματική βλάβη».

«Η απορρόφηση της ενέργειας ερυθρού  και υπέρυθρου φωτός μπορεί να προκαλέσει φωτοχημική αντίδραση, που οδηγεί σε ενίσχυση της ενζυμικής δραστηριότητας και παραγωγής ενέργειας, με αποτέλεσμα την γρήγορη ανάπλαση των ιστών και κάλυψη των αναγκών του δέρματος με πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, απολύτως απαραίτητα για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την επιβίωση, την αποκατάσταση και την αναγέννηση των ιστών», προσθέτει.

Τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος εμφανίζονται μετά από τη δεκαετία των 20, με ρυτίδες, ευρυαγγείες και ελάττωση της ελαστικότητας. Τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης είναι η μείωση της ποσότητας του κολλαγόνου και η εκφύλιση των ινών ελαστίνης. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η βασική αιτία των αλλαγών του δέρματος. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η φωτοθεραπεία αντιγήρανσης είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και κυρίως ασφαλής ιατρική μέθοδος.

Η θεραπεία είναι απλή και ανώδυνη, διευκρινίζει η Δρ. Γεωργία Κατσούλη. Εφαρμόζεται με ειδική συσκευή σε καθαρό δέρμα. Κατά τη διάρκειά της εκτελούνται κυκλικές και γραμμικές κινήσεις, ανάλογα με την περιοχή θεραπείας, οι οποίες επαναλαμβάνονται για μερικά λεπτά ανά περιοχή εφαρμογής. Η συσκευή θερμαίνεται στους 42◦C, προκειμένου να ενισχύσει την μικροκυκλοφορία του δέρματος. Η αίσθηση είναι μόνο μια ήπια θερμότητα από την επαφή με τη συσκευή χωρίς πόνο, ερυθρότητα ή άλλες αρνητικές συνέπειες. Ο αριθμός  των θεραπειών προκύπτει μετά από λεπτομερή ανάλυση του τύπου δέρματος, την ηλικία και από ένα αριθμό πληροφοριών που καταγράφονται στην ειδική εφαρμογή (software application) της συσκευής. Τα ευεργετικά αποτελέσματα διακρίνονται από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ συχνά προτείνεται κατά το τέλος της συνεδρίας η χρήση πολυβιταμινούχου serum ή υαλουρονικού οξέος, μιας και η απορρόφησή του με τη χρήση του υπέρυθρου φωτός είναι πιο αποτελεσματική.

Το κόκκινο φως μειώνει, επίσης, τα επίπεδα της μελανίνης στο δέρμα συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του μελάσματος και των δυσχρωμιών στο δέρμα, καθώς και την εμφάνιση των χρωματικών κηλίδων της ηλικίας, ενώ προωθεί την παραγωγή κυττάρων, ινών κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση, σύσφιξη και ενδυνάμωση του δέρματος.

Ο συνδυασμός της ευεργετικής δράσης του χαμηλού φάσματος ερυθρού και υπέρυθρου φωτός με ενέσιμη μεσοθεραπεία ή PRP, κατά περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα, με διάρκεια πολλών ετών!

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Tι συμβαίνει στο Ισραήλ; Απογοήτευση ανάμεσα στους κατοίκους καθώς ο πιο εμβολιασμένος πληθυσμός του κόσμου πέφτει εκ νέου στη δίνη της πανδημίας
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΒΟΜΒΑ από το Johns Hopkins> Μηδέν θάνατοι από COVID ανάμεσα σε 48.000 παιδιά κάτω των 18 χρόνων
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο