kourdistoportocali.comPeopleHealthΑναδιαμόρφωση προσώπου: Είναι εφικτή;

Πλαστική – Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική

Αναδιαμόρφωση προσώπου: Είναι εφικτή;

Η Πλαστική – Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι το Α και το Ω στην εμφάνισή μας, όμως δεν είναι πάντα τα επιθυμητά. Είτε αυτό συμβαίνει εκ γενετής, είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων που επέδρασσαν μετέπειτα, ένα είναι βέβαιο: μπορούν να αλλάξουν!

Η Πλαστική – Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική δίνει λύσεις, προσωρινές ή μόνιμες, σε ένα πρόβλημα μεμονωμένα ή σε περισσότερα, συνδυαστικά.

«Πεσμένο» πρόσωπο, μικρό πηγούνι, μικρά μάτια («κινεζικά»), στραβή μύτη, προγούλι, έλλειψη ζυγωματικών, μπορούν πλέον να διορθωθούν με χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες ιατρείου, βελτιώνοντας κάθε σημείο που… αδικεί την εικόνα μας.

Αναδιαμόρφωση προσώπου

Η αύξηση της ηλικίας, η μεγάλη απώλεια βάρους, η έλλειψη πρόληψης αλλά και τα γονίδια, αποτελούν παράγοντες οι οποίοι, από μόνοι τους ή σε συνδυασμό, αλλάζουν το περίγραμμα του προσώπου «διαγράφοντας» μια πιο κουρασμένη και γερασμένη όψη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχει λύση!

Ένα στρογγυλό ή τετράγωνο πρόσωπο μπορεί να γίνει πιο «γωνιώδες» ξεκινώντας αρχικά με το κροταφικό λίφτινγκ (ανόρθωση των φρυδιών) ή/και με την τοποθέτηση ενθεμάτων στα ζυγωματικά τόξα ή/και στο πηγούνι.

«Το κροταφικό λίφτινγκ, το οποίο εφαρμόζεται με την τοποθέτηση νημάτων μέσα από μικροσκοπικές οπές στο τριχωτό και αφαίρεση δέρματος όταν υπάρχει περίσσια, αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές στις περιπτώσεις που απαιτείται διόρθωση του περιγράμματος.

Ακόμη, μπορεί να γίνει -συνδυαστικά ή μεμονωμένα- λιπογλυπτική, με προσθήκη ή αφαίρεση λίπους στα σημεία που χρειάζεται, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναδιαμόρφωση της μεσότητας του προσώπου και η ανόρθωσή του. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η διαδικασία ολοκληρώνεται με αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Mini facelift

Σε περίπτωση που υπάρχει πτώση και αλλοιώνεται το περίγραμμα του προσώπου, δίνοντας “τετράγωνη”- πτωτική μορφή, τότε το mini facelift μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, επαναφέροντας την “τριγωνική” νεανική όψη (σχήμα V). Παράλληλα, μπορεί να διορθώσει βαθιές και λεπτές ρυτίδες, ουλές από ακμή ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια του χρόνου.

«Στο mini facelift, γίνονται δύο τομές στις άκρες των λοβίων των αυτιών, μέσω των οποίων αναρτάται το κάτω μέρος του προσώπου. Τα τελευταία χρόνια προτιμάται να διενεργείται η επέμβαση με χειρουργικό λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η βλάβη των ιστών και η αιμορραγία να είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Ωστόσο, μπορεί να γίνει και με νυστέρι», εξηγεί η δρ Σεφέρη-Δανιήλ.

Άλλες επεμβάσεις

Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στο λεγόμενο «προγούλι», υπάρχει επιλογή για παρέμβαση με λιποαναρρόφηση, ενώ το «άνοιγμα» των ματιών γίνεται με άνω ή/και κάτω βλεφαροπλαστική, ανάλογα με την περίπτωση, με τη χρήση λέιζερ.

Η διόρθωση της μύτης γίνεται με ρινοπλαστική και των χειλιών με τοποθέτηση ενθεμάτων.

Πέραν των λόγων αισθητικής, ορισμένες επεμβάσεις ενδέχεται να έχουν και επανορθωτικό χαρακτήρα, μετά από τραύματα, χειρουργεία, εγκαύματα, κακώσεις, ουλές κ.ο.κ.

Η Πλαστική – Επανορθωτική Χειρουργική, δίνει πλέον τη δυνατότητα για τόσο δραστικές αλλαγές, που μπορούν να μετατρέψουν ένα πρόσωπο σε… άλλο πρόσωπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο εξωτερικό εφαρμόζεται ακόμα και για λόγους μη αναγνωρισιμότητας.

Χειρουργικές διαδικασίες

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, οι οποίες είναι χειρουργικές, είτε γίνουν ξεχωριστά είτε συνδυαστικά, είναι “one day clinic”, δηλαδή δεν απαιτούν νοσηλεία.

«Εφαρμόζονται με τοπική αναισθησία ωστόσο, αν γίνουν όλες μαζί, συνδυαστικά, απαιτείται μέθη ή ολική αναισθησία.

Είναι ελάχιστα επεμβατικές, καθώς διενεργούνται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και λέιζερ και συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αποκαλούνται “αναίμακτες”.

Όσον αφορά στο μετεγχειρητικό στάδιο, στα βαριά περιστατικά η αποθεραπεία διαρκεί 7-10 ημέρες, ενώ στα πιο ελαφριά μικρότερο χρονικό διάστημα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά, εντούτοις μετά την επέμβαση πρέπει να αποφεύγεται η γυμναστική για 15-30 ημέρες», εξηγεί η ειδικός.

Όπως η ίδια επισημαίνει, στις διαδικασίες με τοποθέτηση ενθεμάτων, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσής τους.

Θεραπείες ιατρείου

Για τα άτομα που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε επεμβάσεις με μόνιμο αποτέλεσμα, ή γι’ αυτά που αντιμετωπίζουν ήπια αισθητικά προβλήματα, η λύση βρίσκεται στις θεραπείες ιατρείου.

«Για να αποκτήσει το πρόσωπο νεανική όψη, με ένα πολύ ωραίο οβάλ, μπορεί να γίνει ενίσχυση με τη χρήση ειδικού υαλουρονικού οξέως ή με λιπομεταφορά στις γωνίες της κάτω γνάθου ή στον πώγωνα, ενώ τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται και για την ενίσχυση των ζυγωματικών τόξων.

Παράλληλα, μπορεί να γίνει ανόρθωση των φρυδιών με τη χρήση ειδικών υαλουρονικών και τοξίνης, όπως είναι το μπότοξ, προκειμένου να το “τραβήξουν” και να δημιουργηθεί γωνία. Μια άλλη επιλογή είναι να γίνει λιπογλυπτική τοπικά, με τοπική αναισθησία.

Για την περιοχή των ματιών η μη επεμβατική λύση είναι η “υγρή βλεφαροπλαστική”, η οποία έχει στόχο το ‘γέμισμα’ των κενών στην περιοχή του κάτω βλεφάρου, με την έγχυση υαλουρονικού οξέως ή λιπομεταφορά ή/και με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Οι ατέλειες της μύτης, όταν δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα, αντιμετωπίζονται με τη χρήση υαλουρονικού οξέως, μέθοδος η οποία είθισται να αποκαλείται “υγρή ρινοπλαστική”.

Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται και για τη βελτίωση των χειλιών, όταν απαιτείται διόρθωση του περιγράμματος ή αύξηση του όγκου τους», εξηγεί η δρ Σεφέρη-Δανιήλ, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν και δοκιμαστικά πριν από τις χειρουργικές, οι οποίες έχουν μόνιμο αποτέλεσμα.

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του
Η κωλοτούμπα του επιστημονικού Lancet για την Εργαστηριακή προέλευση του ιού και οι ποινικές ευθύνες ενός πιθανού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας
Telegraph-ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΟΚ> Συνεργάτης των Fauci και Gates πάσχιζε με μανία να παρασκευάσει ιό σαν την Covid-19 ενώ ο Gates είχε προαναγγείλει την πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά από το 2015!
ΣΟΚ στο Ισραήλ> Ο 49χρονος δημοφιλής προπονητής μπάσκετ Arik Alfasi πέθανε από COVID-19 παρότι είχε εμβολιαστεί δύο φορές, ήταν αθλητικός χωρίς νοσήματα
Aμήχανος τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καλεί ΗΠΑ και Ευρώπη να θεωρήσουν ανεμβολίαστους όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση, 6 μήνες μετά τη 2η!
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers προειδοποιεί για το μεγάλο ΜΠΑΜ που έρχεται
Aμηχανία στο Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ήδη 3 εκατ. με 3η δόση μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA να μην εγκρίνει τη μαζική χορήγησή της
John και Jenny Paulson> Διαζύγιο 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Πως έγινε η επιλογή των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών που λαμβάνουν μέρος στις κλινικές έρευνες των εμβολίων της Pfizer
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Από την επόμενη εβδομάδα στους ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων Ronapreve
Μεγάλη δικαίωση του George Soros για το Κινέζικο κράχ