kourdistoportocali.comPeopleHealth6η Πανελλαδική Εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη"

σακχαρώδης διαβήτης

6η Πανελλαδική Εκστρατεία της ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”

Πραγματοποιήθηκαν 800 εξετάσεις σε κατοίκους των νησιών και εντοπίστηκαν 30 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη

Με στάσεις σε 7 λιμάνια ολοκληρώθηκε ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι πρόληψης από το ιστιοπλοϊκό της ΑΜΚΕ “Mε Οδηγό το Διαβήτη”, ένα ταξίδι ζωής και προσφοράς με αποδέκτες τους νησιώτες της χώρας μας. Λίγο πριν τα “φώτα” της καλοκαιρινής σεζόν σβήσουν και οι άνθρωποι αυτοί μείνουν πίσω ξεχασμένοι να φυλάνε “Θερμοπύλες” μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, μια ομάδα εκλεκτών επιστημόνων έριξε άγκυρα σε Πάτμο, Φούρνους, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κίμωλο και Μήλο, εξετάζοντας 800 άτομα και ενημερώνοντας ακόμη περισσότερους για τον διαβήτη και τον εμβολιασμό.

Η ανάγκη μεγάλη και φάνηκε από τις ουρές που σχημάτιζαν οι κάτοικοι που ήθελαν να εξεταστούν.

Πρωτεργάτης της προσπάθειας υπήρξε ο Αντώνης Λέπουρας, Παθολόγος- Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General, ο οποίος έλαβε μέρος στο ταξίδι για 5η χρονιά, με στόχο όπως λέει και ο ίδιος την προσφορά βοήθειας σε “ανθρώπους ξεχασμένους από τη γραφειοκρατία μιας Ελλάδας που όσο πολύ και αν μας πληγώνει, την αγαπάμε με πάθος. Περήφανα γηρατειά, με δύσκολο και ανασφαλή χειμώνα, συχνά αποκλεισμένα από τον καιρό, αλλά και από πολλές υπηρεσίες του σύγχρονου πολιτισμού”. “Τεράστια η κούραση, μα η χαρά της προσφοράς και η ανταπόδοση της αγάπης από ανθρώπους που φυλάνε Θερμοπύλες ακόμη μεγαλύτερη”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λέπουρας. Κατά τη διάρκεια των προληπτικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν 30 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη, γεγονός που επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά στην πράξη τον σκοπό και τη χρησιμότητα αυτής της αποστολής.

Η Πνευμονολόγος –Εντατικολόγος, τ. επιμελήτρια Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία” Δήμητρα Παπαδρινοπούλου, στο πλαίσιο του προληπτικού πνευμονολογικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στα νησιά (που περιλάμβανε ιστορικό, οξυμετρία, φυσική εξέταση, σπιρομέτρηση), εντόπισε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι δεν ανέφεραν συμπτώματα.

Η ποδολόγος, επιστημονική συνεργάτης Γ.Ν.Α. Λαϊκό, Ιωάννα Τζανάκη, αντιμετώπισε τρία σοβαρά περιστατικά διαβητικού ποδιού, ενώ με θλίψη διαπίστωσε το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στους κατοίκους των περιοχών αυτών για τους κανόνες πρόληψης του διαβήτη. Διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί αγνοούν πως μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι στα κάτω άκρα, αλλά και την άγνοια για τον ρόλο του ποδολόγου. “Διέκρινα ασθενείς με έλκη να με κοιτούν με απόγνωση και φόβο, ζητώντας τη βοήθειά μου, προκειμένου να μην είναι πλέον αργά”, εξομολογείται η κ. Τζανάκη.

 

Πολύτιμοι συνοδοιπόροι σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν η Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής υγείας, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, αλλά και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης μας Ιωάννης Μελισσανίδης, ο οποίος με τη θετική του ενέργεια διέδωσε ιδανικά το μήνυμα της άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

Ήταν το 6ο ταξίδι πρόληψης και ευαισθητοποίησης της ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”, που από το 2014 μέχρι σήμερα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας και ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει εξετάσει σχεδόν 51.000 άτομα και έχει εντοπίσει 430 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη. Μια εκστρατεία ζωής, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές.

Το σημαντικό αυτό ταξίδι ζωής δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη χορηγία των εταιρειών NOVO NORDISK και PFIZER, αλλά και την υποστήριξη των: INTERAMERICAN, METROPOLITAN GENERAL, ΕΜΒΙΟ -ΗΛΙΑΣ ΓΑΤΟΣ, ASCENSIA και BLUE STAR FERRIES.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
ΕΚΤΑΚΤΟ> 730.000 αντιιικά χάπια της Merck και της Pfizer αγόρασαν οι Βρετανοί για θεραπεία Covid κατ’ οίκον
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται> Η Valneva με ένα “παραδοσιακό” εμβόλιο κατά της Covid-19
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ