kourdistoportocali.comPeopleGolden TravellerΟ Πέτρος Κασιμάτης στη γη της Κριμαίας

Aποστολή

Ο Πέτρος Κασιμάτης στη γη της Κριμαίας

Η χώρα που μετατρέπεται σε Μονακό. Επενδύσεις, έργα, πολιτισμός, παλάτια, ιστορική μνήμη, Ορθοδοξία.

Σε ένα μικρό σχολείο στην Κριμαία οι μαθητές έχουν ως δεύτερη γλώσσα τους τα Ελληνικά. Οι μύθοι και οι περιπέτειες των αρχαίων Ελλήνων εντυπωσιάζουν τα μικρά παιδιά του Δημοτικού που αντιλαμβάνονται πως οι πιο πολλές λέξεις του παγκόσμιου γίγνεσθαι είναι από τη χώρα των 12 Θεών.
Η Κριμαία βρίσκει το βηματισμό της , επουλώνει πληγές και μετατρέπεται σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Έργα γίνονται παντού. Οδικοί κόμβοι, γέφυρες, ασφαλτοστρώσεις , αναπτύξεις λιμανιών, με τους τουρίστες να υπερπολαπλασσιάζονται και τα κίνητρα για επενδύσεις να είναι το πρώτο θέμα στις κουβέντες των ξένων.

Αποστολή>Πέτρος Κασιμάτης [GOLDENTRAVELLER.ORG]

Παρά τις κυρώσεις της Ε.Ε η Κριμαία αναζητά λύσεις στη γιγαντιαία επικράτεια της Ρωσίας (άλλωστε βρίσκεται στη σκιά της) και σε επενδυτές από τρίτες χώρες (Ινδία, Τουρκία, χώρες Άπω Ανατολής κ.α) . Όλοι εδώ ξέρουν πως η περιπέτεια με τους οικονομικούς αποκλεισμούς θα έχει ημερομηνία λήξεως. Κι ότι σύντομα η αποσχισθείσα από την Ουκρανία χώρα (με έκταση όση η μισή Πελοπόννησος) θα μπορεί να μετατραπεί σε Μονακό!! Το οδοιπορικό που ακολούθησε το Goldentraveller.org είχε εκπλήξεις. Ήταν ένα μυθικό ταξίδι από τους τόπους των Τατάρων με τα μνημεία τους, τα Ισλαμικά τεμένη και τα μουσεία τους μέχρι τη σύγχρονη όψη της χώρας με τα ξενοδοχεία , την απέραντη γαλάζια θάλασσα, τα παλάτια των τσάρων και τα έντονα ίχνη της Ελληνικής ιστορίας .

Ένας σημαντικός φίλος της Ελλάδας ζει εδώ. Ο Γκιόρκι Μουράντοφ. Αντιπρόεδρος της Κριμαϊκής κυβέρνησης και αρμόδιος για τις επενδύσεις του κρατιδίου. Με διπλωματική ιδιότητα και κύρος με λαλιά Ελληνική (ήταν επί 9 χρόνια πρέσβης στην Κύπρο) αυτή η σημαντική προσωπικότητα είναι ένας μεγάλος Φιλέλληνας.

Hταν θέμα χρόνου να ανοίξουν τα μπουκάλια και το νέκταρ των Ελλήνων Θεών να γεμίσει τα ποτήρια μας.
Δεν είμασταν στην Ελλάδα, αλλά σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της. Στη γη της Κριμαίας. Στην Δημοκρατία που ενώνεται με δεσμούς αλληλεγγύης και τελευταία με δεσμούς αίματος και περιπέτειας με τη μητέρα Ρωσία. Αποσχισθεν κομμάτι από την Ουκρανία , αλλά όλοι εδώ λένε πως είναι Ρώσοι. Όλοι λένε πως εδώ ήταν και είναι Ρωσικό έδαφος. Ας είναι. Τις τύχες των ανθρώπων τις καθορίζουν οι λαοί. Οι αυτόχθονες.

Εμείς εδώ αναζητάμε το αρχαίο κάλλος , την αίγλη των αιώνων, το Βυζάντιο και τις Σκυθικές επελάσεις, το βαρβαρισμό των Ταταρων. Μυθικά ονόματα ανακατεμένα με την Ιστορία. Συμφερούπολη ( η πρωτεύουσα), αρχαία Ταυρίδα, Σεβαστούπολη, Θεοδοσία, Χερσωνα, Γιάλτα η Γιαλός.

Εδώ και η έδρα του Λάμπρου Κατσώνη. Του μεγάλου προεπαναστατικού ήρωα που πολέμησε ως αρχηγός του Ρωσικού Στόλου στο πλευρό της τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης. Στα προνόμια που απέκτησε και μια ολόκληρη περιοχή στην Κριμαία που της έδωσε το όνομα της γενέτειρας του: Λειβαδιά!!

Σε ολόκληρη την Κριμαία ζουν πάνω από 4000 οικογένειες Ελλήνων . Στο Ταυρικό Εθνικό Πανεπιστήμιο του Βερνάντσκι της Συμφερούπολης λειτουργεί έδρα Ελληνικής λογοτεχνίας με καθηγητή τον Σωκράτη Λαζαρίδη. Το κρατίδιο (σε ειδικό καθεστώς) έχει 75 βουλευτές (μεταξύ τους και ο Γιάννης Σόνους που είναι και Πρόεδρος όλων των Ελλήνων) ,έχει Πρωθυπουργό τον Σεργκει Αξιονοφ και κυβέρνηση ενώ ο Αντιπρόεδρος Μουραντοφ όπως αναφέραμε ήδη είναι ένας θερμός φιλέλληνας ,μιλά καλύτερα από πολλούς Έλληνες τα Ελληνικά και είναι ο προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν. Σε αυτό το μικρό κομμάτι γης με τη συγκλονιστική ιστορία ,σήμερα, οι γενικές αποφάσεις λαμβάνονται ως επι το πλείστον από τη Μόσχα.

Η αρχαία Ταυρίδα , γνωστή σε πολλούς από την τραγωδία του μέγιστου Ευριπίδη «Ιφιγένειας εν Ταυροις» διαθέτει περισσότερα από 300 πολιτιστικά μνημεία (μόνον 200 από αυτά βρίσκονται στη Σμφερούπολη) ενώ οι κάτοικοι της είναι ευσεβείς Χριστιανοί, οι γυναίκες είναι υπερήφανες κι ευθυτενείς καθώς πανέμορφες διασχίζουν τους δρόμους, οι γέροντες είναι σοφοί.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας που επισκεφτήκαμε διαθέτει περισσότερα από 40 κελιά για τους μοναχούς που διαμένουν εκεί. Βυζαντινό μοναστήρι, ονομαστό στα χρόνια της εικονομαχίας τότε που οι εικονοκλάστες μοναχοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν…Το ιερό της κεντρικής εκκλησίας μέσα σε σπηλιά!! Κίονες της κλασικής ελληνιστικής περιόδου, εικόνες με ελληνική γραφή, ίχνη Ελληνισμού παντού, παγωνιά στους μείον 11 βαθμούς, χαρμολύπη διάχυτη όπως το λιβάνι και τα μύρα των πιστών….

Οι εξοχές γεμάτες ανθρώπους που αναζητούν καλύτερες μέρες. Ένα τρόλευ(!!)κατευθύνεται από την πρωτεύουσα Συμφερούπολη στη Γιάλτα, πινακίδες παντού με επιγραφές που παραπέμπουν στο Βυζάντιο: Ευπατορία, Θεοδοσία κ.α
Χάνια με παραδοσιακά καταλύματα, μεζέδες, καφέ στη χόβολη , σιροπιαστά γλυκά. Παγωμένες κάβες με συλλεκτικά κρασιά για όσους ενδιαφέρονταν να δοκιμάσουν . Ονομασίες : «Μαύρος Συνταγματάρχης», «1962», Μοναστηριακά, γλυκά, ημίγλυκα σαν θεία κοινωνία….
Οι υπουργοί σε μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια να ανοίξουν τα χαρτιά τους για επενδύσεις: Ιατρικά κέντρα, αγροδιατροφικά προϊόντα, ήπιος τουρισμός με βίλες και μικρά σύγχρονα ξενοδοχεία δίπλα σε κατάφυτα δάση και μπροστά σε παραθαλάσσιους παραδείσους.

Ξανά στην πρωτεύουσα. Συμφερούπολη. Μια εξαιρετική μπουλανσερί. Οι μυρωδιές απλώνονται παντού. Οι γεύσεις πλημμυρίζουν χαρά τον ουρανίσκο. Ένα απολαυστικό πιάτο (σαν ανάποδο καπέλο) γεμάτο με φρεσκοψημένες γαρίδες πασπαλισμένες με βότανα κι από πάνω να τις καλύπτει μυρωδάτη λιπιόσκα ξεροψημένο ντόπιο αχνιστό ψωμί . Ένας θρίαμβος!!

Από τα γέλια του Διονύσου καθώς άνοιγαν τα κρασιά να μας κατευοδώσουν βρεθήκαμε στα μονοπάτια του Πάνα. Ελληνικό έδαφος γαρ. Με συναρπαστικά ελληνικά μνημεία παντού. Ένας βοσκός έξω από τη Συμφερούπολη μας έγνεψε φιλικά και μοιράστηκε μαζί μας το δείπνο του . Ζυμωτό ψωμί, γάλα, τυρί και οπωροκηπευτικών από το μποστάνι του. Πιστός στην αρετή της φιλοξενίας -σχεδόν Έλληνας των αρχαίων χρόνων- μας άφησε και χαϊδέψαμε τα πρόβατα, μα έμαθε πως πήζει το γάλα κάτι απ’ αυτά που ακούμε στα υπέροχα ταπεινοχώρια της Ελληνικής υπαίθρου. Κι όμως είμαστε μίλια μακριά. Τόσο μακριά μα και τόσο κοντά….

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Μυστήριο με τον θάνατο Ιταλού μάνατζερ στην Αντίπαρο. “Καταραμένο” το ελληνικό καλοκαίρι 2019;
Αυτοκράτορας των boutique hotels και με τη βούλα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού
Μύκονος, βαν, πειρατές και κουμανταδόροι
Ο Ηρωας Ελευθέριος Χανδρινός που βύθισε 2 τουρκικά αντιτορπιλικά και κατέρριψε 3 μαχητικά
Τέτοιες ημέρες εξομολογούνται οι μοναχικοί και οι ρέμπελοι…
Η Four Seasons καρατομεί τα στελέχη που η ίδια επέλεξε στον Αστέρα
Η Ελλάδα δίχως αυτόν δείχνει πιο πολιτισμένη, πιο σοβαρή, πιο ήρεμη
Aπόπειρα εξαγοράς του Mykonos Live TV;
Eβαλε 9 φωτιές στην Εύβοια επειδή τον κορόιδευε η σερβιτόρα στο καφενείο!
Θρίλερ με τον Γιώργο Ζαββό, τα κόκκινα δάνεια και το σχέδιο για συγκυβέρνηση με Τσίπρα
Μια γοητευτική νέα γυναίκα στον άγριο κόσμο του Ποινικού Δικαίου
Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά πάντα, πάντα θα ‘ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει