kourdistoportocali.comEconomyXουβαρντάς ο Αλέξης, εξαφάνισε τα κόκκινα δάνεια και πάει για επανεκλογή!

Με το νέο νόμο Κατσέλη

Xουβαρντάς ο Αλέξης, εξαφάνισε τα κόκκινα δάνεια και πάει για επανεκλογή!

Χαρίζει σπίτια στο λαό με μαγικά κόλπα

Χουβαρντάς με τα λεφτά των άλλων ο πρωθυπουργός. Ο νέος νόμος Κατσέλη χαρίζει σπίτια και μοιάζει με Σεισάχθεια. Κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του Τσίπρα για επανεκλογή. Τελικά με το νέο νόμο Κατσέλη εξαφανίζονται τα κόκκινα δάνεια! Τώρα εάν θα επιβιώσουν οι τράπεζες ελάχιστη σημασία έχει για τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν:

-Ετσι κι αλλιώς οι Συριζαίοι δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, οπότε και κούρεμα να γίνει δεν τρέχει κάστανο…

Τώρα έρχεται να χαρίσει και τα σπίτια. Θεούλης ο μπαγάσας…O Λύκος του Μαξίμου!

Μάλιστα από μόνη της η αλλαγή του νόμου και το μπάχαλο που προκαλεί σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία, εισαγγελείς, δικαστές και δανειολήπτες παγώνει για τουλάχιστο ως το τέλος του χρόνου την εφαρμογή τόσο του παλιού όσο και του νέου νόμου. Χαμένοι στη μετάφραση με τις υποθέσεις να συσσωρεύονται στα δικαστήρια. Μπάχαλο.

Ενα μπάχαλο που επιτρέπει στον Τσίπρα να κερδίσει το χρόνο που χρειάζεται ως τις εκλογές και βλέπουμε.

Η συμφωνία καλύπτει και με το παραπάνω τα ζητούμενα της κυβέρνησης ενόψει προεκλογικής περιόδου, μένει, όμως, να αποδειχτεί αν θα επιτύχει και το ζητούμενό της για την διατήρηση του καλού επενδυτικού κλίματος μετά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές-υποστηρίζει στο ρεπορτάζ της στο Capital.gr η Νένα Μαλλιάρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος Κατσέλη αποτελεί κομβικό σημείο για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης της χώρας, με την σχετική έκθεση της Κομισιόν να δημοσιεύεται στις 27 Φεβρουαρίου.

Το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη και που επιδιώκεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 28 του μηνός, υπερβαίνει σε επίπεδα παροχής προστασίας τα κριτήρια που συζητούνταν μέχρι και την παραμονή της δεύτερης χθεσινής συνάντησης των τραπεζών με το κυβερνητικό επιτελείο.

Τα συνδυαστικά κριτήρια υπαγωγής στον νέο νόμο που αφορούν στο ύψος του συνολικού δανεισμού του δανειολήπτη και το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αποφασίστηκαν σε 130.000 ευρώ και 250.000 ευρώ αντίστοιχα.

Δηλαδή, 10.000 ευρώ υψηλότερα από το ύψος δανεισμού (120.000 ευρώ) που κατά τις πληροφορίες, ήταν το αρχικό όριο διαπραγμάτευσης, και 150.00 ευρώ υψηλότερα από το όριο των 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας που έθεταν εξαρχής ως ρεαλιστικό ζητούμενο οι τράπεζες.

Το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που συμφωνήθηκε για την παροχή προστασίας με τον νέο νόμο Κατσέλη αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι είναι μόλις 30.000 χαμηλότερο από το ανώτατο όριο που προβλέπει ο ισχύων νόμος (το εύρος προστασίας καλύπτει αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας από 180.000 για τον άγαμο μέχρι 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά), τη στιγμή που οι τράπεζες έθεταν ως λογική αξία τις 100.000 ευρώ και φέρονταν διατεθειμένες να αποδεχτούν αντικειμενική αξία μέχρι 120.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί δε, ότι οι αντικειμενικές αξίες έχουν αναπροσαρμοστεί πτωτικά, γεγονός που με το νέο πλαίσιο προστασίας και τον πήχη αντικειμενικής στις 250.000 ευρώ θα επιτρέψει την προστασία από πλειστηριασμούς και σε μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, εφόσον ο δανειολήπτης έχει υπόλοιπο δανεισμού μέχρι 130.000 ευρώ.

Η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών είναι βέβαιον ότι θα αξιολογηθεί από τους επόπτες (ΕΚΤ/SSM), αν και καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, δεν υπήρξε κανένας σχολιασμός ή κατεύθυνση από την πλευρά τους.

Ωστόσο, πληροφορίες που είχε αναφέρει το Capital.gr πριν ακόμη αποφασιστεί η δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, ήθελαν τις εποπτικές αρχές αρνητικές στο συνεχιζόμενο καθεστώς προστασίας του νόμου (άλλωστε, ο νόμος Κατσέλη ψηφίστηκε το 2010 για να καλύψει έκτακτες συνθήκες και επί μια οκταετία χρησιμοποιήθηκε από δικαίους και αδίκους, καταστρατηγώντας την κουλτούρα πληρωμών), θεωρώντας ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί προστασία σε πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 75.000 – 80.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, το προσεχές διάστημα θα δείξει ποια θα είναι η επιβάρυνση για τις τράπεζες, αλλά και εάν το νέο πλαίσιο θα μπορέσει να πετάξει εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επί του παρόντος, ως θετικό βήμα καταγράφεται το ότι υπάρχει πλέον ένα οσονούπω θεσμοθετημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δανείων που έχουν ως εξασφάλιση την στέγη και ένα “νεκρό” NPL, όπως ήταν μέχρι σήμερα για τις τράπεζες τα δάνεια του νόμου Κατσέλη, θα αρχίσουν να αποδίδουν μέσω της ρύθμισής τους στην εξωδικαστική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα επιδοτήσει με 50 εκατ. ευρώ την καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δηλαδή συνολικά με 200 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την εξυπηρέτηση μέρους της δόσης δανείων του νέου νόμου Κατσέλη.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Φιλέλληνας, λάτρης της τζαζ και με γαλλική παιδεία ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ
Το έγκλημα στις Σπέτσες, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, το ΚΚΕ και η υπόθεση Πάφου
Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, ξεσπαθώνει> Αντίο Ντόναλντ και καλά ξεκουμπίδια
Eρμητικά κλειστό το καλοκαίρι του 2021. Το 2024 θα επιστρέψουμε στο καλοκαίρι του 2020!
Ο Ερντογάν ταπείνωσε ξανά τη Μέρκελ> Σοβαρό επεισόδιο γερμανικής φρεγάτας στη Λιβύη
Τον Έλληνα διοικητή της επιχείρησης «Ειρήνη» ανοιχτά της Λιβύης κατηγορούν οι Τούρκοι
Ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης προειδοποιεί για τα εμβόλια
Συγκλονίζει το πανελλήνιο ο θάνατος ενός υγιέστατου 25χρονου από κορωνοϊό
Τρεις ένοχοι για τα ίδια αδικήματα. Μόνο ο ιερέας φυλακή!
Τι δεν μας λένε για τα εμβόλια> Οι άγνωστοι ασυμπτωματικοί που εμβολιάστηκαν
-O SARS-CoV-2 δεν είναι ένας νέος ιός που ξεφύτρωσε από το πουθενά
Η Joan Smalls με τα La Perla οδηγεί τον αισθησιασμό σε άλλο επίπεδο