Ο κ. Δραγασάκης είπε το αυτονόητο, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων με τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων αν δεν θέλουμε να έχουμε κακές εξελίξεις με ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι το κούρεμα βρίσκεται προ των πυλών και ίσως είναι αυτός ο λόγος που ο Τσίπρας δεν μπορεί να φθάσει ως το Φθινόπωρο. Τι είναι αυτό που τρέμει ο Τσίπρας;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού ο Τσίπρας αγωνιά για το ενδεχόμενο ο Μάριο Ντράγκι να θελήσει λίγο πριν τη λήξη της θητείας του και με τη σύμφωνη γνώμη του Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει κούρεμα καταθέσεων για να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες. Με αυτό το τρόπο ο Μάριο Ντράγκι θα εξευτελίσει την πέτσινη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές που “έστησαν” ο Τσίπρας με τη Μέρκελ και τον Γιουνκέρ. Θα αχρηστεύσει τα μνημόνια και τον τρόπο που εφαρμόστηκαν. Οσο για τον Στουρνάρα θα είναι η καλύτερη “εκδίκηση” που θα μπορούσε να πάρει από τον Τσίπρα.

Με ένα κούρεμα καταθέσεων άντε να πάει σε εκλογές ο Αλέξης ο οποίος στο μεταξύ τρέμει και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών. Αν καταποντισθεί ο Σύριζα στις Περιφερειακές η ΝΔ μπορεί να κερδίσει και με 20 μονάδες διαφορά στις εθνικές μια και θα έχει ρεύμα νίκης και οι οξυδερκείς Ελληνες πάνε με όποιον κερδάει για να βουλευτούν.

Στο μεταξύ με αφορμή τις δημοσκοπήσεις έχουμε νέο μέτωπο Βαξεβάνη-ΒΗΜΑτος.

 

Με ένα άρθρο με τίτλο «Δημοσκοπήσεις από τα Lidl για δημιουργία εντυπώσεων», το ΒΗΜΑ , σχολιάζει τη δημοσκόπηση του Documento στην οποία εμφανίζεται η ΝΔ να προηγείται μόλις με 2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ας προσπεράσουμε την υποτιμητική αναφορά σε ένα διαφημιζόμενο όπως τα Lidl που πληρώνει αδρά τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό του Μαρινάκη και ας προχωρήσουμε στην ουσία.

Το ΒΗΜΑ επιλέγει άκομψα, την ημέρα που δημοσιεύει και το ίδιο μια δημοσκόπηση, να κατακρίνει μια άλλη εφημερίδα έχοντας προφανώς κάποιες μεταφυσικές διαβεβαιώσεις για την δική του ασφαλή πρόβλεψη. Ή ο Μαρινάκης μιλά με το Θεό ή εκεί στο ΔΟΜ μασάνε φύλλα καλής ποιότητας και βγάζουν ασφαλείς χρησμούς.

Η εφημερίδα απαξιώνει την εταιρεία VOX POP που κάνει την έρευνα του Documento, παρότι η εταιρεία έχει πιστοποιητικά και μεθοδολογία ESOMAR, λέγοντας πως αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε προηγούμενη ωστόσο δημοσκόπηση της VOX POP η ίδια εφημερίδα είχε κάνει κριτική γιατί δήθεν η VOX POP δεν είχε πιστοποιητικά μέλους της ESOMAR. Αλλά η ουσία δεν βρίσκεται εκεί.

Το ΒΗΜΑ , τα τελευταία χρόνια δεν έχει δημοσιεύσει καμία δημοσκόπηση η οποία να έχει επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα. Η εταιρεία μάλιστα την οποία χρησιμοποιεί για τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα, ήταν αυτή που λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είχε προβλέψει νίκη της ΝΔ. Το αποτέλεσμα τελικώς ήταν να χάσει η ΝΔ με οκτώ μονάδες διαφορά. Συνεπώς όταν μιλάει το ΒΗΜΑ για δημοσκοπήσεις καλά θα κάνει να μετράει όχι μόνο ποσοστά αλλά κυρίως τις γκάφες.

Οι απρέπειες όμως έχουν και συνέχεια. Στο συγκεκριμένο άρθρο εμφανίζεται φωτογραφία του Υπουργού Νίκου Παππά και δική μου, με ευθείες αναφορές πως πρόκειται για μαγειρεμένη δημοσκόπηση προς όφελος της κυβέρνησης. Και το γράφει η εφημερίδα του χορηγού της ΝΔ, Βαγγέλη Μαρινάκη, που η σχέση του με το κόμμα πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως είναι επί…πληρωμή και μάλλον θα τον φέρει για μία ακόμη φορά αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη.

Για να καταλήξουμε. Αν λάβουμε υπόψη πως η δημοσκοπική εταιρεία του ΒΗΜΑΤΟΣ έδωσε στις προηγούμενες εκλογές, ποσοστό στη ΝΔ 8% πάνω από το πραγματικό, τότε αφαιρώντας το λάθος στη σημερινή δημοσκόπηση στο ΒΗΜΑ, φαίνεται πως ΒΗΜΑ και Documento συμφωνούν στα ευρήματα. Απλώς πρέπει να αφαιρέσουν το σύνηθες καπέλο. 

ΥΓ Φυσικά παραμένει η απορία γιατί μια εφημερίδα που δημοσιεύει δημοσκόπηση αντί να στηρίξει τη δημοσκόπηση της την ενδιαφέρει αν άλλες δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες.

Σημ. Στη φωτογραφία η δημοσκόπηση της εταιρίας με την οποία συνεργαζόταν το Βήμα, τον Σεπτέμβριο του 2015 που έδειχνε μπροστά τη ΝΔ και τελικά έχασε με 8 μονάδες.