kourdistoportocali.comEconomyΤο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου

Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς

Βρίσκεται σε ισχυρότερη χρηματοοικονομική θέση για να υλοποιήσει τους επιχειρησιακούς της στόχους

Τα αποτελέσματα του stress test αποτυπώνουν τις σημαντικές προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας Πειραιώς σε όλα τα επίπεδα. Η Τράπεζα βρίσκεται σε ισχυρότερη χρηματοοικονομική θέση για να υλοποιήσει τους επιχειρησιακούς της στόχους

Τα παραπάνω επισήμανε στους αναλυτές των ξένων οίκων, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Xρήστος Μεγάλου.

Όπως είπε, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την χρηματοοικονομική θέση, η Τράπεζα Περαιώς θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρές κεφαλαιακό σχέδιο, εξετάζοντας και την έκδοση εναλλακτικού non dilutable κεφαλαίου.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι δραστήρια στις αγορές χρέους. “Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι άμεσα, αλλά θα εξετάσουμε κάθε δυνατή επιλογή που δεν επιφέρει dilution στους μετόχους μας. Αυτό περιλαμβάνει από εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων έως Tier II capital”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με την επισήμανση ότι η όποια κίνηση θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

“Το capital plan που έχουμε συζητήσει με τον επόπτη δεν περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου. Ο δείκτης των βασικών εποπτικών μας κεφαλαίων (CET1) θα ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης από εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης από άλλες ενέργειες, οι οποίες δεν θα επιφέρουν απίσχναση των μετόχων μας, έως το τέλος του έτους”.

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που υλοποιείται ήδη περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (ήδη ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις της θυγατρικής στο Βελιγράδι και της Avis Hellas) και συγκεκριμένα της θυγατρικής στη Ρουμανία που αναμένεται να κλείσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, των θυγατρικών σε Βουλγαρία και Αλβανία που θα ανοίξουν ως διαδικασία το καλοκαίρι, ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2018, καθώς και οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των χαρτοφυλακίων Amoeba και Arctos. Οι δεσμευτικές προσφορές για το πρώτο χαρτοφυλάκιο αναμένονται στα μέσα Μαΐου.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε κατά την παρουσίαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Όπως αναφέρθηκε, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Horizon που υλοποιεί από το 2017 η Τράπεζα, στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Ήδη έχουν προχωρήσει δράσεις 80 εκατ. ευρώ, των οποίων το αποτέλεσμα θα φανεί μέσα στα επόμενα 2 – 3 τρίμηνα. Αναφορικά με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το ετήσιο όφελός του ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά το αποδέχτηκαν 1.200 άτομα, εκ των οποίων 400 απομένει να αποχωρήσουν μέσα στα ερχόμενα τρίμηνα.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έκανε επίσης αναφορά στη σημαντική μείωση του δανεισμού από τον ELA, η οποία διαμορφώνεται τώρα στο 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκμηδενιστεί μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

Αναφορικά με το μείζον θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επισημάνθηκε η μείωση των NPEs κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως που πέτυχε η Τράπεζα. Στόχος για το 2019 είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 20 δισ. ευρώ και τα NPLs στα 10 δισ. ευρώ. Κατά το ποσό των 3 δισ. ευρώ, η Τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις εντός του 2018. Τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν κατανέμονται χονδρικά σε 1 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 250 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στο α΄ τρίμηνο), 1,5 δισ. ευρώ προς μεγάλες επιχειρήσεις και περίπου 400 εκατ. ευρώ στεγαστικά.

Το 2017 η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε νέα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται εντός των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο βαθμός αυτών που έχουν ρυθμιστεί και ξανακοκκινίζουν κινείται σε πτωτική τροχιά. Μέσα στο α΄ τρίμηνο 2018, όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αναφέρθηκε ότι τον Απρίλιο και μέχρι στιγμής τον Μάιο, η Τράπεζα προχώρησε σε 410 πλειστηριασμούς. Από αυτούς, το 80% των ακινήτων κατέληξε στην ίδια την Τράπεζα. Στόχος της Τράπεζας για το 2018 και 2019 είναι οι ρευστοποιήσεις να ανέλθουν σε 1,8 -1,9 εκατ. ευρώ. Όσο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας properties4sale.gr, αναφέρθηκε ότι στην 4η δημοπρασία που διενεργήθηκε τον Μάρτιο πωλήθηκαν 33 ακίνητα ιδιοκτησίας της Τράπεζας (από 29,29 και 26 ακίνητα στις προηγούμενες τρεις δημοπρασίες). “Έχουμε συμμετοχή και από αγοραστές που δεν διαμένουν στην Ελλάδα. Προγραμματίζουμε δύο ακόμη δημοπρασίες μέσα στα ερχόμενα τρίμηνα”, αναφέρθηκε.

Σχετικά με το κόστος κινδύνου (cost of risk) της Τράπεζας αναφέρθηκε ότι κινήθηκε στις 160 μονάδες βάσης το α΄ τρίμηνο 2018. Λόγω των επικείμενων πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων ο δείκτης κάλυψης αναμένεται να υποχωρήσει, αλλά μέσα στα επόμενα τρίμηνα θα παραμείνει στο εύρος των 150 – 180 μονάδων βάσης.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY