kourdistoportocali.comEconomyΘυγατρική της Allianz παραδέχεται την ενοχή για εξαπάτηση επενδυτών ως μέρος διακανονισμού 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τhe Wall Street Journal

Θυγατρική της Allianz παραδέχεται την ενοχή για εξαπάτηση επενδυτών ως μέρος διακανονισμού 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η συμφωνία είναι από τις μεγαλύτερες ποινικές αποφάσεις μεταξύ χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια

Η θυγατρική της Allianz παραδέχεται την ενοχή για εξαπάτηση επενδυτών ως μέρος διακανονισμού 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι εισαγγελείς άσκησαν επίσης κατηγορίες εναντίον τριών πρώην υπαλλήλων της Allianz, ενώ δύο συμφώνησαν να παραδεχτούν την ενοχή τους
Μια θυγατρική της Allianz συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινές και αποζημίωση.
By James Fanelli, Justin Baer and Julie Steinberg/Τhe Wall Street Journal

Ένα από τα επενδυτικά τμήματα της Allianz SE στις ΗΠΑ ομολόγησε την ενοχή της για απάτη τίτλων και συμφώνησε να πληρώσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινές και αποζημίωση σε επενδυτές που υπέστησαν ζημίες όταν ορισμένα από τα hedge funds της θυγατρικής πάτωσαν κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος της αγοράς τον Μάρτιο του 2020.

Η Allianz Global Investors U.S. παραδέχτηκε την Τρίτη ότι δεν είχε εσωτερικούς ελέγχους και εποπτεία για μια σειρά ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και έκανε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στους επενδυτές, σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Manhattan.

Η θυγατρική των ΗΠΑ διευθέτησε επίσης αξιώσεις για αστικές απάτες που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- Securities and Exchange Commission.

Τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια θα επιλύσουν τις ποινικές και αστικές αξιώσεις της κυβέρνησης, καθώς και αυτές από εξαπατημένους επενδυτές. Η συμφωνία είναι από τις μεγαλύτερες ποινικές αποφάσεις μεταξύ χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και του Υπουργείου Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια.

Ο διακανονισμός τραβά μια γραμμή κάτω από ένα από τα μεγαλύτερα πρώιμα θύματα της κατάρρευσης της αγοράς που πυροδότησε η πανδημία Covid-19. Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων που διαχειρίζονταν τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των δασκάλων του Arkansas, των υπαλλήλων του Milwaukee και των εργαζομένων στο μετρό της πόλης της Νέας Υόρκης, έχασαν δισεκατομμύρια από τα κεφάλαια.

Η Allianz σε μια δήλωση επεσήμανε τα ευρήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με τα οποία το εγκληματικό παράπτωμα αφορούσε σε λίγα άτομα που δεν ήταν πλέον στην εταιρεία. Ανέφερε ότι η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εντόπισε ανάρμοστη συμπεριφορά σε άλλα τμήματα της Allianz που εδρεύει στο Μόναχο.

Τρεις πρώην υπάλληλοι της Allianz Global Investors χρεώθηκαν επίσης εμπλοκή στο σχέδιο. Δύο ομολόγησαν την ενοχή τους.

Ο Gregoire Tournant, ο οποίος διηύθυνε τον επενδυτικό όμιλο που ευθύνεται για τις μεγάλες απώλειες των αμοιβαίων κεφαλαίων, κατηγορήθηκε για πολλές κατηγορίες, όπως απάτη σε τίτλους και απάτη επενδυτικών συμβούλων. Ο κ. Tournant παραδόθηκε στις αρχές στο Denver το πρωί της Τρίτης.

Οι δικηγόροι του κ. Tournant είπαν ότι στοχοποιήθηκε άδικα και ότι βρισκόταν σε παρατεταμένη ιατρική άδεια κατά τη διάρκεια των σχετικών γεγονότων της αγοράς. «Πιστεύουμε ότι το δικαστικό σύστημα θα απορρίψει αυτήν την άχρηστη και αλόγιστη προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αντίκτυπο της άνευ προηγουμένου εξάρθρωσης της αγοράς που προκλήθηκε από τον COVID τον Μάρτιο του 2020», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Ο Trevor Taylor, ο συν-επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου του κ. Tournant των αμοιβαίων κεφαλαίων, μαζί με έναν τρίτο διαχειριστή χρημάτων στον όμιλο, τον Stephen Bond-Nelson, συμφώνησαν να παραδεχθούν την ενοχή τους για συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης επί τίτλων, καθώς και για απάτη και επενδύσεις σε τίτλους – απάτη. Ο κ. Bond-Nelson συμφώνησε επίσης να δηλώσει ένοχος για την κατηγορία της συνωμοσίας για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- SEC μήνυσε επίσης τους τρεις άνδρες και τους κατηγόρησε για απάτη στα χρεόγραφα.

Ένας δικηγόρος του κ. Bond-Nelson αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας δικηγόρος του κ. Taylor δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια.

Η υπόθεση επικεντρώθηκε στα αμοιβαία κεφάλαια Structured Alpha της Allianz Global Investors, τα οποία πόνταραν σε μεγάλο βαθμό σε δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που ουσιαστικά πουλούσαν ασφάλειες σε άλλους επενδυτές που αντιστάθμιζαν μια πιθανή πώληση στην αγορά. Η στρατηγική ήταν κερδοφόρα κατά τη διάρκεια της ηρεμίας της αγοράς, και οι διευθυντές της Allianz είχαν διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι είχαν αντισταθμίσει τις δικές τους συναλλαγές σε περίπτωση που οι αγορές καταστούν ασταθείς.

«Όταν υπάρχει ένα καταστροφικό γεγονός, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουμε – πολύ όπως μια ασφαλιστική εταιρεία», είπε ο κ. Tournant κατά τη διάρκεια ενός marketing video τον Μάιο του 2016. «Οι θέσεις που αγοράζουμε για να προστατευτούμε από αυτά τα καταστροφικά σοκ — θα μπορούσατε να τις χαρακτηρίσετε ως αντασφάλιση».

Μέχρι το 2020, τα κεφάλαια Structured Alpha του Mr. Tournant διαχειρίζονταν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Η στρατηγική αντιμετώπισε μια σοβαρή δοκιμασία τον Μάρτιο, όταν ο κορωνοϊός σάρωσε σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε πανικό στην αγορά σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Οι μετοχές υποχώρησαν απότομα, οι πιστωτικές αγορές πάγωσαν και η αστάθεια έφτασε σε ιστορικό υψηλό.

Καθώς τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης άλλαζαν δραματικά, οι διευθυντές της Allianz προσπάθησαν να αναδιαρθρώσουν τις συναλλαγές τους. Αγωνίστηκαν να συμβαδίσουν καθώς η χρηματιστηριακή αγορά κινούνταν προς τα κάτω με ρυθμό που δεν περίμεναν οι διευθυντές.

Τα Structured Alpha funds έχασαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους, η Allianz ενημέρωσε τους επενδυτές ότι δύο από τα κεφάλαιά της θα ρευστοποιούνταν.

Την ίδια περίοδο οι επενδυτές στα funds άρχισαν να μηνύουν την Allianz και η SEC είχε ξεκινήσει έρευνα για τις ζημίες.

Την Τρίτη, η Allianz δήλωσε ότι θα μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της Allianz Global Investors στις ΗΠΑ στη Voya Investment Management με αντάλλαγμα το μερίδιο 24% του μετοχικού κεφαλαίου στον συνδυασμένο διαχειριστή χρημάτων.

Μετά τη συναλλαγή, η Allianz Global Investors δεν θα λειτουργεί πλέον ως επενδυτικός σύμβουλος σε αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος. Μια ξεχωριστή μονάδα θα συνεχίσει να παρέχει συμβουλές για ιδιωτικά κεφάλαια στις ΗΠΑ, είπε. Η Allianz συμφώνησε επίσης να διανείμει τα κεφάλαια της Voya εκτός των Η.Π.Α.

Η Allianz είπε ότι η δήλωση ενοχής της θα αποκλείσει την Allianz Global Investors από το να παρέχει συμβουλές σε αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ και ορισμένες συντάξεις. Η εταιρεία είπε ότι αναμένει από την SEC να εκδώσει εξαιρέσεις την Τρίτη που θα διασφαλίζουν ότι η συμφωνία δεν θα επηρεάσει την Allianz Life ή τον άλλο διαχειριστή χρημάτων της στις ΗΠΑ, την Pacific Investment Management Co.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι το πρόγραμμα Allianz διήρκεσε τουλάχιστον από το 2014 έως τον Μάρτιο του 2020 με τον κ. Tournant να καρπώνεται περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αυτός και η ομάδα του παραπλάνησαν τους επενδυτές σχετικά με τους κινδύνους που αναλάμβαναν τα funds και τον τρόπο με τον οποίο παρήγαγαν τις αποδόσεις τους, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς.

Οι διευθυντές του Structured Alpha απέκρυψαν επίσης τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου που είχαν χρησιμοποιήσει για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των αμοιβαίων κεφαλαίων, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Tournant προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα της SEC σχετικά με τις ζημίες, δίνοντας εντολή στον κ. Bond-Nelson να πει ψέματα στη ρυθμιστική αρχή.

Η SEC από τη πλευρά της ισχυρίστηκε ότι οι κύριοι Bond-Nelson και Tournant χειραγωγούσαν εκθέσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων χαρτοφυλακίου που εστάλησαν σε πελάτες που έδειχναν τις εκτιμώμενες ζημίες τους κάτω από ορισμένα τρομερά σενάρια. Σε μία περίπτωση, ο κ. Tournant μείωσε την προβλεπόμενη απώλεια στο πλαίσιο μιας προσομοίωσης κραχ της αγοράς από 42,15% σε 4,15%, ισχυρίστηκε η SEC.

Οι εμπλεκόμενοι δήλωναν επίσης λάθος τα αποτελέσματα ημερήσιας απόδοσης που εστάλησαν σε ορισμένους επενδυτές, κάνοντας τις αποδόσεις να φαίνονται καλύτερες από ό,τι ήταν, ανέφερε η SEC.

Η Allianz την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι είχε διαθέσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια για νομικές δαπάνες που σχετίζονται με διακανονισμούς με επενδυτές και συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτά ήταν επιπλέον από τα περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε ήδη προβλέψει.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
Η αβάσταχτη μοναξιά του Wolfgang Schäuble
Τel Aviv_Βen Gurion Airport, Ιούνιος 2022> -Είμαι υπερήφανος για το βαθύ γαλάζιο διαβατήριο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μου!