kourdistoportocali.comEconomyThe Rainmaker [Ο Βροχοποιός]

Η ώρα του Χρήστου Σταικούρα

The Rainmaker [Ο Βροχοποιός]

Σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

Βροχοποιός_ αρσενικό

Αυτός που επιδιώκει να φέρει βροχή εν μέσω ξηρασίας και προσπαθεί να πείσει ότι έχει αυτήν την ικανότητα

Βικιλεξικό
Kινήσεις που θα δώσουν θεαματική ώθηση στην οικονομία δρομολογεί η κυβέρνηση σε πλήρη συμφωνία με τους Θεσμούς και πρώτο βήμα την άρση των capital controls, ενδεχομένως και  πριν από τις συναντήσεις κορυφής εκτός Ελλάδας που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Gillian Rothschild

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που έχουν παραμείνει σε ισχύ είναι περιορισμένοι αλλά η πλήρης κατάργηση τους έχει μεγάλη σημασία αφού δίνει το σήμα της κανονικότητας για τις τράπεζες και την οικονομία.

Τις τράπεζες αφορά η έγκριση από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες του σχεδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ταχεία απομείωση των προβληματικών δανείων ενώ επίκειται εντός του Σεπτεμβρίου το επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του «ακριβού» δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για την ενίσχυση των τραπεζών και επακόλουθα όλης της οικονομίας αναμένεται η έγκριση της σημαντικής αύξησης, από τα 8 σήμερα ως τα 14 δισ. ευρώ, της δυνατότητας των ελληνικών τραπεζών να κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αμέσως μετά την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων και θα επιτρέψει στις τράπεζες να έχουν ρευστότητα που θα μπορούν να «ρίξουν» στην οικονομία, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πρόκειται για μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και θα αποτελέσουν εφαλτήριο αναπτυξιακής πορείας ενώ θα την θωρακίσουν ενόψει ενδεχομένων κλυδωνισμών που υφίσταται η διεθνής οικονομία λόγω Brexit και όχι μόνο.

Θα συντελέσουν παράλληλα στην επιτυχία της προσπάθειας για την ταχύτερη επάνοδο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα αλλά και με της συζήτησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία συνδέεται με το χαμηλότερο πλέον κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Οσο αφορά τα capital controls, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν στο νομοθετικό πακέτο που έχει εγκαίρως στείλει το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνει τη σχετική διάταξη νόμου, την εισηγητική έκθεση, και την έκθεση συνεπειών της ρύθμισης.

Μετά την απάντηση θα συγκληθεί από τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για το θέμα και στη συνέχεια θα κατατεθεί η νομοθετική διάταξη στη Βουλή προς ψήφιση.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα δρομολογηθεί το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταρχάς με την υποβολή εγγράφου προς τον ESM από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το οποίο θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνδυασμό με νέα Aνάλυση Bιωσιμότητας Xρέους.

Tο πόρισμα του ESM θα κατατεθεί προς έγκριση στο Eurogroup και από τα κράτη-μέλη τα οποία προβλέπουν σχετική νομοθετική διαδικασία ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα μπορέσει να γίνει και το τυπικό πλέον αίτημα προς το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόωρη αποπληρωμή.

Η κίνηση αυτή έχει επίσης σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και πρακτικά, ελάφρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο καθυστερούσε αδικαιολόγητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει παράλληλα έργο σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο εν όψει του επόμενου μεγάλου στόχου: της έγκρισης του Προϋπολογισμού για το 2020 αλλά και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE