kourdistoportocali.comEconomyTed Pick-Morgan Stanley> Ποιος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού γίγαντα

Τέλος εποχής

Ted Pick-Morgan Stanley> Ποιος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού γίγαντα

Η WSJ ανέφερε το 2017 ότι η τάση του για βωμολοχίες είχε κερδίσει την προσοχή των κορυφαίων στελεχών της τράπεζας

Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι ο 54χρονος Ted Pick θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλός της από την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον επί μακρόν επικεφαλής James Gorman. Ο Gorman θα αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, ανακοίνωσε επίσης η τράπεζα την Τετάρτη.

Οι ανταγωνιστές του για τη θέση, Andy Saperstein και Dan Simkowitz, θα αναλάβουν μεγαλύτερους ρόλους ως συμπρόεδροι, επιβλέποντας τη διαχείριση περιουσίας και τις πωλήσεις και τις εμπορικές επιχειρήσεις της Morgan Stanley, μεταξύ άλλων τομέων.

Ο Pick είχε διατελέσει συμπρόεδρος της Morgan Stanley τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε η εταιρεία. Είναι βετεράνος στον αμερικανικό τραπεζικό γίγαντα, επιβλέποντας επίσης την επενδυτική τραπεζική, τις μετοχές, το σταθερό εισόδημα, τις κεφαλαιαγορές και την έρευνα. Είναι επίσης επικεφαλής της στρατηγικής της εταιρείας. Ο Pick εντάχθηκε για πρώτη φορά στη Morgan Stanley το 1990.

Σε δηλώσεις του, είπε ότι δεν είχε μάθει ότι θα διοριζόταν διευθύνων σύμβουλος μέχρι τις 4:30 μ.μ. την Τετάρτη, όταν το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας τον κάλεσε στη συνεδρίαση και τον καλωσόρισε με χειροκροτήματα.

Ο Gorman είχε ανακοινώσει τον Μάιο ότι θα παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τερματίζοντας τη θητεία του ως ένας από τους μακροβιότερους επικεφαλής αμερικανικής τράπεζας. Έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Stanley τον Ιανουάριο του 2010. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα αναλάβει το ρόλο του εκτελεστικού προέδρου για «ένα χρονικό διάστημα» για να βοηθήσει τη Morgan Stanley να μεταβεί στην επόμενη εποχή ηγεσίας της.

«Η επιλογή του Ted Pick από το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εξαιρετική. Έχω δουλέψει δίπλα-δίπλα με τον Τed από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και έχω βιώσει από πρώτο χέρι τις αξίες, τη διάνοια, το πάθος και τη δέσμευσή του για τους ανθρώπους και τους πελάτες μας», δήλωσε ο Gorman σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Ο Pick πρόκειται να κληρονομήσει μια πολύ διαφορετική τράπεζα από αυτή που ανέλαβε ο Gorman μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Τα μεγάλα στοιχήματα της Morgan Stanley για τα δάνεια υψηλού κινδύνου επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των στεγαστικών δανείων, αφήνοντάς την να ταράζεται από τεράστιες απώλειες και αναγκάζοντάς την, όπως πολλά άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να αναζητήσει εξωτερικούς επενδυτές και κυβερνητική διάσωση.

Όμως, ακόμη και πριν από την οικονομική κρίση, η Morgan Stanley ήταν ανέκαθεν ο τόπος πολλών δραμάτων της Wall Street.

Το 2005, ο John J. Mack, ένας μακροχρόνιος ηγέτης της τράπεζας που είχε φύγει για να αναλάβει την κορυφαία θέση στην Credit Suisse, επέστρεψε μετά από ένα πραξικόπημα στην αίθουσα συνεδριάσεων, εκδιώκοντας τον Philip J. Purcell από διευθύνοντα σύμβουλο. Ο αγώνας για την εξουσία αποτυπώθηκε στο «Blue Blood and Mutiny: The Fight for the Soul of Morgan Stanley», από τη δημοσιογράφο Patricia Beard.

Όμως μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Mack ανακοίνωσε ότι παραιτείται από διευθύνων σύμβουλος, μετά από μια ταραχώδη περίοδο υψηλών κερδών και ζημιών που οδήγησαν σε ανατροπή της τιμής της μετοχής της εισηγμένης τράπεζας.

Ο Gorman σταθεροποίησε την τράπεζα εστιάζοντας στην οικοδόμηση της χρηματιστηριακής της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του franchise Smith Barney που απέκτησε το 2009, το οποίο απευθύνεται σε πλούσιους ιδιώτες. Μεγάλες εξαγορές στη διαχείριση περιουσίας, όπως η αγορά 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2020, ενίσχυσαν περαιτέρω τις επιχειρήσεις της Morgan Stanley, μειώνοντας την εξάρτησή της από τραπεζικές και εμπορικές μονάδες που μπορεί να είναι πιο ασταθείς.

Η τράπεζα εξυπηρετεί επίσης πελάτες «γαλαζοαίματους» όπως ο Elon Musk. Με μια ισχυρή τραπεζική πρακτική τεχνολογίας, η Morgan Stanley διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο πέρυσι στην εξαγορά του Twitter από τον Musk, γνωστό πλέον ως X.

Τα τελευταία χρόνια, η Morgan Stanley έχει διατηρήσει χαμηλότερο προφίλ από πολλούς από τους ανταγωνιστές της, τουλάχιστον σε σύγκριση με το δράμα στην αντίπαλό της στο κέντρο της πόλης, Goldman Sachs. Ο David M. Solomon, ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, προσπαθεί να επαναπροσανατολίσει τις δραστηριότητές της προς τα παραδοσιακά βασικά στελέχη της μετά από μια ατυχή ώθηση στην καταναλωτική τραπεζική, ακόμη και όταν φουντώνουν φήμες για το πόσο καιρό θα παραμείνει στη θέση.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή για τα κέρδη της την περασμένη εβδομάδα, τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική της Morgan μειώθηκαν, οι εισροές διαχείρισης πλούτου επιβραδύνθηκαν και τα κέρδη μειώθηκαν σχεδόν 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μετοχή της τράπεζας έχει υποχωρήσει 17% φέτος. Ωστόσο, οι ίδιες άλλαξαν ελάχιστα στις συναλλαγές μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Pick.

Ούτε ο Gorman ούτε ο Pick είπαν ότι τον ενοχλεί η πτώση των μετοχών. Και οι δύο είπαν ότι η επιλογή του Pick δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η τράπεζα θα ευνοήσει κάποιον από τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους της. «Θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία, αλλά δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στρατηγική», τόνισε ο Pick. O Gorman πρόσθεσε: «Επιλέξαμε CEO με βάση το ένστικτό μας».

Ένα πράγμα που έχει αλλάξει, είπε ο Pick, είναι το λεξιλόγιό του. Η Wall Street Journal ανέφερε το 2017 ότι η τάση του για βωμολοχίες είχε κερδίσει την προσοχή των κορυφαίων ανδρών της Morgan Stanley. Ερωτηθείς για τις τρέχουσες πρακτικές του, ο Pick είπε ότι είχε υιοθετήσει «τα αγγλικά του βασιλιά» και ότι «αγαπούσε πολύ το σύνολο του λεξικού». Πρόσθεσε, «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από σημεία για να προχωρήσει πέρα από τα γνωστά τέσσερα γράμματα…».

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY