kourdistoportocali.comEconomyΣυντελείται ήδη η πλήρης αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας;

The Rainmakers

Συντελείται ήδη η πλήρης αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας;

Αυτό που κάνει σήμερα η Creo είναι ουσιαστικά μια προεπισκόπηση του τι θα κάνει το θεσμικό κεφάλαιο πολύ σύντομα

 Οι οικογένειες της Creo Syndicate θέλουν να «βρίσκονται στο μπροστά μέρος της παρέλασης», λέει ο Jason Scott, συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ανατριχιάζει όταν ακούει ανθρώπους να λένε ότι οι επενδύσεις με επίκεντρο το κλίμα είναι φούσκα. «Μιλάμε για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται και μεταφέρεται το φαγητό και το τι τρώει ο κόσμος, πώς παρέχεται ενέργεια στα σπίτια των ανθρώπων, τι οδηγούν οι άνθρωποι, τον τρόπο που χτίζουν πόλεις», αναφέρει. «Μιλάτε για μια πλήρη αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας» συμπληρώνει.

Τα μέλη της οικογένειας Mulliez από τη Γαλλία (ιδιοκτήτες μίας παγκόσμιας αυτοκρατορίας λιανικού εμπορίου αξίας άνω των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αποφάσισαν να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη την αλλαγή του κλίματος, περισσότερο μάλιστα από το ίδιο το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο.

Δείτε στη συνέχεια γιατί αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καμπανάκι επαγρύπνησης για κάθε επιχειρηματία, μικρό ή μεγάλο, σε οποιοδήποτε μέρος της γης.

Οι 7 (πετρελαικές) αδελφές που κάποτε κυβερνούσαν τον κόσμο, πλέον δεν αισθάνονται καλά.

Και δεν είναι μόνο η επένδυση στο κλίμα αλλά και σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, κλπ.

Η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν σχεδόν κάθε τομέα της οικονομίας καθώς οι εταιρείες ζητούν τρόπους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα-παρατηρεί το άρθρο του Bloomberg Businessweek.

«Αυτός ο χώρος είναι πολύ ευρύς και είναι περίπλοκος», αναφέρει η Delphine Descamps, διευθύνων σύμβουλος του Creadev, της οικογενειακής εταιρείας των Mulliez, η οποία διαθέτει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ (236 εκατομμύρια δολάρια) για να επενδύει κάθε χρόνο.

Η Descamps είχε συναντήσει ήδη τη Régine Clément-κεντρική photo και photos κάτω, επικεφαλής ενός μικρού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ονομάζεται Creo Syndicate. Επρόκειτο για μια λέσχη επενδυτών με επίκεντρο το κλίμα και η αποστολή της Creo είναι να επιταχύνει τη ροή κεφαλαίων σε επενδύσεις που μπορούν να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ομάδα επικεντρώνεται στους πλουσιότερους από τους πλουσιότερους, σε συνεργασία με περίπου 200 οικογένειες και επενδυτικές φίρμες με συνολικά πάνω από 800 δισεκατομμύρια δολάρια υπό τη διαχείριση τους. Μεταξύ των διακεκριμένων μελών είναι ο θρυλικός επενδυτής Jeremy Grantham και ο Nat Simons, γιος του ιδρυτή του δισεκατομμυριούχου της Renaissance Technologies, James Simons.

Τα μέλη πρέπει να καταβάλουν τέλη, μια «πολύ λογική» κατ’ αποκοπή χρέωση, λέει η Clément, που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των μη κερδοσκοπικών εσόδων και πρέπει να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται σοβαρά με ρεαλιστικά σχέδια έτσι ώστε να κάνουν την πρώτη τους επένδυση στο κλίμα και τη βιωσιμότητα εντός έξι μηνών. Τα μέλη πρέπει επίσης να έχουν περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων και να εγκριθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Όταν η οικογένεια Mulliez έγινε μέλος, το προσωπικό της συναντήθηκε με εμπειρογνώμονες και έμπειρους επενδυτές με επίκεντρο το κλίμα. Σε διαδικτυακά σεμινάρια και προσωπικές συναντήσεις με προσεκτικά επιλεγμένες ομάδες, συχνά με λιγότερα από 20 άτομα, συζήτησαν καινοτομίες στη γεωργία και σε άλλους τομείς που μπορεί να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, ενώ τροφοδοτούν έναν αυξανόμενο πληθυσμό. «Οι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για τις επενδύσεις τους και τι λειτούργησαν και τι δεν λειτούργησε», λέει η Descamps.

Jeremy Grantham

Αν και πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό και δεν έχει δικά του χρήματα για ανάπτυξη, η Creo Syndicate ενεργεί σαν μια επενδυτική τράπεζα, ελέγχει περίπου 300 συμφωνίες ετησίως, συνδέει επενδυτές με πιθανούς συνεργάτες και διεξάγει έρευνα για τεχνολογίες. Τα μέλη έχουν επενδύσει σε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, από μπαταρίες και καύσιμα υδρογόνου έως καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πράσινες συσκευασίες προϊόντων. Τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν ακόμα μη αποδεδειγμένες τεχνολογίες, όπως μεθόδους δέσμευσης άνθρακα αλλά και μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις, όπως αντιδραστήρες σύντηξης.

Τα μέλη της Creo συμμετέχουν σε μια μεγάλη ποικιλία επενδυτικών ευκαιριών που μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να αποφέρουν πολλά χρήματα. «Αυτό δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση», λέει η Clément.

Οι υπερ-πλούσιες οικογένειες, αναφέρει στο Bloomberg, έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους επενδυτικούς παίκτες: Τη σωστή διαχείριση χρημάτων για τις μελλοντικές γενιές. Έτσι, μπορούν να περιμένουν μια δεκαετία ή και περισσότερο για να αποφέρουν καρπούς οι επενδύσεις τους. Μάλιστα, κάποια μέλη της Creo στην Ευρώπη ήταν πλούσια εδώ και αιώνες. Οι οικογένειες «φυσικά έχουν την τάση να σκέφτονται μακροπρόθεσμα», αναφέρει η ίδια.

Πολλές από τις επενδύσεις δεν είναι ανήκουν στο κύριο ρεύμα αλλά «είναι εντάξει, επειδή αυτές οι οικογένειες αισθάνονται άνετα ως πρωτοπόροι», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Spring Lane Capital, Christian Zabbal, ο οποίος συμπροεδρεύει στο διοικητικό συμβούλιο της Creo. «Αυτό που κάνει σήμερα η Creo είναι ουσιαστικά μια προεπισκόπηση του τι θα κάνει το θεσμικό κεφάλαιο πολύ σύντομα» συμπληρώνει.

Η οικογένεια Mulliez διαθέτει μια τεράστια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, την Auchan, που αποτελεί ουσιαστικά τη γαλλική «απάντηση» στην αλυσίδα Walmart. Οι συνομιλίες τους με άλλα μέλη της Creo τους οδήγησε στην απόφαση να επικεντρωθούν στα τρόφιμα, στο χαρτοφυλάκιο που επικεντρώνεται στο κλίμα. Η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι καλύτερες πρακτικές γεωργίας θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, μειώνοντας τη ρύπανση και αποσπώντας περισσότερο άνθρακα στα εδάφη.

Οι βιώσιμες μορφές υδατοκαλλιέργειας, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για πρωτεΐνες με πολύ λιγότερη ρύπανση από άλλα είδη κρέατος. Η οικογένεια επένδυσε στο Gotham Greens, μια αστική αγροτική εταιρεία, και δύο εταιρείες που ασχολούνται με την υδατοκαλλιέργεια: Την Kingfish Zeeland, η οποία διαχειρίζεται ιχθυοτροφεία υψηλής τεχνολογίας, και το InnovaFeed, το οποίο καλλιεργεί έντομα ως τροφή για θαλασσινά που μεγαλώνουν σε φάρμα.

Nat Simons

Φέτος, οι Mulliez ηγήθηκαν μίας καμπάνιας συγκέντρωσης χρημάτων για το Hungry Harvest, το οποίο στέλνει σε εβδομαδιαία βάση σε καταναλωτές τρόφιμα. Όταν η Descamps ρώτησε την Creo αν γνώριζε άλλους επενδυτές που είχαν ως αποστολή να αναζητούν συμφωνίες με στόχο τη μείωση των τροφίμων που πετάγονται, την παρέπεμψαν στην Quadia, μια επενδυτική φίρμα που εδρεύει στη Γενεύη και η οποία βοήθησε στο να κλείσει η επένδυση ύψους 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο.

Οι οικογένειες της Creo θέλουν να «βρίσκονται στο μπροστά μέρος της παρέλασης», λέει ο Jason Scott, συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ανατριχιάζει όταν ακούει ανθρώπους να λένε ότι οι επενδύσεις με επίκεντρο το κλίμα είναι φούσκα. «Μιλάμε για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται και μεταφέρεται το φαγητό και το τι τρώει ο κόσμος, πώς παρέχεται ενέργεια στα σπίτια των ανθρώπων, τι οδηγούν οι άνθρωποι, τον τρόπο που χτίζουν πόλεις», αναφέρει. «Μιλάτε για μια πλήρη αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας» συμπληρώνει.

Όταν η Creo δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια από τη συγχώνευση δύο δικτύων επενδυτών με επίκεντρο το κλίμα, ήταν απλώς μια άτυπη συγκέντρωση μερικών ανθρώπων με τις ίδιες ιδέες.

Η Clément έγινε ιδρυτική διευθύνων σύμβουλος της Creo το 2016. «Το μετέτρεψε σε μια ισχυρή πλατφόρμα», λέει ο Scott. «Υπάρχει σχεδόν μια μεγάλη ζήτηση για το είδος της υποστήριξης που παρέχει η Creo».

Σε τέσσερα χρόνια, η συμμετοχή στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό έχει τετραπλασιαστεί και τα περιουσιακά στοιχεία των μελών και των θυγατρικών τους έχουν αυξηθεί οκτώ φορές, ξεκινώντας από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, το προσωπικό της Creo διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο, σε 10 στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αναπτυσσόμαστε εξ ολοκλήρου εσωτερικά. Ποτέ δεν αναζητούμε μια οικογένεια», λέει η Clément. Αν και η Creo δεν απαιτεί από τους αιτούντες να απαρνηθούν τα ορυκτά καύσιμα ή τις άλλες εκπομπές αερίων, θέλει να είναι σίγουροι ότι όλα τα μέλη έχουν δεσμευτεί πλήρως στην αποστολή.

Μέρος της οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τις πλούσιες οικογένειες είναι να διατηρούνται καλά κρυμμένα τα μυστικά τους. Εκτός από τους Grantham και Simons, στις τάξεις του ομίλου περιλαμβάνονται και άλλοι γνωστοί δισεκατομμυριούχοι των οποίων τα ονόματα δεν μπορεί να αποκαλύψει η Creo.

Το κλειδί για την επιτυχία της Creo, λένε τα μέλη της, είναι πώς συμμετέχουν πολύ πλούσιοι επενδυτές στον ίδιο χώρο ή και στην ίδια κλήση Zoom. «Έχετε άτομα με μια δεκαετία εμπειρίας και άτομα με ένα μήνα εμπειρίας μαζί», αναφέρει το μακροχρόνιο μέλος της Creo, Reuben Munger, ένας διαχειριστής hedge fund που ίδρυσε το Vision Ridge Partners ως οικογενειακό γραφείο και αργότερα το μετέτρεψε σε εταιρεία επενδύσεων. Με περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, ειδικεύεται σε βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα της Creo είναι ότι δεν επιβάλλει καμία χρέωση σε προσφορές. «Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες», λέει ο Zabbal. Η Creo προσπάθησε να «ξεκλειδώσει» ακόμη περισσότερα κεφάλαια, προχωρώντας πέρα ​​από οικογένειες σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που θέλουν επίσης να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους στο κλίμα.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός συνεργάζεται και με το CDPQ, ένα ταμείο συντάξεων του Κεμπέκ με περιουσιακά στοιχεία 333 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ξεκίνησε μια επενδυτική στρατηγική 500 εκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

Η πρώτη συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, είναι με την S2G Ventures, μια εταιρεία του Σικάγου που επικεντρώνεται στα τρόφιμα και τη γεωργία που υποστηρίζεται από τον Lukas Walton, έναν εκ των κληρονόμων της περιουσίας των Walmart, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια από το Bloomberg Billionaires Index.

Με τον καιρό, τα μέλη της Creo είδαν να αποδίδουν οι επενδύσεις τους. Η QuantumScape Corp., μια εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόσφατα, έλαβε πρώιμη χρηματοδότηση από την Prelude Ventures -συνιδρυμένη από τη Simons- και την Capricorn Investment Group, και τα δύο μέλη της Creo.

Οι συμμετέχοντες στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό επένδυσαν επίσης στους πρώτους γύρους των Tesla Inc. και Beyond Meat, δύο από τις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις του 2020. Αυτό το είδος επιτυχίας βοηθάει να πειστούν τα διστακτικά μέλη των οικογενειών και οι σύμβουλοι τους για το τι μπορεί να κάνει η Creo.

«Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες», λέει ο Zabbal. «Επενδύοντας σε συνεργασία με άλλους που έχουν εμπειρία, επιτρέπει σε περισσότερους επενδυτές να κάνουν το μεγάλο άλμα» συμπληρώνει.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Τρομάζει η άρνηση των γιατρών να εμβολιαστούν και το παράξενο VIDEO από τον εμβολιασμό του Anthony Hopkins
Οι New York Times εξηγούν γιατί το καλοκαίρι μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο
Γιατρός-θρύλος του Rutgers New Jersey Medical School πεθαίνει στην Ινδία από Covid-19 παρότι είχε εμβολιασθεί
Μεγάλη (εμβολιαστική) μπάλα από τους Στέφανο Μάνο-Διανέλο Γεωργούδη
EKTAKTO> Η Μεγάλη Βρετανία σταματάει οριστικά το εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 40!
Oι άνθρωποι που πεθαίνουν από το εμβόλιο όπως το 22χρονο κορίτσι από το Ισραήλ δεν είναι στατιστικές
Πως θα κάνεις εταιρία με μηδενικό φορολογικό συντελεστή στη Νέα Υόρκη της Ερήμου [Εμιράτα]
Δεν έχει σχέση με το εμβόλιο που είχε κάνει πρόσφατα ο θάνατος της λατρεμένης Milva
Morgan Wolfe> 40χρονη με θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson αποκαλύπτει
Γιατί ο Bill Gates αντιτάχθηκε αρχικά στην απελευθέρωση των πατεντών εμβολίων
Ο Νικόλας Πατέρας βάζει τη σφραγίδα του στα 140 Χρόνια του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός
The Generator> Παγκόσμια αποδοχή για τον Έλληνα καθηγητή