kourdistoportocali.comEconomyΟι συνετές τραπεζικές αποφάσεις δεν μπορούν να ποινικοποιούνται

Ιστορική στιγμή για την ALPHA BANK

Οι συνετές τραπεζικές αποφάσεις δεν μπορούν να ποινικοποιούνται

-Θέλουμε έναν άνθρωπο που να γνωρίζει την Alpha Bank, να προέρχεται από αυτήν

Οι συνετές τραπεζικές αποφάσεις δεν μπορούν να ποινικοποιούνται, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. Ο κ. Μαντζούνης δρομολογεί-όπως ανακοίνωσε-τις διαδικασίες αντικατάστασής του.

-Θέλουμε έναν άνθρωπο που να γνωρίζει την Alpha Bank, να προέρχεται από αυτήν. Δεν επιτρέπονται λάθη”.

Σε συγκινησιακό κλίμα, ο κ. Μαντζούνης τόνισε πως η τράπεζα πρέπει να περάσει στην επόμενη ημέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε «κλίμα Alpha Bank», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου η καλύτερη επιλογή θα είναι ένα στέλεχος μέσα από την τράπεζα.

«Όταν είσαι μια τράπεζα 140 χρόνων τότε μπορείς να εκπαιδεύεις σωστά και τα κατάλληλα στελέχη», είπε ο κ. Μαντζούνης.

Η τραπεζική είναι ανάληψη ρίσκου και εφόσον οι αναλαμβανόμενες κινήσεις είναι σύννομες με τις πρακτικές και τους κανονισμούς της Τραπέζης της Ελλάδας, και βασίζονται σε λογικές αποφάσεις, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ποινικών διώξεων.

Οσο αφορά την υπόθεση της Πήγασος, ο Δ. Μαντζούνης τόνισε ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και αφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης χορηγήσεων δανείων και μη ρευστοποιήσεων καλυμμάτων προς εξόφληση δόσεων.

Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποφανθεί ότι η ανάληψη κινδύνων κατά το χρόνο που έλαβαν χώρα από την τράπεζα, ήταν συνεπής με τις πρακτικές που εφαρμόζονταν και τους ισχύοντες κανονισμούς.

Και για τη δεύτερη υπόθεση, αυτή του ΔΟΛ, η ΤτΕ δεν έχει εντοπίσει καμία παρέκκλιση από τους κανονισμούς. Η υπόθεση που θα κριθεί στα δικαστήρια αφορά δάνεια που είχαν χορηγηθεί στον τότε ιδιοκτήτη για την απόκτηση μετοχών του ΔΟΛ και τα οποία ήταν πλήρως καλυμμένα και μάλιστα στο 160%, όπως επίσης για τη μη ρευστοποίηση καλυμμάτων το 2010 και για τη χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης δανείων της επιχείρησης το 2012.

Η Τρίτη υπόθεση πηγαίνει πίσω στο 2008 όταν στελέχη της τράπεζας ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι προτίθενται να πουλήσουν μετοχές της τράπεζας για να εξοφλήσουν δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το τότε δ.σ. εκτίμησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργούνταν ο κίνδυνος εσφαλμένων εντυπώσεων στους καταθέτες της τράπεζας και έκρινε ότι το καθήκον πίστης των στελεχών προς την τράπεζα, υπερίσχυε. Κατόπιν αυτού, έκανε σύσταση προς τα στελέχη να μην προβούν σε πωλήσεις μετοχών.

Όταν όμως η πτώση της μετοχής συνεχίστηκε, το δ.σ. επέτρεψε την πώληση, και ταυτόχρονα προέβη σε μερική αποζημίωση της ζημίας που είχαν υποστεί τα στελέχη στο χρονικό διάστημα μεταξύ διακράτησης των μετοχών και άρσης του απαγορευτικού πώλησης.

Για την περίπτωση αυτή ζητήθηκε έλεγχος από την ΤτΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε καμία παράβαση και δεν παραβιάστηκε κανένας κανονισμός. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο κ. Μαντζούνης δρομολογεί τις διαδικασίες της αντικατάστασης του και ανακοίνωσε ότι «θέλουμε έναν άνθρωπο που να γνωρίζει την Alpha Bank, να προέρχεται από αυτήν. Δεν επιτρέπονται λάθη».

«Πρέπει να καταστεί η αφορμή για ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς η χώρα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της ως επενδυτικός προορισμός. Η διοχέτευση κεφαλαίων σε παραγωγικές και εξωστρεφείς επενδύσεις θα προσδώσει την αναγκαία ώθηση για τη μεταβολή του παραγωγικού προτύπου της Ελληνικής Οικονομίας, ώστε εφεξής να στηρίζεται στα αγαθά και στις υπηρεσίες που είναι διεθνώς εμπορεύσιμα. Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και την κάμψη των εμποδίων σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Τέλος, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη αναπτύξεως μέσω μίας αποφασιστικής φορολογικής μεταρρυθμίσεως που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους συντελεστές, απλοποίηση του συστήματος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσεως και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το τραπεζικό σύστημα θα είναι και πάλι αρωγός στην προσπάθεια ενισχύσεως της επιχειρηματικότητος και της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση μέσω της χρηματοδοτήσεως των αποδοτικότερων
επενδυτικών σχεδίων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι η τράπεζα με όπλο την κεφαλαιακή της ευρωστία και το ισχυρό της δίκτυο θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας παράλληλα την αξία της περιουσίας των μετόχων. «Οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη», υπογράμμισε ο κ. Ράπανος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες με αποφασιστικότητα, ευελιξία και καινοτόμο πνεύμα.

«Πιστοί στην ιστορία της Alpha Bank μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ∆ιοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται δημιουργικά, να ελέγχει αποτελεσματικά, αλλά και να συνδράμει τα Εκτελεστικά Στελέχη στην προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με επιτυχία οι νέες προκλήσεις», κατέληξε ο πρόεδρος της τράπεζας.

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 είναι κρίσιμο καθώς, μετά το πέρας του τρίτου Προγράμματος Προσαρμογής και Χρηματοδοτικής Διευκολύνσεως της χώρας, οι οικονομικές εξελίξεις και η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων για διαρθρωτικές αλλαγές θα προσδιορίσουν τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Ελληνική Οικονομία ανέκαμψε το 2017, επιτυγχάνοντας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θετικό ρυθμό μεγεθύνσεως της οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος όμως ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο ρυθμό τόσο της παγκόσμιας, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το 2018 αναμένεται να συνεχισθεί αυτή η τάση ανακάμψεως, στηριζόμενη στην αύξηση των επενδύσεων, στα έσοδα από τον τουρισμό και στην εξαγωγική επίδοση ορισμένων σημαντικών κλάδων της μεταποιήσεως.
Είναι φανερό πλέον ότι η χώρα έχει διανύσει έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των βασικών της μακροοικονομικών ανισορροπιών που την οδήγησαν στην κρίση.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται η οριστική επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.
Είναι επομένως σημαντικό να εξετάσουμε με την απαιτούμενη ψυχραιμία την κατάσταση της οικονομίας μας, μετά τα τρία Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και να αξιολογήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται για να σχεδιάσουμε το μέλλον, χωρίς τον κίνδυνο να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Με τα προγράμματα προσαρμογής, η χώρα διόρθωσε τρεις θεμελιώδεις παθογένειες της περιόδου πριν από την κρίση: την ελλειμματική δημοσιονομική διαχείριση, το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την υστέρηση σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Η δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη είναι τεράστια.
Το μέγεθος της προσαρμογής γίνεται πιο εμφανές, αν λάβουμε ως δείκτη το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, διορθωμένο προς τον οικονομικό κύκλο.
Ο δείκτης αυτός μετετράπη από έλλειμμα της τάξεως των 10,3% του δυνητικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2009 σε πλεόνασμα 7,7% το 2017.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και τις αγορές γενικότερα ότι η Ελλάδα εισήλθε σε περίοδο διατηρήσιμης συνετούς δημοσιονομικής διαχειρίσεως, απόδειξη της προσηλώσεως των ελληνικών κυβερνήσεων στον στόχο της πλήρους αποκαταστάσεως της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών.
Είναι αλήθεια όμως ότι η ίδια η φύση της δημοσιονομικής προσαρμογής προκάλεσε επιπλέον εμπόδια στην επιχειρηματική δράση.
Η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και των ασφαλιστικών εισφορών και λιγότερο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στον εξορθολογισμό των δαπανών.
Η πολιτική αυτή είχε ως συνέπεια αφ’ ενός τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων και αφ’ ετέρου η άκριτη μείωση δαπανών οδήγησε, σε αρκετές περιπτώσεις, στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχoμένων δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές επί μίας περιορισμένης φορολογικής βάσεως ενισχύουν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, υποσκάπτουν την αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και τη φορολογική δικαιοσύνη.
Τους επόμενους μήνες η χώρα θα εξέλθει του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και θα απευθυνθεί εκ νέου στις διεθνείς αγορές.
Στο ευμετάβλητο αυτό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας ο σχεδιασμός ενός πιο φιλικού στην ανάπτυξη μείγματος φόρων και δαπανών, ταυτόχρονα, με την εντατικοποίηση της προσπάθειας για περιορισμό της φοροδιαφυγής και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών του δημοσίου τομέα.
Ταυτοχρόνως, σε συμφωνία με τους εταίρους απαιτείται να σχεδιασθούν ρεαλιστικές παρεμβάσεις ως προς τους μελλοντικούς στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Η αριθμητική προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι εξίσου θεαματική με εκείνη που επετεύχθη στον δημοσιονομικό τομέα κυρίως όσον αφορά στο σκέλος των υπηρεσιών, χάρη στη συνεχή ενίσχυση των μεριδίων αγοράς του ελληνικού τουρισμού.
Υπάρχουν, ωστόσο, κίνδυνοι στον χώρο του τουρισμού και ο πλέον ορατός κίνδυνος συνδέεται με το ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε περίπτωση περαιτέρω υποτιμήσεως της τουρκικής λίρας, ειδικά μάλιστα εάν περιορισθεί η πολιτική αβεβαιότητα στη γείτονα χώρα.
Σε ό,τι αφορά όμως στο εμπορικό ισοζύγιο, οι εξαγωγές αγαθών εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των εισαγωγών.
Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας προς ένα περισσότερο εξωστρεφές πρότυπο είναι διαδικασία που απαιτεί τελικά αρκετό χρόνο.
Τέλος, η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας που επετεύχθη, με μεγάλο κοινωνικό κόστος μέσω της πολιτικής της εσωτερικής υποτιμήσεως, αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών και για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομική πολιτική των επόμενων ετών.
Η θεαματική βελτίωση, ωστόσο, της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας δεν συνάδει με την περιορισμένη βελτίωσή της σε όρους τιμών, εξαιτίας και πάλι των φορολογικών επιβαρύνσεων και της καθυστερήσεως στην απελευθέρωση ορισμένων αγορών, αγαθών και υπηρεσιών.
Η εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η διαμόρφωση ενός ισχυρού αποθέματος ασφαλείας για ικανό χρόνο στο μέλλον και η δέσμευση για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών θα σηματοδοτήσουν την ομαλή επάνοδο της χώρας στις αγορές, με τη σταθερή πορεία που ακολούθησαν και οι άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι παρά τη διόρθωση πολλών παθογενειών που είχαν επισωρευθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ο καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου παραμένει σε επίπεδο ιδιαίτερα χαμηλό τόσο σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο κυρίως με αυτό που απαιτείται για να δημιουργηθούν όχι μόνο νέες, αλλά και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση της επενδυτικής δαπάνης κατά τη διάρκεια της οικονομικής υφέσεως, από 21,8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2001-2007 σε 12,4% την περίοδο 2011-2017, εξασθένησε σημαντικά το απόθεμα του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα το ποσοστό αποσβέσεων υπερβαίνει τοv σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.
Η πτώση του παραγωγικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της παραγωγικότητας και του ποσοστού απασχολήσεως οδηγούν σε υποχώρηση της παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας.
Το κρίσιμο ερώτημα, επομένως, είναι το πώς η χώρα θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Δεδομένης της αρνητικής μέσης ροπής προς αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία, ως αποτέλεσμα της πτώσεως του διαθεσίμου εισοδήματος και των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτές έχουν ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσω της
εισαγωγής τεχνολογικών καινοτομιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα της εργασίας.
Παράλληλα, η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των σχεδιαζόμενων έργων υποδομής μπορεί να αποτελέσει μηχανισμό προσελκύσεως νέων επενδυτικών κεφαλαίων και αναζωογονήσεως πολλών, μικρού και μεσαίου μεγέθους, ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και ιδιαίτερα η Alpha Bank, αναλαμβάνουν πλήρως το μερίδιο της προσπάθειας που τους αναλογεί για την ανάκαμψη των επενδύσεων και για τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρηματικών ιδεών.
Η χρηματοδοτική βάση της Τραπέζης βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς συνεχίσθηκε η μείωση της χρηματοδοτήσεως μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ παράλληλα επετεύχθη ο στόχος για τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων.
Η υλοποίηση του προγράμματος διαχειρίσεως των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων την επόμενη διετία, θα αποδεσμεύει κεφάλαια και ρευστότητα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού και παραγωγικού τομέα μέσω της εξυγιάνσεως πλειάδας επιχειρήσεων και της διαμορφώσεως συνθηκών υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού.
Η πρόσφατη ολοκλήρωση της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η Alpha Bank διαθέτει την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, αποτέλεσμα της συνετούς διαχειρίσεως τα προηγούμενα έτη.
Είναι γνωστό ότι η υπεύθυνη τήρηση των αρχών εταιρικής διακυβερνήσεως αποτελούσε διαχρονικά για την Τράπεζα βασικό παράγοντα δημιουργίας αξίας τόσο για τους Μετόχους της, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
Κατά το προηγούμενο έτος, η Alpha Bank προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στην εταιρική της διακυβέρνηση, συμμορφούμενη προς τις νέες εποπτικές απαιτήσεις, αλλά και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Αξίζει να γίνει ξεχωριστή αναφορά σε αυτό το γεγονός.
Η εκτελεστική διοίκηση και οι ελεγκτικές και εποπτικές μονάδες ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος οφείλουν να είναι κατάλληλες και αποτελεσματικές, ώστε να ανταποκρίνονται στις μεγάλες ευθύνες και στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν.
Η σύνθεσή τους πρέπει παράλληλα να διασφαλίζει την αποτελεσματική διοίκηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος καθώς και την ισορροπία στη λήψη αποφάσεων.
Είναι προφανές πως ένα αποτελεσματικό διοικητικό συμβούλιο έχει θετική επίδραση στην ασφάλεια και στην ευρωστία του τραπεζικού ιδρύματος και παράλληλα ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού σε εκείνους που διαχειρίζονται το χρηματοοικονομικό σύστημα σε επίπεδο χώρας και Ζώνης του Ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε σχετικές οδηγίες για την εναρμόνιση των κριτηρίων αξιολογήσεως όλων των δομών διοικήσεως και των εποπτικών οργάνων.
Το 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank προέβη σε αναθεώρηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβερνήσεως και των Κανονισμών Λειτουργίας των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου, στις οποίες έχουν ανατεθεί σαφώς καθορισμένες και διακριτές αρμοδιότητες, σε πλήρη εναρμόνιση με το οικείο κανονιστικό πλαίσιο και με τις πιο πρόσφατες βέλτιστες διεθνείς πρακτικές εταιρικής διακυβερνήσεως.
Επίσης, αναθεώρησε την Πολιτική Αξιολογήσεως Ανωτέρων Στελεχών και Κατόχων Καίριων Θέσεων καθώς και την Πολιτική Σχεδιασμού Διαδοχής Ανωτέρων Στελεχών και Κατόχων Καίριων Θέσεων.
Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Alpha Bank ενισχύουν αποτελεσματικά τις αρχές της αποτελεσματικής λειτουργίας της Τραπέζης, ενδυναμώνουν τις αρχές ακεραιότητας και διαφάνειας και διασφαλίζουν τη βέλτιστη διαχείριση των κινδύνων.
Καθώς η Ελληνική Οικονομία εισέρχεται σε περίοδο σταδιακής ανακάμψεως, η Τράπεζα, με την κεφαλαιακή της ευρωστία και με το ισχυρό της Δίκτυο, θα συνεχίσει να στηρίζει τους Πελάτες της κατά τα επόμενα έτη ενισχύοντας παράλληλα την αξία της περιουσίας των Μετόχων.
Οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη.
Οι προκλήσεις που αφορούν στη μείωση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την περαιτέρω μείωση του κόστους πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα, ευελιξία και καινοτόμο πνεύμα. Πιστοί στην ιστορία της Alpha Bank μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται δημιουργικά, να ελέγχει αποτελεσματικά, αλλά και να συνδράμει τα Εκτελεστικά Στελέχη στην προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με επιτυχία οι νέες προκλήσεις.
Κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, να ευχαριστήσω εσάς τους Μετόχους μας για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλατε τις δύσκολες εποχές που διανύσαμε, και τους Πελάτες μας για τη συνεχή εμπιστοσύνη και υποστήριξή τους στο έργο μας.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Προσωπικό της Τραπέζης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την εργατικότητά του, την αφοσίωσή του και την αδιάλειπτη προσήλωσή του στην επίτευξη των στόχων μας.
Η Ελληνική Οικονομία εισέρχεται σε μία νέα περίοδο προκλήσεων και ευκαιριών.
Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για το καλό της Τραπέζης, της οικονομίας μας, αλλά και για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Ράπανος.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY