kourdistoportocali.comEconomyΣπ. Βενετσιάνος> Η Eurobank επιδιώκει να έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων

Delphi Economic Forum

Σπ. Βενετσιάνος> Η Eurobank επιδιώκει να έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων

- Ως προς τους όρους χρηματοδότησης, είναι δεδομένη η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών και η σύγκλιση με όρους που παρέχονται σε χώρες κεντρικής Ευρώπης

Στην έμφαση που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στις επενδύσεις και συγκεκριμένα σε αυτές στις υποδομές, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank, επικεφαλής Τομέα Structured Finance, Σπύρος Βενετσιάνος μιλώντας στο Delphi Economic Forum.

Όπως σημείωσε, “οι υποδομές αποτελούν κεντρικό πυλώνα των επενδύσεων στη χώρα μας, επενδύσεις που είναι απαραίτητες για μία ισχυρή ελληνική οικονομία, ενώ χρηματοδοτήσεις στις υποδομές έδειξαν ισχυρή ανθεκτικότητα ακόμα και στην κρίση”.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στη συσσώρευση κεφαλαίου, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη, αύξηση των εισοδημάτων και οικονομική σύγκλιση, που είναι το μεγάλο ζητούμενο, ειδικά για την ελληνική οικονομία που αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις όπως, γήρανση, brain drain, υψηλή διψήφια ανεργία, υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλή εξάρτηση του ΑΕΠ από την κατανάλωση αλλά και υψηλές αμυντικές δαπάνες. Για να πετύχουμε λοιπόν σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ, χρειαζόμαστε ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων σε πάγια κατά 8% ετησίως, σε πραγματικούς όρους μέχρι το 2030, ξεκινώντας από το 2022, σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank. 

Μεταξύ των πέντε πυλώνων που ‘οδηγούν’ τις επενδύσεις και σταδιακά αλλάζουν το υπόδειγμα της ανάπτυξης, σημαντικό ρόλο έχουν οι Υποδομές, που αποτελούν υπόβαθρο για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Τα μεγαλύτερα έργα δημιουργούν εστίες δραστηριότητας και οικοσυστήματα γύρω τους και συμπαρασύρουν πολλές μικρότερες επενδύσεις. Στη μελέτη της Τράπεζας παρουσιάζουμε 40 έργα με προϋπολογισμό € 15 δισ. σε υποδομές και ακίνητα, σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα και περισσότερα θα προκύψουν με το νέο θεσμό των Πρότυπων Προτάσεων.

Η Eurobank επιδιώκει να έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων και όλων των έργων που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα, διευκολύνοντας την υγιή επιχειρηματικότητα στην προσπάθειά της να δημιουργεί ανάπτυξη, προσφέροντας ανταγωνιστική χρηματοδότηση και λύσεις σε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν σε τόσο σύνθετα projects.”

Αναφερόμενος εξάλλου στα εργαλεία, αλλά και στον ρόλο των τραπεζών στις σημερινές συνθήκες, σημείωσε: “Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η διάθεση και δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτούν την υγιή επιχειρηματικότητα, ιδίως σε τομείς που έχουν δείξει ανθεκτικότητα όπως οι υποδομές, είναι ισχυρά αναχώματα στην τρέχουσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αυξημένο επιτοκιακό κόστος αλλά και αβεβαιότητα από την πλευρά των επενδυτών.

Η Eurobank και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες συνδράμουν ήδη στην προσπάθεια αύξησης των επενδύσεων, καθώς έχουν υπογραφεί συμφωνίες για αρκετά μεγάλα έργα τους τελευταίους μήνες, όπως τα ΣΔΙΤ των αυτοκινητοδρόμων, με χρηματοδοτήσεις από τις ελληνικές τράπεζες. 

Παρατηρώ την προσήλωση και τη διάθεση των ελληνικών τραπεζών να συνεχίσουν δυναμικά, και είμαστε αισιόδοξοι για ακόμη περισσότερες τέτοιες επενδύσεις που θα έχουμε την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε”, δήλωσε.

Αναλύοντας την παρούσα κατάσταση στην αγορά, σημείωσε εξάλλου τα εξής:

Τι δουλεύει καλά;

1. Ως προς τους όρους χρηματοδότησης είναι δεδομένη η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών και σύγκλιση με όρους που παρέχονται σε χώρες κεντρικής Ευρώπης. Όποτε αξιολογήθηκε από δανειολήπτες η δυνατότητα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων να παρέχουν όρους χρηματοδότησης για τέτοια έργα, η υπεροχή των όρων που έδωσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν παραπάνω από εμφανής.

2. Ρευστότητα & κεφάλαια,

3. Τεχνογνωσία με την ύπαρξη άριστα εκπαιδευμένων και έμπειρων στελεχών στις ελληνικές τράπεζες,

4. Πολύ θετική εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο όλα τα μέρη διαχειρίστηκαν ζητήματα κατά την κρίση,

5. Δοκιμασμένο και λειτουργικό συμβατικό πλαίσιο (σύμβαση παραχώρησης και πλαίσιο ΣΔΙΤ, δανειακές συμβάσεις) και

6. Επιτάχυνση διαδικασιών.

Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί;

1. Δυστυχώς από την 1/4 άλλαξαν οι κανόνες εκχώρησης αυτών των δανείων προς την ΤτΕ, εκχώρηση που παρείχε τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας χαμηλού κόστους από τις τράπεζες. Βάσει νέων κανόνων σχετικές χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να αξιολογηθούν κατάλληλα, και ίσως τελικά υπάρξουν εμπόδια στην συνέχιση της βελτίωσης των όρων χρηματοδότησης που παρέχονται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

2. Απαιτητικά χρονοδιαγράμματα αναθέσεων,

3. Αργός ρυθμός ωρίμανσης έργων κυρίως για έργα μικρότερης κλίμακας που είναι όμως κρίσιμα για την περιφέρεια, π.χ. απορρίμματα, δημόσια υγεία, κ.λπ. και

4. Κάποιοι περιορισμοί των πυλώνων και της λειτουργίας του ΤΑΑ. Παρά τα πραγματικά εξαιρετικά του χαρακτηριστικά, στις υποδομές συμβάλει κυρίως μέσω του σκέλους των επιχορηγήσεων και όχι των δανείων.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY