kourdistoportocali.comEconomyΣε περιδίνηση οι τράπεζες εξαιτίας των μη πλειστηριασμών

Μείον 6 δις

Σε περιδίνηση οι τράπεζες εξαιτίας των μη πλειστηριασμών

Η αγωνία και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Tην στιγμή που οι τράπεζες παρουσιάζουν τρύπα 6 δις ευρώ ενόψει των stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου η κυβέρνηση αποφεύγει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που υπέγραψε να διευκολύνει την διεξαγωγή πλειστηριασμών. Το αποτέλεσμα είναι να τίθενται σε κίνδυνο οι σχεδιασμοί των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων και για ακόμη μια φορά να ξεκινά η συζήτηση για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests.

Γράφει η Gillian Rothschild

H κατάσταση στο χρηματιστήριο είναι ενδεικτική και οι πιέσεις θα είναι συνεχείς αν δεν μπει σε μια τροχιά εξόδου από αμφισβητήσεις ο τραπεζικός κλάδος. Οι διοικήσεις των τραπεζών καταβάλλουν προσπάθειες να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια, προσεγγίζοντας τους δανειολήπτες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση αναδιάρθρωσης αλλά και χτυπώντας αλύπητα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αυτή η κατηγορία οφειλετών βλάπτει σοβαρά τράπεζες, οικονομία και συνεπείς δανειολήπτες και φαίνεται ότι υποθάλπεται από ομάδες δήθεν ιδεολόγων που είτε είναι αφελείς, είτε ορισμένοι εξ αυτών έχουν σκοπιμότητα.

Οι συμβολαιογράφοι ανακοίνωσαν ήδη αποχή ως τα τέλη του έτους από τη διενέργεια πλειστηριασμών, ανατρέποντας το σχεδιασμό για την έναρξη των ηλεκτρονικών διαδικασιών, κάνοντας την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να αντιδράσει και να υπενθυμίσει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι της εποπτικής αρχής συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Όπως αναφέρει η ΕΕΤ,  «το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».

Η «σφαλιάρα» από το Eurogroup ήταν άμεση και αποτυπώθηκε στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ο οποίος ανέφερε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να αναλάβει άμεση δράση για να προστατεύσει τους νόμους και τους συμβολαιογράφους που απειλούνται ότι αν συμμετάσχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα δεχτούν επίθεση.

Πιστή στην πρακτική της να ανοίγει ζητήματα εκ του μη όντος η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να λύσει το θέμα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Ένα σενάριο που εξετάζει είναι να προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα ορίζονται ως τόπος τέλεσης τα κατά τόπους δικαστικά μέγαρα, δηλαδή τα Ειρηνοδικεία, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή διενέργειά τους, κάτι που πάντως δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει σύμφωνους τους συμβολαιογράφους.

Η μάχη με τα κόκκινα δάνεια είναι συνεχής για τις τράπεζες και οι πλειστηριασμοί είναι ένα από τα βασικά όπλα για να επιτύχουν τις επιδόσεις που ζητούν οι επόπτες.

Το πάγωμα των πλειστηριασμών αποτελεί ευθεία απειλή για την πρόοδο της τρίτης αξιολόγησης και κίνδυνο να οδηγηθούν οι τράπεζες σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Οι πλειστηριασμοί που είναι ουσιαστικά «παγωμένοι» την τελευταία διετία, συνδέονται ευθέως από τους θεσμούς με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και παράλληλα αποτελούν το κριτήριο για το εάν οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018.

Για τις τράπεζες, εάν ισχύσει αυτή η αποχή σημαίνει ότι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, και μάλιστα εντός συγκεκριμένων και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

 

Η αποτυχία αυτή θα οδηγήσει και σε αποτυχία στα stress tests της ΕΚΤ το 2018, δημιουργώντας νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή θα προδιαγραφεί αρκετά νωρίτερα, καθώς ο SSM έχει ξεκινήσει προληπτικούς ελέγχους στους οποίους η έμφαση δίνεται στη δυνατότητα ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες.

Με βάση τα πορίσματα του SSM, τα οποία προφανώς θα είναι αρνητικά αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί και δεν ρευστοποιηθούν εμπράγματες εξασφαλίσεις των τραπεζών, θα καθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Από τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο SSM θα καθόριζε τη βάση τιμών για την αποτίμηση των ενεχύρων των τραπεζών και το δυνητικό ύψος των ανακτήσεων οφειλών.

Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς η απόφαση των συμβολαιογράφων που ελήφθη υπό το κράτος συνεχούς εκφοβισμού τους, μπορεί να φτάσει να δικαιώσει τελικώς τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες.

Η θέση αυτή είχε πρόσφατα τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην αξία των τραπεζικών μετοχών και στην οπτική των ξένων επενδυτών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας σε ανοιχτή αντιπαράθεση την ΕΚΤ με το ΔΝΤ και τελικώς σε “οπισθοχώρηση” το ΔΝΤ, το οποίο συμβιβάστηκε με την επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Oι ισορροπίες που επιτεύχθηκαν μετά την οπισθοχώρηση του ΔΝΤ από την απαίτησή του για τη διεξαγωγή AQRs στις ελληνικές τράπεζες, είναι εύθραυστες : αποτυχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα φέρει παραδοχές με τη “σφραγίδα” του ΔΝΤ για το δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν επισημάνει πως οι πλειστηριασμοί θα στόχευαν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2017, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μπορούν να συνεχίσουν το πάρτυ.

Εν τω μεταξύ, το “πάγωμα” των πλειστηριασμών τορπιλίζει και τη διαδικασία των χορηγήσεων νέων δανείων, τα οποία έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και η Οικονομία για την επανεκκίνησή της.

Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY