kourdistoportocali.comEconomyΠοιοι είναι οι δυνατοί παίκτες στην αγορά των κόκκινων δανείων

17 εταιρίες και αυξάνονται

Ποιοι είναι οι δυνατοί παίκτες στην αγορά των κόκκινων δανείων

Οι εξασφαλίσεις σε ακίνητα θα αποτελέσουν το φιλέτο για τους διαχειριστές το προσεχές διάστημα

Ηδη οι 17 πρώτες εταιρείες διαχείρισης ενώθηκαν στην Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), και κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Οι 17 εταιρείες έχουν ήδη λάβει την άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος και ενεργούν ήδη στον τομέα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τρεις ακόμη αναμένουν άδεια ενώ στα σκαριά βρίσκονται άλλα δύο σχήματα-συμπράξεις ξένων με εγχώριους παίκτες και όλοι αυτοί θα δουλέψουν για να απαλλάξουν το βουνό κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2021.

Γράφει η Gillian Rothschild

Σε αυτή την περίοδο θα επιχειρηθεί η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων-ανοιγμάτων και, μέσω αυτής, ανάλογης έκτασης αναδιάταξη επιχειρηματικών δυνάμεων, με αιχμή τους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής, εμπορίου χονδρικής-λιανικής, τουρισμού-ξενοδοχειακών υποδομών, αλλά παράλληλα και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο αγώνας των εταιρειών θα εντείνεται όσο επιταχύνονται οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες και όσο ωριμάζει η διαχείριση-εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, ενώ, στην πορεία αναμένεται η συνένωση δυνάμεων προκειμένου να αναληφθούν μεγάλα επιχειρηματικά projects, αλλά και η περαιτέρω εξειδίκευση των εταιρειών σε κλάδους και τομείς δραστηριότητας.

Τα πρόσωπα κλειδιά της ΕΕΔΑΔΠ είναι οι Τάσος Πανούσης (Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank FPS-photo πάνω), Περικλής Κιτριλάκης (αναπληρωτής CEO Cepal Hellas), Γιώργος Χριστοφόρου (CEO B2Kapital-photo κάτω), Άρης Αρβανιτάκης (CEO UCI Hellas), Νίκος Βαρδαραμάτος (CEO QQuant), Γιάννης Κουκουλάκης (μέλος Δ.Σ. και νομικός σύμβουλος Pillarstone).

Η τελευταία εταιρεία που πήρε τη σχετική άδεια από την ΤτΕ είναι η EOS Matrix Greece -θυγατρική του γερμανικού κολοσσού EOS- που προστέθηκε στα ονόματα των Pillarstone, B2Holding ASA, Cerved, Mellon, DVO1 και είναι χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος ξένων ειδικών του χώρου για μία πίτα που σε ορίζοντα τριετίας υπολογίζεται πως θα αποφέρει άμεσα έσοδα 500 εκατ. και πολλαπλάσια από την εκκαθάριση, τις πωλήσεις, τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων που θα προχωρήσουν.

Η άδεια από την ΤτΕ δίνεται στις εταιρείες για να λειτουργήσουν στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ ορισμένες εξ αυτών έχουν επεκτείνει την άδεια προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν πωλήσεις assets ή να μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και από μη εποπτευόμενα (από την ΤτΕ) ιδρύματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Special Financial Solutions (θυγατρική της Πειραιώς) που, αφού εξασφάλισε τη βασική άδεια, στη συνέχεια την επέκτεινε.

Ο ιταλικός όμιλος Cerved εισήλθε στην ελληνική αγορά μετά την απόκτηση ειδικής άδειας διαχειριστή κόκκινων δανείων από την ΤτΕ, αλλά και μέσω της εξαγοράς της θυγατρικής της Eurobank, της Eurobank Properties Services. H παρουσία της Cerved στην ελληνική αγορά αποτυπώνει το ενδιαφέρον των ξένων για κόκκινα δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα και θα αποτελέσουν το φιλέτο για τους διαχειριστές το προσεχές διάστημα.

Η EPS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στη ΝΑ Ευρώπη, με δραστηριότητα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία κ.α., πραγματοποιεί πάνω από 50.000 εκτιμήσεις ακινήτων ετησίως, ενώ διαχειρίζεται το σύνολο των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η Eurobank και φθάνουν τις 4.500. Επιπλέον το γεγονός πως η Cerved κατέχει το 100% της C rated Rating Agency (ιταλικού οίκου αξιολόγησης) αποτυπώνει τον διευρυμένο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην ελληνική αγορά του real estate.

Αντίπαλος της Cerved, η Resolute Asset Management (του Bill Hancock), που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια ύψους 8,7 δισ., έχει ενεργό παρουσία σε ακίνητα και ανάλογα assets σε 28 χώρες, με καθοριστικό ρόλο σε Ιταλία, Ρωσία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Τουρκία.

Στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων επικεντρώνεται η νορβηγική B2 Holding, με παρουσία σε Σκανδιναβία, Κεντρική και Νότια Ευρώπη και διαχειρίζεται επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5,5 δισ. Στον ίδιο χώρο η Pillarstone (έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων και αναχρηματοδότηση-λειτουργία της Notos), ενώ η Independent Portfolio Management (θυγατρική της Alvarez & Marsal) με επικεφαλής τον Μάριο Κολιόπουλο επικεντρώνεται κυρίως σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο ελληνικό όνομα στον χώρο είναι αδιαμφισβήτητα η QQuant,  θυγατρική της Qualco, εταιρείας με παρουσία από το 1998, με ένα πελατολόγιο 70 ηχηρών ονομάτων σε 15 χώρες (σε Γαλλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα έχει αναλάβει για λογαριασμό της σουηδικής Intrum και της αμερικανικής Carval το χαρτοφυλάκιο «Earth» ύψους 5,2 δισ. από την Εθνική Τράπεζα).

Η Qualco έχει αναλάβει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο (περίπου 700 εκατ.) της Attica Bank, αλλά και την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ, που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY