kourdistoportocali.comEconomySuccess story για την Ελλάκτωρ

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ

Success story για την Ελλάκτωρ

Διπλάσια κάλυψη παρουσιάζει στο κλείσιμο του βιβλίου το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Success story για την Ελλάκτωρ, με την ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών να μεταφράζεται σε υπερκάλυψη του ευρωομολόγου που εκδίδει. Διπλάσια κάλυψη παρουσιάζει στο κλείσιμο του βιβλίου το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν από τον Όμιλο

Από την Αθηνά Δημητρίου

Τα 2/3 της προσφοράς προέρχονται από ξένα χαρτοφυλάκια καθιστώντας την εν λόγω έκδοση πραγματική έξοδο στις διεθνείς αγορές. Ηταν αυτό η επιθυμία των αδελφών Καλλιτσάντση να αποτελέσει το ομόλογο μία γνήσια διεθνή έκδοση και να γίνει το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση μίας μακροχρόνιας σχέσης με τους ξένους επενδυτές.

Ανεξαρτήτως επιτοκίου, η Ελλάκτωρ είναι κερδισμένη έχοντας πετύχει:

  1. να αναχρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του δανεισμού της με σχεδόν το ίδιο κόστος χρήματος, αλλά αποδεσμεύοντας παράλληλα σειρά από σημαντικά assets που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενεχυριασμένα λόγω τραπεζικού δανεισμού,
  2. να απελευθερώσει τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της που αυτή τη στιγμή πηγαίνουν σε πληρωμή τόκων
  3. να κάνει μια καλή πρώτη γνωριμία με σημαντικά ξένα χαρτοφυλάκια που στο μέλλον μπορεί να μπουν σε νέο ομόλογο του Ομίλου με χαμηλότερο επιτόκιο

Οι προσφορές από ξένα χαρτοφυλάκια δείχνουν ότι οι επενδυτές αναγνώρισαν την αξία του «πακέτου» από παραχωρήσεις, αιολικά και έργων περιβάλλοντος που εγγυάται τις ομολογίες της Ελλάκτωρ.

 

Οπως εξήγησε και η διοίκηση της Ελλάκτωρ κατά την παρουσίαση σε Ελληνες διαχειριστές χαρτοφυλακίων την προηγούμενη Παρασκευή, η έκδοση του ομολόγου είναι απολύτως απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Η εταιρεία έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανεισμού από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και για να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, πρέπει να βρει και νέους δρόμους χρηματοδότησης.

Η έκδοση της Ελλάκτωρ γίνεται μέσω της 100% θυγατρικής της «ELLAKTOR Value Plc» και αφορά την έκδοση ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ και λήξεως το 2024/

Το όχημα ειδικού σκοπού, η θυγατρική ELLAKTOR Value Plc, είναι στην πραγματικότητα αυτό που λέει το όνομά της, έχοντας πραγματική αξία  αφού σε αυτήν περιλαμβάνονται όχι όλες οι συμμετοχές του ομίλου αλλά μόνο οι πιο κερδοφόρες και οι μηχανές ρευστού του ομίλου.

Εγγυητής του ομολόγου δεν είναι ολόκληρος ο όμιλος Eλλάκτωρ αλλά ένα ιδιότυπο «πακέτο» δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, τη μητρική Eλλάκτωρ (η οποία ενσωμάτωσε τον κλάδο των Αιολικών σε συνέχεια της πρόσφατης συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και την ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή τη διαχείριση απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας είναι επιλογή «που είναι απόλυτα συνεπής με τη στρατηγική της, σύμφωνα με την οποία οι δραστηριότητες των παραχωρήσεων, των ανανεώσιμων και του περιβάλλοντος είναι οι «μηχανές ανάπτυξης του ομίλου».

Με το μείγμα των παραχωρήσεων, των αιολικών και της διαχείρισης απορριμμάτων, το ομόλογο που εκδίδει η Eλλάκτωρ μπορεί να προσφέρει σταθερές και εγγυημένες αποδόσεις,  για δύο λόγους: Πρώτον, «οι δραστηριότητες που παρέχουν εγγυήσεις -με έμφαση στις Παραχωρήσεις και στα Αιολικά- πλαισιώνονται από σαφώς οριοθετημένες μακροχρόνιες συμβάσεις, που δεν επηρεάζονται από τις συνθήκες της αγοράς.

Τα αιολικά πάρκα που διαθέτει η Eλλάκτωρ ή που πρόκειται να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2020, διαθέτουν υπογεγραμμένες συμφωνίες με τον ΛΑΓΗΕ με μέση διάρκεια 18,5 χρόνια και προκαθορισμένη εγγυημένη αμοιβή για την ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα.

Το ίδιο ισχύει και για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία διαθέτει σημαντικά μερίδια στην Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, την Ολυμπία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, δηλαδή «ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων με πλήρως προδιαγεγραμμένη πορεία και με μέση διάρκεια σύμβασης τα 16 χρόνια».

Εξαίρεση φυσικά αποτελεί η σύμβαση της Αττικής Οδού, η οποία λήγει το 2024. Πιθανώς γι’ αυτό τον λόγο και οι ομολογίες λήγουν το 2024, δηλαδή το τελευταίο έτος που η Eλλάκτωρ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα διαθέτει υπό τον έλεγχό της τον αυτοκινητόδρομο, από όπου προέρχεται σήμερα και το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών ροών της.

Ο δεύτερος λόγος που το ομόλογο είναι περισσότερο ελκυστικό, κατά τη διοίκηση της Eλλάκτωρ, είναι το γεγονός πως οι Παραχωρήσεις και τα Αιολικά εκτός από μεγάλη και προβλέψιμη διάρκεια ζωής, έχουν και ένα ακόμα πιο σημαντικό χαρακτηριστικό: έχουν μακροπρόθεσμα και απόλυτα ορατά έσοδα.

Η Αττική Οδός, που είναι και η ναυαρχίδα των παραχωρήσεων του ομίλου, είναι ένα έργο που βρίσκεται πλέον στην ώριμη φάση του, άρα έχει ολοκληρώσει τις δαπάνες της κατασκευής του και έχει σχεδόν αποπληρώσει τα δάνειά του, γι’ αυτό και από το 2013 έχει ξεκινήσει την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους του.

Τα τελευταία χρόνια, τα μερίσματα αυτά ανέρχονται σε σχεδόν 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και με δεδομένο ότι η Eλλάκτωρ (μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) ελέγχει το 65,75% της Αττικής Οδού, στον όμιλο γνωρίζουν «με βεβαιότητα πως για τα επόμενα χρόνια και μέχρι τη λήξη της παραχώρησης θα εισπράττει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, μόνο από τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο». Πρόκειται για πρόβλεψη που βασίζεται στα σημερινά δεδομένα, και άρα δεν περιλαμβάνει αυξημένα μερίσματα, λόγω π.χ. αύξησης της κυκλοφορίας (π.χ. το διάστημα 2014-2018, η κυκλοφορία αυξήθηκε σχεδόν 15%) ή αύξησης των διοδίων, αν και η πρόσφατη απόπειρα αύξησης προσέκρουσε στην αντίδραση της κυβέρνησης.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι ροές από τις συμμετοχές της στις υπόλοιπες παραχωρήσεις, που δεν έχουν ωριμάσει ώστε να αποφέρουν μερίσματα του επιπέδου της Αττικής Οδού, αλλά προσθέτουν κατά μέσο όρο γύρω στα 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του ομίλου, ως προς το θέμα της λήξης της σύμβασης της Αττικής Οδού το 2024, η Eλλάκτωρ, ως βασικός μέτοχος που χρηματοδότησε, σχεδίασε, κατασκεύασε, συντηρεί και λειτουργεί τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο, «βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού, σε περίπτωση προκήρυξης νέου διαγωνισμού». Ομως, «ακόμα κι αν ο αυτοκινητόδρομος δεν περάσει ξανά στον έλεγχό της, αφενός θα λάβει μέρισμα περί τα 50 εκατ. ευρώ το 2025 (από τη χρήση του 2024) κι αφετέρου, τα επόμενα 2-3 χρόνια (2026-2028) έχει λαμβάνειν περί τα 115 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του μετοχικού κεφαλαίου και των αποθεματικών της κοινοπραξίας που της αναλογούν».

Πολύ πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα των ροών από τα αιολικά, όπου η μέση συμβαιολοποιημένη ταρίφα για την Eλλάκτωρ κυμαίνεται πάνω από τα 90 ευρώ ανά MW, ενώ κάθε MW υπολογίζεται πως παράγει 114.000 ευρώ λειτουργικές ροές. Συνεπώς, με τα 296 MW που διαθέτει σήμερα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ παράγει σε ετήσια βάση 33 εκατ. ευρώ λειτουργικές ροές, ενώ «με τα 491 MW που θα έχει σε λειτουργία το 2020, θα παράγει 56 εκατ. ευρώ λειτουργικές ροές και από το 2021 και μετά -όταν θα έχει ολοκληρώσει το υπό εξέλιξη επενδυτικό της πλάνο που προβλέπει 579 MW-, οι λειτουργικές ροές σε ετήσια βάση θα είναι 66 εκατ. ευρώ».

Η Eλλάκτωρ βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των 196 MW από τα συνολικά 284 MW που έχει υπό κατασκευή, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται εντός του έτους και να απομένει η κατασκευή μόλις 87 MW εντός του 2020, ενώ η χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών έχει ήδη εξασφαλιστεί.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY