kourdistoportocali.comEconomyΠακιστανοί Επενδυτές, μπιρόνια και φούντες στη θέση της BlackRock

Καπούτ η επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Πακιστανοί Επενδυτές, μπιρόνια και φούντες στη θέση της BlackRock

Παρότι απέμειναν λίγες ακόμα εβδομάδες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας

Η BlackRock εγκαταλείπει την Ακαδημία Πλάτωνος στα χέρια Πακιστανών Επενδυτών και των νεολαιών των κομμάτων ώστε ανυπεράσπιστες να διοργανώνουν τις συναυλίες τους με μπιρόνια, πίτσες και σουβλάκια. Η εταιρία διαβλέποντας το νέο μνημόνιο που έρχρται καλπάζοντας έκοψε λάσπη. Απέσυρε το ενδιαφέρον της για την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στην έκταση όπου κάποτε βρισκόταν το εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη. Κι αυτό παρότι απέμειναν λίγες ακόμα εβδομάδες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας κι ενώ είχαν περάσει 11 χρόνια προσπαθειών!!!

Μιλάμε για κανονικό φτύσιμο!

Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής που απεκάλυψε το θέμα σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της Artume, του ελληνικού «οχήματος» μέσω του οποίου θα υλοποιούνταν η επένδυση, η απόφαση για αναβολή της ελήφθη για μια σειρά από λόγους, αρχής γενομένης από το αρνητικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και το οποίο αποκρυσταλλώνεται στην πρόσφατη πτώση των μετοχών των τραπεζών. Η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, όπου το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί η κομματική αντιπαράθεση ενόψει βουλευτικών εκλογών, αλλά και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε πρόσθετο παράγοντα που οδήγησε στην παραπάνω απόφαση.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει και «κραδασμούς» στην ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αδυνατεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την επένδυσή της, τουλάχιστον με όρους που να κρίνονται συμφέροντες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τη μη ευόδωση των προκαταρκτικών συζητήσεων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες με πιθανούς τοπικούς εταίρους, συντέλεσε στην οριστικοποίηση της εν λόγω απόφασης.

Στιγμιότυπο από την υπογραφή συμφωνίας ΥΠΕΝ -Artume (εικονίζονται Γ. Σταθάκης, Γ. Τσουκαλάς) για την υλοποίηση του έργου

Σημειωτέον ότι διαπραγματεύσεις για συμμετοχή στην επένδυση έγιναν τόσο με τη REDS, του ομίλου «Ελλάκτωρ», όσο και με τη Lamda Development, η οποία έχει συστήσει και ξεχωριστή θυγατρική για επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα, τη Lamda Malla, σε συνεργασία με τη Varde Partners.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Artume έχει δαπανήσει περί τα 120 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση του έργου, εκ των οποίων περίπου 90 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά του οικοπέδου και όμορων εκτάσεων και τον καθαρισμό τους. Τα υπόλοιπα κεφάλαια επιμερίζονται σε φόρους, εισφορές και το κόστος των μελετών που έχουν εκπονηθεί. Τον προηγούμενο Ιούλιο γνωστοποιήθηκε, έπειτα από αναμονή περίπου ενός έτους, της έγκρισης από το ΣτΕ του Προεδρικού Διατάγματος που καθόριζε τους όρους δόμησης του ακινήτου, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η BlackRock είχε προειδοποιήσει και πριν από ακριβώς έναν χρόνο για την αναστολή της επένδυσης, επικαλούμενη τότε τις πολυετείς καθυστερήσεις για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, αλλά και την αρνητική –όπως την εκλάμβανε έως τότε- στάση της κυβέρνησης, όπως επίσης και τοπικών συλλογικοτήτων, που είχαν προσφύγει αρκετές φορές ενάντια στην υλοποίηση της επένδυσης.

Εντέλει, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε, ενώ παράλληλα οι επενδυτές, σε συνεργασία με τον υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, προχώρησαν στην επικαιροποίηση ενός μνημονίου συναντίληψης και κατανόησης, με το οποίο η πλευρά της BlackRock εκδήλωνε την πρόθεση να αναλάβει μια σειρά έργων κοινωφελούς χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Τα έργα αυτά θα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πάρκων και κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πολιτισμού. Το συνολικό κόστος των δράσεων αυτών υπολογιζόταν σε περίπου 5-6 εκατ. ευρώ.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY