kourdistoportocali.comEconomyΟικογένεια Σαράντη> Σχεδόν ένας Αιώνας συναρπαστικής ιστορίας

200 εκατοµµύρια καταναλωτές, 80 επώνυµα brands

Οικογένεια Σαράντη> Σχεδόν ένας Αιώνας συναρπαστικής ιστορίας

Ο παππούς των αδελφών Γρηγόρη και Κυριάκου Σαράντη ίδρυσε το πρώτο κατάστημα της εταιρία τους στην Κωνσταντινούπολη το 1930

Εάν κάτι διέσωζε την Ελλάδα αυτό ήταν διαχρονικά κάποιοι Ελληνες που ξεχώριζαν (επιχειρηματίες, επιστήμονες, ποιητές, διπλωμάτες, κλπ) με φόντο ένα πελατειακό κράτος που δεν λέει να αλλάξει και το οποίο μισεί τις μεταρρυθμίσεις.

Είναι λάθος ότι στην Ελλάδα γράφουν ιστορία οι παρέες. Οι παρέες είναι για φραπέ στα καφενεία, μπαξίσι και αλισβερίσια με το γκουβέρνο.

Τα άτομα γράφουν την ιστορία. Οι μονάδες. Οι οικογένειες.

Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη

Πάρτε παράδειγμα την Οικογένεια Σαράντη.

Ο παππούς των αδελφών Γρηγόρη και Κυριάκου Σαράντη ίδρυσε το πρώτο κατάστημα της εταιρία τους στην Κωνσταντινούπολη το 1930.

Σιγά-σιγά ξεκινά το εμπόριο καλλυντικών σε ένα αναπτυσσόμενο περιβάλλον, καθώς η Τουρκία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία έμεινε εκτός συγκρούσεων. Ομως οι καταστροφές που προέκυψαν από τις διώξεις του ρωμαίικου στοιχείου από την Πόλη το 1955 αναγκάζουν την οικογένεια να επιστρέψει τρία χρόνια αργότερα στην Ελλάδα σχεδόν υπό συνθήκες διωγμού.

Εχοντας περισώσει μέρος της περιουσίας της, η οικογένεια ξεκινά πάλι από την αρχή, πάντα με έμφαση στα καταναλωτικά είδη – και δη αυτά της ατομικής περιποίησης και των καλλυντικών. Από το 1956 και μέχρι σήμερα ο όμιλος εδρεύει στην Αθήνα.

Το 1965 θα δημιουργηθούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις για την παραγωγή των πρώτων ιδιοπαραγόμενων καλλυντικών προϊόντων Prosar και Clochard, ενώ την επόμενη δεκαετία θα συναφθούν σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς ηγετικές εταιρείες καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής με την Estee Lauder Companies.

Έναν αιώνα σχεδόν αργότερα από την ίδρυση του πρώτου καταστήματος στην Τουρκία, το Σεπτέμβριο του 2006, οι αδελφοί Σαράντη επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη και εκδίδουν το πρώτο τιμολόγιο της Sarantis Anadol.

Η τοποθέτηση των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1994 θα αποτελέσει το στοίχημα της νεότερης γενιάς των Σαράντηδων και θα απογειώσει το γκρουπ. Από τότε θα λάμψει το άστρο των σημερινών μετόχων και διευθυνόντων τον όμιλο αδελφών Σαράντη.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στον χώρο των καλλυντικών, διείσδυση στον χώρο των προϊόντων οικιακής χρήσης (εξαγορές Sanitas, Camel, ΤΡΥΛΕΤ, Afroso) και των προϊόντων υγείας και φροντίδας (εξαγορές Lobelin, Pharmacare). Τότε θα χρηματοδοτηθεί και η ανάπτυξη, αρχικά στα Βαλκάνια και κατόπιν στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ το 1999 θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής με αποθηκευτικούς χώρους και κέντρο διανομής στην Ελλάδα. Ετσι, ο όμιλος θα ξεφύγει από τα στενά ελληνικά όρια και θα εξελιχθεί σε γκρουπ διεθνούς εμβέλειας.

Η συμμαχία το 2002 με την Estee Lauder Hellas και η εξαγορά της πολωνικής εταιρείας προϊόντων οικιακής χρήσης Pack Plast θα τονώσουν περαιτέρω την εξωστρέφεια του ομίλου, ο οποίος θα κατανοήσει τη δυναμική της «Νέας Ευρώπης». Των κεντροανατολικών δηλαδή κρατών που αναπτύσσονται οικονομικά διαρκώς.

Κυριάκος Σαράντης, Ζάκης Σαράντης, Γρηγόρης Σαράντης, Έλπη Σαράντη

Κατόπιν θα ακολουθήσουν η σύσταση εταιρειών σε Ουγγαρία και Ρουμανία, η δημιουργία της θυγατρικής εταιρείας Sarantis Czech Republic, η εξαγορά της πολωνικής μάρκας Kolastyna, φιρμών στην Ουγγαρία και τη Σερβία, καθώς και σειρά άλλων διεθνών δραστηριοτήτων. Ενα επίσης σημαντικό έτος θα είναι το 2015 με την εξαγορά από την Procter & Gamble της δραστηριότητας του NOXZEMA και του AVA στην Ελλάδα, ενώ θα προκύψει και συμφωνία διανομής του προϊόντος Wash & Go. Η ελληνική επιχειρηματική οικογένεια ουσιαστικά ποντάρει στην αποεπένδυση από την πατρίδα μας μεγάλων πολυεθνικών και αναλαμβάνει τη διαχείριση εμπορικών σημάτων με αναφορές στον Ελληνα καταναλωτή, τα οποία όμως θα «ορφάνευαν» αν δεν είχε υπάρξει παρέμβαση.

Το 2018 ο Όμιλος Σαράντη παρουσίασε για άλλη μία φορά αξιόλογη απόδοση που χαρακτηρίστηκε από σημαντική διψήφια αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στην κερδοφορία.

Η εξαιρετική απόδοση είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης εφαρμογής της στρατηγικής του Ομίλου, η οποία εστιάζεται στην ανάπτυξη των πωλήσεων, τόσο σε οργανική βάση όσο και μέσω εξαγορών, στην αποδοτικότητα σε επίπεδο κόστους, στη βελτιστοποίηση των υποδομών παραγωγής και διανομής, καθώς και στην προστιθέμενη αξία από συνέργειες.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου κατά το έτος 2018 ανήλθαν σε € 344 εκ. ευρώ συγκριτικά με €299,68 εκ.* το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,79%.

Η αύξηση των πωλήσεων παρατηρήθηκε στις βασικές επιχειρηματικές κατηγορίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του Ομίλου και βασίζεται, αφενός σε επιτυχημένα νέα προϊοντικάλανσαρίσματα και νέες προσθήκες στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, αφετέρου στο αποτελεσματικό ολιστικό πλάνο επικοινωνίας και στην επιτυχημένη εμπορική προσέγγιση του Ομίλου σε όλα τα κανάλια διανομής στις χώρες του Ομίλου.

Η Ελλάδα, παρουσίασε άνοδο πωλήσεων της τάξης του 4,01% στα €116,71 εκ. από €112,21 εκ.*, απόδοση καλύτερη συγκριτικά με την τάση της λιανικής αγοράς.

Οι ξένες χώρες που αντιπροσωπεύουν 66,07% του συνόλου των πωλήσεων του Ομίλου, σημείωσαν άνοδο κατά 21,24% στα €227,29 εκ. από €187,47 εκ.* το 2017.

Εξαιρώντας τις πωλήσεις της INDULONA και της ERGOPACK οι οποίες ενσωματώθηκαν κατά τον Ιανουάριο του 2018 και τον Μάιο του 2018, αντιστοίχως, οι πωλήσεις στις ξένες χώρες του Ομίλου ανήλθαν σε €203,77 εκ. το 2018, αυξημένες κατά 8,69%.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο Ομίλου, εξαιρώντας τις εξαγορές, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €320,48 εκ. το 2018 σημειώνοντας άνοδο της τάξης 6,94%.

Γρηγόρης Σαράντης>Σεβασμός στον άνθρωπο και η υιοθέτηση πρακτικών κοινωνικής ευθύνης και μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον

Το Νοέµβριο του 2015 –εν µέσω ακόµη ενός έτους δοκιµασιών για την ελληνική οικονοµία– ο Όµιλος Σαράντη ανακοίνωσε αύξηση αποτελεσµάτων, συµπληρώνοντας µια αδιάσπαστη αλυσίδα από θετικές τριµηνιαίες επιδόσεις. Για τον CEO και αντιπρόεδρο του οµίλου, Κυριάκο Σαράντη, ωστόσο «οι εποχές δεν ήταν ποτέ εύκολες».

Έχοντας συµπληρώσει πλέον περισσότερα από 30 χρόνια στην ηγεσία µιας οικογενειακής ελληνικής επιχείρησης που εξελίχθηκε σε πολυεθνικό όµιλο µε ισχυρή παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και δεκάδες δικά του brands στον τοµέα των καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης, αναλογίζεται τις καµπές αυτής της διαδροµής, µεταφέροντας αίσθηµα αυτοπεποίθησης για το πώς οι κρίσεις µπορούν να αντιµετωπιστούν.

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1930 στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου µεταφέρθηκε το 1956 στην Αθήνα.

Η σηµερινή εικόνα της, ωστόσο, έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’80, όταν στους σηµερινούς επικεφαλής αδελφούς Γρηγόρη και Κυριάκο παραχωρήθηκε η ευθύνη της παραγωγικής και εµπορικής εταιρείας Σαράντη, η οποία διέθετε µόλις τέσσερα αρωµατικά προϊόντα, µεταξύ των οποίων τα δηµοφιλή Prosar και Clochard, περίπου 50 υπαλλήλους, υψηλό δανεισµό και 200 εκατ. δραχµές τζίρο.

Ο πατέρας τους είχε στραφεί στην υποστήριξη της ΖΕΤΑ, της αντιπροσωπείας καλλυντικών η οποία είχε αποκλειστικό συµβόλαιο µε την αµερικανική πολυεθνική Estée Lauder, για τη διανοµή των οµώνυµων καλλυντικών στην Ελλάδα. Έτσι, η διοίκηση της εταιρείας περιήλθε «σαν παιχνίδι» στα χέρια των νεαρών αδελφών, οι οποίοι σήµερα δικαιώνονται για τις επιλογές τους, που τους κατέστησαν ηγετική δύναµη στον τοµέα των καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης. «Ήταν προς όφελός µας το γεγονός ότι βρεθήκαµε αντιµέτωποι µε την ευθύνη. Ο πατέρας µας είχε φυσικά γενική εποπτεία, ωστόσο ήταν αποµακρυσµένος από την καθηµερινή δουλειά και αυτό µας έδωσε το περιθώριο να αυτενεργήσουµε και να κινητοποιηθούµε γρήγορα».

Η ιδέα που έδωσε την πρώτη µεγάλη ώθηση ήταν εκείνη των εξαγορών, η οποία θα προσέθετε µέγεθος και υπάρχοντα µερίδια αγοράς. Οι πρώτες κινήσεις έγιναν σχεδόν ενστικτωδώς, όµως στη συνέχεια αποτέλεσαν ένα από τα δοµικά στοιχεία της ανάπτυξης του οµίλου.

«Αναλογιζόµενος τι κάναµε τότε, απορώ. Η εταιρεία ήταν υπερδανεισµένη και τα επιτόκια πολύ υψηλά εκείνη την εποχή, οπότε τέτοιες κινήσεις ήταν υψηλού ρίσκου. Θυµάµαι ότι πληρώναµε το 12% των πωλήσεων για την εξυπηρέτηση των τόκων» αναφέρει στο Fortune o Κυριάκος Σαράντης. Συν τω χρόνω, ωστόσο, η εταιρεία αποκρυστάλλωσε τη στόχευση των εξαγορών και απέκτησε τεχνογνωσία στην εκτέλεση αλλά και στην απόδοσή τους. «H εξαγορά είναι ένας πολύ πιο ασφαλής τρόπος να µεγαλώσεις τη δουλειά σου και να αυξήσεις την κερδοφορία» υποστηρίζει ο CEO της εταιρείας, ο οποίος αναζήτησε συναφείς επιχειρήσεις ή brands που, εντασσόµενα στον όµιλο, θα δηµιουργούσαν άµεσες συνέργειες, δηλαδή πρόσθετες πωλήσεις χωρίς επιπλέον λειτουργικά και διοικητικά έξοδα.

Ο άξονας της επέκτασης µέσω εξαγορών έµελλε να παίξει σηµαντικό ρόλο και στην επόµενη φάση διεύρυνσης των εργασιών του οµίλου στο εξωτερικό. Η απόφαση διείσδυσης στις αγορές των Βαλκανίων πάρθηκε πολύ νωρίς, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 – εποχή κατά την οποία οι τοπικές οικονοµίες απελευθερώνονταν σταδιακά. «Παρότι το εγχείρηµα ήταν µία πρόκληση µε υψηλό ρίσκο, εµείς δείξαµε αφοσίωση και υποστηρίξαµε τη στρατηγική µας. Η Ελλάδα είναι µια µικρή σε µέγεθος αγορά και δεν µπορούσαµε να αγνοήσουµε τις ευκαιρίες που ανοίγονταν διεθνώς. Υπήρξαν χρονιές που χάναµε λεφτά και µεταφέραµε κεφάλαια από την Ελλάδα στις τοπικές θυγατρικές. Σήµερα, όµως, δρέπουµε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Το 62% των πωλήσεων του οµίλου, που σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, πραγµατοποιούνται πλέον στο εξωτερικό µέσω των εννέα θυγατρικών εταιρειών που ελέγχει σε Πολωνία, Ρουµανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Βοσνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Πορτογαλία. Απευθύνεται σε πάνω από 200 εκατοµµύρια καταναλωτές µέσω 80 επώνυµων brands, που κατά κύριο λόγο ανήκουν στον όµιλο.

Η ιδιοπαραγωγή υπήρξε, επίσης, ένα από τα ουσιώδη ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα του οµίλου. Αν και ποτέ δεν αρνήθηκε τις συνεργασίες αντιπροσώπευσης µε κορυφαίους «παίκτες», κατάφερε να δηµιουργήσει ένα ανεξάρτητο ισχυρό χαρτοφυλάκιο δικών του προϊόντων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών του. Ακόµη και οι σχέσεις συνεργασίας και αντιπροσώπευσης µε διεθνείς «παίκτες» λειτούργησαν τελικώς προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης του οµίλου.

Πέρα από «όχηµα» για διείσδυση σε επιµέρους αγορές –γεωγραφικές ή προϊοντικές– οι ιθύνοντες εκµεταλλεύτηκαν το επίπεδο εµπορικών σχέσεων που είχαν καλλιεργήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόµη και η συνεργασία µε την Estée Lauder µεταβλήθηκε το 2000, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του οµίλου Γρηγόρη Σαράντη, σε σχέση κοινοπραξίας, η οποία εξυπηρετεί τις αγορές της Ελλάδας, της Ρουµανίας και της Βουλγαρίας, προσφέροντας µεγαλύτερη ασφάλεια, ευελιξία αλλά και κερδοφορία. «Δώσαµε βάρος στη δηµιουργία και την προώθηση των δικών µας προϊόντων, πέρα από την ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών, και τελικώς αυτή η επιλογή απέδωσε». Σήµατα όπως τα Sanitas, Τeza, Camel, Carroten, το Bioten, το Orzene, το STR8, το BU, το C-THRU αποτελούν πλέον για τον ‘Οµιλο Σαράντη µια «περιουσία» η οποία έχει αντίκρισµα σε Ελλάδα, νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και σε άλλες αγορές.

Η απόδοση των παραπάνω στρατηγικών δεν άργησε να φανεί, µε αποτέλεσµα τη δεκαετία του 2000 ο όµιλος να αναπτύσσεται θεαµατικά, να παράγει µεγαλύτερη κερδοφορία, αλλά και θετικές ταµειακές ροές, και να εξετάζει νέα εδάφη προς κατάκτηση. Με αυτή τη δυναµική και επηρεασµένη από την ευµάρεια που εµφάνιζε η ελληνική οικονοµία, η διοίκηση πραγµατοποιεί πιο φιλόδοξα ανοίγµατα. Ιδρύει σχεδόν µε µια κίνηση τρεις θυγατρικές σε Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία, αντιµετωπίζοντας τις προκλήσεις που αυτές εµπεριείχαν. Αν και η τοποθέτηση φάνταζε ιδανική, στην πράξη οι κινήσεις αυτές αποδείχθηκαν υπερβολικά κοστοβόρες, αποπροσανατολίζοντας µοιραία την προσοχή από τις άλλες υπό ανάπτυξη αγορές.

Ο Κυριάκος Σαράντης παραδέχεται πως η εν λόγω επιλογή ήταν λανθασµένη και συµπληρώνει: «Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που λάβαµε ήταν να τερµατίσουµε πολύ σύντοµα τη δραστηριότητά µας, χάριν της χρηµατοοικονοµικής υγείας και των µελλοντικών προοπτικών µας».

Ωστόσο, η γρήγορη αντίδραση και η αποφυγή της «κακοτοπιάς» της υπερβολικής επέκτασης θωράκισαν τον όµιλο έναντι της οικονοµικής λαίλαπας που άρχισε να ξεσπά από το 2008 σταδιακά στη νοτιοανατολική Ευρώπη και από το 2009 και στην Ελλάδα. Η κρίση τον βρήκε οργανωµένο, συγκεντρωµένο στις βασικές και αποδοτικές δραστηριότητες και αγορές και, κυρίως, χωρίς σηµαντικό δανεισµό, αλλά αντίθετα, µε ισχυρές ταµειακές ροές.

Αυτή η τοποθέτησή του επέτρεψε την τελευταία πενταετία να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που γέννησε η κρίση. Χρησιµοποίησε την ταµειακή άνεσή του, διέγνωσε τις ευκαιρίες και προχώρησε σε µπαράζ εξαγορών στις κατηγορίες των καλλυντικών και των οικιακών ειδών (Elmiplant, Kolastyna, Astrid) που ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιό του, τα µερίδια αγοράς, τους τζίρους και την κερδοφορία του. Μέχρι πρότινος εκταµίευε κεφάλαια µόνο για εξαγορές και επενδύσεις στη διεθνή αγορά, σε αντίθεση µε τη στρατηγική του στην Ελλάδα, όπου διατηρούσε «κλειστό πορτοφόλι» και εκµεταλλευόταν την ισχυρή εµπορική του θέση προκειµένου να αποκτήσει νέα σήµατα µέσω αντιπροσωπειών. Η παράδοση, όµως, έσπασε το 2014 µε την εξαγορά των σηµάτων Noxzema και AVA από τον πολυεθνικό κολοσσό της Procter & Gamble. Παράλληλα, µέσα στο 2014 επένδυσε στην Ελλάδα µεταφέροντας τη γραµµή παραγωγής των δερµοκαλλυντικών από τη Ρουµανία στην Ελλάδα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ανέλαβε νέες αντιπροσωπείες, όπως αυτές της La Prairie, των προϊόντων της βρετανικής πολυεθνικής Spotless, αλλά και της ιταλικής Conter, η οποία αποτελεί το «αδελφάκι» του Οµίλου Σαράντη (ως προς την προϊοντική γκάµα) στη γειτονική χώρα.

Η αντιστροφή του οικονοµικού κλίµατος λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας το 2015 έθεσε φρένο στους σχεδιασµούς των διοικούντων, ωστόσο κατά τεκµήριο δεν εµπόδισε την οικονοµική ανάπτυξη µε αύξηση των ενοποιηµένων πωλήσεων άνω του 9%, των κερδών κατά 16% και της επίδοσης των πωλήσεων (+12,15%) στην Ελλάδα στο εννεάµηνο της χρήσης. Παρ’ όλα αυτά, ο όµιλος δεν πέρασε ανώδυνα το διάστηµα – ειδικότερα µετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. «Κύριο µέληµά µας ήταν να καλύπτονται στο ακέραιο οι τρέχουσες υποχρεώσεις µας, προκειµένου να πραγµατοποιούνται εισαγωγές και εξαγωγές και να λειτουργεί αδιάλειπτα η εφοδιαστική αλυσίδα τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο διανοµής» σηµειώνει ο Κυριάκος Σαράντης. Μοιραία όφειλε να διασφαλίσει και τις απαιτήσεις του στην εγχώρια αγορά, µειώνοντας ή ακόµη κόβοντας πιστώσεις σε επισφαλείς πελάτες. Στήριξε, επίσης, την προώθηση των προϊόντων του στην ελληνική αγορά, για να προσαρµοστεί στις ανάγκες της ζήτησης, που επλήγη σοβαρά από τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Σαράντης εξακολουθεί να βλέπει το ποτήρι «µισογεµάτο». «Ο όµιλός µας ενισχύεται και καρπώνεται µεγαλύτερα µερίδια έναντι του ανταγωνισµού, ο οποίος υποχωρεί ακόµη και σε τοµείς όπως η επιλεκτική διανοµή καλλυντικών. Εµείς, ωστόσο, οφείλουµε να συνεχίσουµε να κάνουµε τη δουλειά µας ποιοτικά».

Αναγνωρίζει ότι για την ανάπτυξη της οικονοµίας στο σύνολό της χρειάζεται πολιτική και οικονοµική σταθερότητα. Υπογραµµίζει ότι είναι αναγκαίο ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αλλά και η προώθηση µεταρρυθµίσεων για την αύξηση της αποτελεσµατικότητας του Δηµοσίου. «Όταν η κατάσταση είναι δύσκολη, το συγκριτικό πλεονέκτηµά σου είναι το πόσο ποιοτικά και αποτελεσµατικά εργάζεσαι. Αυτό πιστεύουµε στον όµιλο και αυτό πράττουµε ως επιχείρηση. Και έχουµε καταφέρει να έχουµε ποιοτικό ανθρώπινο δυναµικό σε όλο το φάσµα της δραστηριότητάς µας για να υπηρετήσει αυτό τον στόχο» καταλήγει.

To Success Story του 2019

Mόλις μέσα στο 20129  μετά από σχετική συμφωνία με τον όμιλο PVH Corp. η Sarkk ΑΒΕΕ συμφερόντων του ομίλου Σαράντη ανέλαβε την διανομή των Calvin Klein στην Ελλάδα και σε αρκετές χώρες της Βαλκανικής. Θα ακολουθούσε η συμφωνία με την COTY για την αντιπροσώπευση και διανομή σημάτων της COTY (Coty Luxury Cosmetics brands) στην ελληνική αγορά επιλεκτικής διανομής ξεκινώντας την 1η Σεπτεμβρίου 2019. H συμφωνία περιλαμβάνει την αντιπροσώπευση και διανομή των εξής σημάτων: BALENCIAGA, BOTTEGA VENETA, BURBERRY, CALVIN KLEIN, CHLOE, DAVIDOFF, ESCADA, GUCCI, HUGO BOSS, JIL SANDER, JOOP, LACOSTE, LANCASTER, MARC JACOBS, MIU MIU, NIKOS, PHILOSOPHY, ROBERTO CAVALLI, STELLA MCCARTNEY και TIFFANY & CO.

Η κίνηση αυτή ενδυναμώνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της επιλεκτικής διανομής το οποίο ήδη καταλαμβάνει ποσοστό 10% στον συνολικό τζίρο που πραγματοποιεί η Σαράντης. Ο όμιλος έχει ήδη παρουσία στα καταστήματα καλλυντικών και στα πολυκαταστήματα με την διανομή σημάτων όπως Trussardi, Prada, Nina Ricci, Cartier, Pupa, Paco Rabanne, Lalique, La Prairie κ.α.

Παράλληλα μέσα στο 2019  ο Όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας μετόχων με την Estée Lauder. Συγκεκριμένα ο Όμιλος και η EL συμφώνησαν να τροποποιήσουν την συμφωνία μετόχων, που διέπει την κοινή τους εταιρεία ELCA, επεκτείνοντας την διάρκειά της από τις 30 Ιουνίου 2021 στις 30 Ιουνίου 2028.

Τα μέρη επίσης συμφώνησαν να συμπεριλάβουν στην περιοχή και την Μολδαβία. Η ELCA έχει έδρα στην Κύπρο και κατέχει κατά 100% τις θυγατρικές εταιρείες Estee Lauder Hellas, Εstee Lauder Bulgaria και Estee Lauder Romania.

Βάσει του νέου συμφωνητικού, η EL θα έχει το δικαίωμα να αυξήσει το ποσοστό της στην ELCA εως το 100%, εξαγοράζοντας τις μετοχές, που κατέχει ο Όμιλος σταδιακά έως το 2027. Σύμφωνα με τον Όμιλο Σαράντη πρόκειται για μία θετική συμφωνία καθώς θα προσφέρει ρευστότητα αλλά και την δυνατότητα για νέες συνεργασίες.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Η εταιρεία μόδας της Victoria Beckham έχει χρέη ύψους 53,9 εκατομμυρίων λιρών
FOXnews> Η Carnival Cruise Line ανακοίνωσε ότι είναι δεκτοί οι ανεμβολίαστοι επιβάτες
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός