kourdistoportocali.comEconomyO υφυπουργός που οι τραπεζίτες λατρεύουν να μισούν

Γιώργος Ζαββός

O υφυπουργός που οι τραπεζίτες λατρεύουν να μισούν

Ο υφυπουργός παραμένει ο «κακός» του κλάδου και για τις τράπεζες και για την Τράπεζα της Ελλάδος

Παρουσιάζει εαυτόν ως πρωτεργάτη του σχεδίου Ηρακλής που έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ όσοι τον αμφισβητούν θυμίζουν ότι είναι ξεπατικωτούρα του αντίστοιχου ιταλικού.

Aπό την Αθηνά Δημητρίου

Είναι η τάση αυτοαποθέωσης που του καταλογίζουν, η οποία τον καθιστά από πολύ ως λίγο αντιπαθή στις τάξεις των τραπεζιτών;

Μπορεί και αυτό.

Ο Γιώργος Ζαββός, πάντως, τεχνοκράτης με μακρά θητεία στα ευρωπαικά όργανα, γνωρίζει για πρώτη φορά την πίεση της κριτικής, την οποία είχε αποφύγει όσο δεν έμπλεκε με τα κοινά.

Σε αντίθεση με τον σοφό βασιλιά του φραπέ που είχε επί ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη των τραπεζών, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο διορισμός του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για το τραπεζικό σύστημα έγινε δεκτή με ανακούφιση.

Λίγο κράτησε καθώς η εμμονή στον Ηρακλή και η απόρριψη του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και η αποφυγή συνεργασίας με τις τράπεζες για μεγάλο διάστημα, για ένα θέμα το οποίο καίει τις τράπεζες, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τον έκαναν μάλλον αντιπαθή.

Τους καταλογίζουν ότι δεν έδειξε διάθεση συννενόησης, αν και η αλήθεια είναι ότι η πρόκριση του Ηρακλή δεν ήταν δική του απόφαση αλλά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι τραπεζίτες ακόμη περιμένουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου που πρόκειται να συμβάλλει στην αποφόρτιση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – και ισχύει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Σε μια από τις συσκέψεις με τους τραπεζίτες που έγιναν για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, με την συμμετοχή του Χρήστου Σταικούρα, ο υπουργός ως πολιτικό ον, κράτησε τις ισορροπίες χωρίς να πάρει θέση αλλά ο υφυπουργός του Γιώργος Ζαββός παραμένει ο «κακός» του κλάδου και για τις τράπεζες και για την Τράπεζα της Ελλάδος.

Είναι προφανές ότι χωρίς τις ευλογίες του Πρωθυπουργού, ο κ. Ζαββός δεν θα την έμπαινε στους τραπεζίτες.

Η κλιμάκωση της επίθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τράπεζες για το ύψος των προμηθειών, επίθεση που ορισμένοι συνδέουν με το ντου της Επιτροπής Ανταγωνισμού δείχνει ότι ο στόχος είναι να φανεί «ποιος είναι το αφεντικό».

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι τους χαρίζει την ασυλία αλλά δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.

Η λεγόμενη ασυλία απελευθερώνει τις κινήσεις των τραπεζών σε αναδιαρθρώσεις δανείων που μπλόκαραν γιατί τα στελέχη έτρεμαν τις διώξεις για ψύλλου πήδημα.

Η κυβέρνηση το νομοθετεί αλλά σε άλλα θέματα δίνει το στίγμα της.

Ετσι, ο Γιώργος Ζαββός διατηρεί το πάνω χέρι και θέλοντας και μη οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του Ηρακλή, όποιο και εάν είναι το κόστος που τους φοβίζει.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

Πως οι Τούρκοι κομμάντος σχεδιάζουν να μεταφέρουν στη Τουρκία δεμένους χειροπόδαρα Παυλόπουλο και Μητσοτάκη!
Τραμ τέλος! Αφού πετάξαμε ένα σωρό λεφτά τώρα πάει το Μετρό στη Γλυφάδα
Ο Κυριάκος έτοιμος να βομβαρδίσει τη Μέρκελ με πρόσφυγες και μετανάστες
Ο ΟΤΕ τούς προσφέρει 215.000 ευρώ αποζημίωση αλλά εκείνοι παραμένουν γατζωμένοι στις θέσεις τους!
Συγκλονίζει η δημοσκόπηση της MRB>Το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, μειώνει τη διαφορά ο Σύριζα!
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συντρίψουν οποιονδήποτε αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας
Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ
Τιτανικός στον Ωκεανό της σπατάλης η Iστορική Εθνική Τράπεζα
2021>Ζεις μονάχα μία φορά και χρωστάς μία Επανάσταση στον εαυτό σου
TAKEN No3>O σκληρός Boyko Borissov παίρνει το μέρος της Τουρκίας
Στυλ και φιλοξενία από τη Μαρέβα
Οι σοβαροί και υπεύθυνοι επιχειρηματίες συνειδητοποιήσαμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι δεμένη με την κοινωνία