kourdistoportocali.comEconomyΟ μόνος τρόπος για να βγάλουν λεφτά οι τράπεζες είναι να δώσουν νέα, υγιή δάνεια

Γιώργος Χαντζηνικολάου

Ο μόνος τρόπος για να βγάλουν λεφτά οι τράπεζες είναι να δώσουν νέα, υγιή δάνεια

Είναι καταδικαστέο μετά από έξι μήνες λειτουργίας του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να μην έρχονται να τα ρυθμίσουν

Να προσαρμοστούν στα δεδομένα που θέτει η νέα δεκαετία για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και των αγορών σε διεθνές επίπεδο, καλούνται οι ελληνικές τράπεζες, αντιμετωπίζοντας σειρά προκλήσεων, αλλά από πολύ καλύτερη βάση σε σχέση με το παρελθόν. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και στο οποίο μπαίνουν δύο νέες παράμετροι -η 4η βιομηχανική επανάσταση που φέρνει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η κλιματική αλλαγή που απαιτεί ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης-, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσεγγίσουν την κοινωνία με ένα νέο πρόσωπο.

Το παραπάνω πλαίσιο που διαμορφώνεται για τις ελληνικές τράπεζες το 2020, έδωσε σήμερα στην πρώτη συνάντησή του για το νέο έτος με τους εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, η χρηματοδότηση της οικονομίας με νέα δάνεια, η παραγωγή εσόδων και κερδών, η μείωση των κόκκινων δανείων και ο μετασχηματισμός τους ακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, είναι οι άμεσες και κύριες προτεραιότητες των τραπεζών. Όλα αυτά τα μέτωπα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις τράπεζες με μεγάλη έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. “Οι τράπεζες πρέπει να δουν και τον ρόλο τους στην κοινωνία και να συμβάλλουν έμπρακτα σε αυτήν”, τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, επισημαίνοντας ότι η έμφαση στην κατεύθυνση αυτή θα διακρίνει και την προεδρία του στην ΕΕΤ.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη, η ΕΕΤ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διεύρυνσης του ρόλου της και στο πλαίσιο αυτό συζητά και με τις Ενώσεις άλλων φορέων του χρηματοοικονομικού χώρου (π.χ. Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, Εταιρείες Επενδύσεων κ.ά), ενώ ήδη συνδεδεμένα μέλη με την ΕΕΤ έγιναν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Ο “Ηρακλής” και τα κόκκινα δάνεια

Εστιάζοντας στην χιλιοειπωμένη πρώτη προτεραιότητα της μείωσης των κόκκινων δανείων, ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στο σχήμα του “Ηρακλή”, λέγοντας ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα χρειαστεί να ακολουθηθεί και από περαιτέρω κινήσεις. “Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα. Τα κόκκινα δάνεια πήραν 10 χρόνια για να δημιουργηθούν και δεν θα λυθούν σε 10 ημέρες. Η προσπάθεια δεν θα σταματήσει μετά τον “Ηρακλή”, αφού μετά το πέρας της 18μηνης ισχύος του θα παραμένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει ώστε ο δείκτης NPE/NPL να συγκλίνει στον μέσο ευρωπαϊκό όρο”, ανέφερε.

Επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν οι εταιρείες διαχείρισης στη λειτουργία του “Ηρακλή” και στη μείωση των κόκκινων δανείων, ο πρόεδρος της ΕΕΤ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και αλλαγή κουλτούρας στο θέμα των πληρωμών.

“Είναι καταδικαστέο μετά από έξι μήνες λειτουργίας του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα εκπνεύσει στο τέλος Απριλίου 2020, οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να μην έρχονται να τα ρυθμίσουν, τη στιγμή μάλιστα που λαμβάνουν και κρατική επιδότηση της δόσης έως 50%”, τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Τα νέα δάνεια στην οικονομία και οι επενδύσεις

Παράλληλα με τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες θα πρέπει να διοχετεύσουν και νέα δάνεια στην οικονομία. Τα περιθώρια για νέες χορηγήσεις είναι μεγάλα, αφού, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, στην Ελλάδα η αναλογία των υγιών δανείων προς το ΑΕΠ κινείται στο 50% έναντι 100% στην υπόλοιπη Ευρώπη. “Ο μόνος τρόπος για να βγάλουν λεφτά οι τράπεζες είναι να δώσουν νέα, υγιή δάνεια. Είναι μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια”, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Όπως ανέφερε, οι νέες δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες βρίσκονται και σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία “θα πρέπει να επιδείξει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ άνω του 1%-2% τα επόμενα χρόνια και να υπάρξει έκρηξη επενδύσεων μέσα στην επόμενη πενταετία. Η κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα για να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία με λίγη τύχη από τη διεθνή συγκυρία, θα φέρουν στην Ελλάδα τις επενδύσεις που χρειάζεται”, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα και η σταθερότητα σε πολιτικό, νομικό, φορολογικό επίπεδο θα φέρουν όχι μόνο επενδύσεις, αλλά και κεφάλαια που έφυγαν από την Ελλάδα στην κρίση και βρίσκονται στο εξωτερικό. Η επάνοδος των κεφαλαίων αυτών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η διαχείριση των συνθηκών που διαμορφώνει το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, αποτελούν μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε προσωπικούς συμβούλους του πελάτη τους. Η μετεξέλιξη αυτή επιβάλλεται και από τον τεχνολογικό μετασχηματισμό τους, καθώς οι διεθνείς τάσεις δείχνουν ότι βαδίζουμε προς εξαφάνιση του φυσικού χρήματος και πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε ότι παρά τις προκλήσεις, είναι θετικό ότι οι τράπεζες έχουν επανέλθει από το 2019 σε οργανική κερδοφορία, και αυτή θα είναι μεγαλύτερη το 2020 και θα βαίνει αυξανόμενη. “Όσο θα αντιμετωπίζεται το θέμα των κόκκινων δανείων, τόσο θα βελτιώνονται τα δεδομένα για τις τράπεζες και οι τιμές των μετοχών τους. Επομένως, όταν έρθει η ώρα να συζητηθούν αυξήσεις κεφαλαίου, αυτές θα γίνουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών και δεν θα τίθεται θέμα dilution των υφιστάμενων μετόχων”, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι του παρόντος.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY