kourdistoportocali.comEconomyΟ Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας μονάδας της Mytilineos

Eικόνες&video

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας μονάδας της Mytilineos

Η νέα επένδυση προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα

Με κάθε λαμπρότητα και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric Power Europe Michael Rechsteiner πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της πρώτης νέας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Η νέα μονάδα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Αντίκυρα Βοιωτίας, στον χώρο όπου ήδη είναι εγκατεστημένα εκτός από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις του αλουμινίου, δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής η μονάδα της Protergia και η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της Αλουμίνιον.

Η νέα επένδυση προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, με το μεγαλύτερο σήμερα ενεργειακό κέντρο της χώρας στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης της ΔΕΗ να έχει συνολική ισχύ 1456MW.

Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα (η αντίστοιχη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αποτελείται από δύο στροβίλους) με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι η πιο καινούρια αλλά και η πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για το φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Πρακτικά ο συνδυασμός απόδοσης, χαμηλών εκπομπών για τη συγκεκριμένη μονάδα αλλά και για άλλες που πιθανόν να κατασκευαστούν στο ελληνικό σύστημα, καθιστά τα εργοστάσια φυσικού αέριου τα πιο αποδοτικά: αντίστοιχα η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 με εκτιμώμενο κόστος άνω του 1,4 δισ. ευρώ έχει ελάχιστο εγγυημένο βαθμό απόδοσης 41,5%.

Αυτό σημαίνει ότι όσο ανεβαίνει ή διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα άνω των 25 ευρώ ο τόνος, το κόστος παραγωγής για τους λιγνίτες υπερβαίνει το κόστος των μονάδων αερίου.

Το κυριότερο πάντως στοιχείο που καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη την επενδυτική επιλογή της Mytilineos είναι η εξαγγελία προ ημερών του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για οριστική απόσυρση του λιγνίτη από το ελληνικό ενεργειακό σύστημα μέχρι το 2028, δηλαδή σε 9 χρόνια από σήμερα.

Πρακτικά η δέσμευση του πρωθυπουργού οδηγεί σε πλήρη στροφή το ελληνικό ενεργειακό σύστημα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παλιές, χαμηλής απόδοσης ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες με ισχύ άνω των 4,5GW. Σε 9 χρόνια δηλαδή θα πρέπει να καλυφθεί το κενό αυτό από μονάδες φυσικού αερίου, ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι την πλήρη απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος μόλις αυτό καταστεί εφικτό από τις τεχνολογικές εξελίξεις (αποθήκευση ενέργειας, υβριδική παραγωγή).

Σημειώνεται ότι εκτός από τη Mytilineos 4 ακόμη ενεργειακοί όμιλοι έχουν καταθέσει αιτήσεις ή έχουν εξασφαλίσει άδειες για νέες μονάδες φυσικού αερίου: η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Όμιλος Κοπελούζου και η Elpedison αλλά και όμιλος Καράτζη (ΚΕΝ) έχουν δρομολογήσει ανάλογες κινήσεις όπως η Mytilineos για κατασκευή νέων μεγάλων μονάδων αερίου. Όλες οι μονάδες έχουν κοινά χαρακτηριστικά δηλαδή έχουν μεγάλη ισχύ, υψηλή θερμική απόδοση και λόγω απόδοσης χαμηλότερες εκπομπές ανά παραγόμενη μεγαβατώρα.

Πιο συγκεκριμένα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δρομολογεί την κατασκευή μονάδας στην Κομοτηνή (660 MW). Το ίδιο και ο όμιλος Κοπελούζου στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης (662MW) αλλά και η Elpedison (826ΜW). Τέλος άδεια εξασφάλισε και η ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη για τη Λάρισα (επίσης ισχύ 660MW).

Εν κατακλείδι πριν την πρωθυπουργική εξαγγελία, οι υπολογισμοί της αγοράς έκαναν λόγο για 1 έως 2 νέες μονάδες που χωρούν στο ελληνικό σύστημα.

Πλέον με το πιο επιθετικό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που προϋποθέτει την άμεση απόσυρση μιας πρώτης φουρνιάς παλιών μονάδων (Αμύνταιο, Καρδιά) τα σενάρια ξαναγράφονται και ανοίγει χώρος και για επιπλέον εργοστάσια, στον άτυπο αγώνα δρόμου που εγκαινιάζεται σήμερα με την έναρξη κατασκευής του νέου εργοστασίου που θα ξεκινήσει να παράγει ρεύμα στις αρχές του 2022.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

O Λύκος των Αγορών που αγόρασε ΟΠΑΠ μέσα στη καταιγίδα
ΕΚΤΑΚΤΟ>Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης;
Έχω οριστική λύση για τα κόκκινα δάνεια χωρίς πλειστηριασμούς
Ποιο Netflix; Oλα τα συναρπαστικά συμβαίνουν στο δρόμο
Θρίλερ με τον Κινέζο ασθενή που νοσηλεύεται στο Αττικόν. Είναι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα;
-Aπλή γρίπη ο Coronavirus, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, υποστηρίζουν οι καθηγητές Τσακρής και Τσιόδρας
Πυρηνική βόμβα Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου;
8 μήνες (όσο κυβερνά η ΝΔ) περιμένει ο Τσάκος μία υπογραφή από το ΕΤΑΔ για επένδυση στη Χίο!
Ζωή Γείτονα>Kόρη μίας σπουδαίας οικογένειας που έχει στο DNA την Αριστεία
Ποιο Ελ. Βενιζέλος; Μόνο ανάμεσα σε Άρτα-Ιταλία κινούνται καθημερινά 50 φορτηγά με ακτινίδια
Η κυβέρνηση έχασε τη Χίο και τη Μυτιλήνη! Τεράστια η φθορά για τη ΝΔ
38χρονο κορίτσι το πρώτο κρούσμα του Coronavirus στην Ελλάδα