kourdistoportocali.comEconomyΜπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στο έσχατο σενάριο της πλήρους καθήλωσης των αεροσκαφών

Ευτύχης Βασιλάκης

Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στο έσχατο σενάριο της πλήρους καθήλωσης των αεροσκαφών

O όμιλος της Aegean έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στις κρίσεις

O όμιλος της Aegean έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στις κρίσεις και ακόμη και στο έσχατο σενάριο της πλήρους καθήλωσης στο έδαφος των αεροσκαφών για παρατεταμένο διάστημα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. «Οι προμηθευτές μας γνωρίζουν ότι είμαστε μία εταιρεία που επέδειξε αντοχές σε πολύ δύσκολες συνθήκες κρίσης. Επιπλέον διαθέτουμε ικανή ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε τον δραστικό περιορισμό του πτητικού μας προγράμματος, το οποίο μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο 10% στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτή την στιγμή, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί κεντρικά από τα ευρωπαϊκά κράτη στις αερομεταφορές, είμαστε στο 45%- 50% επί του συνόλου του πτητικού προγράμματος και στο αμέσως προσεχές διάστημα το ποσοστό αυτό θα μειωθεί σταδιακά στο 20%. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πάει στο 10%, με δραματική, όπως είναι εύλογο, μείωση και των εσόδων, η κατάσταση εκτιμάμε ότι θα είναι διαχειρίσιμη». Πέραν της μείωσης των εσόδων πάντως, θα υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των εξόδων σε μία συγκυρία κατά την οποία, εν μέσω της κρίσης λόγω κορωνοϊού και σε επίπεδο ταμειακής ρευστότητας ο όμιλος είναι καλά τοποθετημένος. Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις αντιστοιχούν στα πέριξ των 500 εκατ. ευρώ (σ.σ. στο τέλος του 2019 ήταν στα 516,9 εκατ. ευρώ). Ως προς τα μηνιαία, πάγια κόστη (εργασιακό κόστος, έξοδα leasing κ.τ.λ.) αυτά αντιστοιχούν κοντά στα 32- 33 εκατ. ευρώ.

Οι δύο προτεραιότητες για τον όμιλο το τελευταίο διάστημα, εν μέσω κορωνοϊού, εστιάζουν καταρχάς στο θέμα της αυξημένης υγιεινής και ασφάλειας για εργαζομένους και ταξιδιώτες και δεύτερον στο κομμάτι του σταδιακού περιορισμού του προγράμματος. Η Aegean προχωρά καθημερινά σε προσαρμογές στο δίκτυο δρομολογίων και στο πτητικό έργο, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες είτε για εμπορικούς λόγους ή λόγω περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις αρχές.

Aυτά ανέφερε χθές ο πρόεδρος κ. Ευτύχης Βασιλάκης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2019, μία χρονιά που συνοδεύτηκε από θετικές επιδόσεις για τον όμιλο, με αύξηση 10% στον τζίρο στο 1,3 δισ. ευρώ και +16% στα κέρδη μετά από φόρους, στα 78,5 εκατ. ευρώ.

Οι δύο προτεραιότητες για τον όμιλο το τελευταίο διάστημα, εν μέσω κορωνοϊού, εστιάζουν καταρχάς στο θέμα της αυξημένης υγιεινής και ασφάλειας για εργαζομένους και ταξιδιώτες και δεύτερον στο κομμάτι του σταδιακού περιορισμού του προγράμματος. Η Aegean προχωρά καθημερινά σε προσαρμογές στο δίκτυο δρομολογίων και στο πτητικό έργο, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες είτε για εμπορικούς λόγους ή λόγω περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις αρχές.

Επίσης σε χρηματοοικονομικό επίπεδο και για την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, πραγματοποιούνται συνεχείς επαφές με προμηθευτές αλλά και τις εγχώριες τράπεζες για επιπλέον πιστωτικές γραμμές αν χρειαστεί. «Ο όμιλος έχει τους πόρους να ξεπεράσει τη δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη ο κλάδος των αερομεταφορών υφίσταται τους μεγαλύτερους κραδασμούς κι αναμένονται πρωτοβουλίες στήριξης τόσο από τις ίδιες τις κυβερνήσεις όσο και από την Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.
Το ξεκίνημα του 2020

Πάντως, μετά από ένα καλό 2019 και προ κορωνοϊού, το ξεκίνημα του 2020 επεφύλαξε θετικά μηνύματα για τον όμιλο, ξεκινώντας με την παραλαβή τριών νέων αεροσκαφών της οικογένειας Α320 neo, που ήρθαν να προστεθούν στο πρώτο αεροσκάφος A320 neo που παραλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο όμιλος αναμένει την παραλαβή επιπλέον τριών νέων παρόμοιων αεροσκαφών. Τα νέα αεροσκάφη συνεισφέρουν στην προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους επιβάτες ενώ συμβάλουν στην εξοικονόμηση έως και 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια πτήσης. Επίσης, η διαμόρφωση της καμπίνας στα νέα αεροσκάφη προσφέρει τη δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας σε θέσεις ανά αεροσκάφος, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω μείωση του μοναδιαίου κόστους. «Οι πρώτες σημαντικές ωφέλειες στο μοναδιαίο κόστος του ομίλου θα είναι ορατές κυρίως από το 2021 και έπειτα», αναφέρεται στην έκθεσή της, απευθυνόμενη προς τους μετόχους η διοίκηση του ομίλου.

Με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ξεκίνησαν και οι δύο πρώτοι μήνες του έτους για τον όμιλο σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση και τις πληρότητες. Αποτελεί ωστόσο γεγονός ότι από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2020, η ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 στην Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία, άρχισε να δημιουργεί σημαντικά αρνητικές συνθήκες, με τις πρώτες επιπτώσεις να διαφαίνονται στην πτώση της πληρότητας των πτήσεων και του αριθμού των νέων κρατήσεων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς ακολούθησαν:

o Η περαιτέρω ραγδαία εξάπλωση του ιού σε νέες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη

o Η αναβάθμιση του COVID-19 σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας o  αποκλεισμός της Ιταλίας με την επιβολή σημαντικών περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών στο σύνολο της χώρας

o Η απόφαση των Η.Π.Α. για απαγόρευση των πτήσεων από/προς την Ευρώπη

o Οι αποφάσεις όλο και περισσότερων χωρών για επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις, ακόμα και κλείσιμο συνόρων.

Είναι προφανές ότι οι κλάδοι των αερομεταφορών και του τουρισμού είναι οι άμεσα επηρεαζόμενοι από την πρόσφατη πρωτόγνωρη κρίση λόγω του σημαντικού περιορισμού των ταξιδιών τόσο για επαγγελματικούς όσο και για λόγους αναψυχής.

Λόγω των συνθηκών έντονης κρίσης που επικρατούν, η επίδραση στις πληρότητες και στην πτώση των νέων κρατήσεων τις πρώτες μέρες του Μαρτίου 2020 είναι σημαντική. «Επειδή δε η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία, η οποιαδήποτε εκτίμηση σε ότι αφορά τις εμπορικές και οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 για την τρέχουσα χρονιά, επί του παρόντος, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια, διαφαίνεται όμως να είναι σημαντικές. Ο Όμιλος έχει ήδη δημιουργήσει στέρεες βάσεις οργάνωσης και δομής ούτως ώστε να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις ενώ παράλληλα η υγιής διάρθρωση του ισολογισμού του και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει αποτελούν επιπλέον παράγοντες θωράκισης εν μέσω ενός εξαιρετικά δύσκολου και αβέβαιου περιβάλλοντος. Η διαμόρφωση και εφαρμογή σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο πολιτικών που θα μετριάσουν – ειδικά για τον κλάδο των αερομεταφορών – τις επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, τόσο κατά την διάρκειά της όσο και μετά, για την αποτελεσματικότερη ανάκαμψη, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική», αναφέρει η διοίκηση στο μήνυμά της προς τους μετόχους.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY