kourdistoportocali.comEconomyMιχ. Τσαμάζ>O ΟΤΕ είναι πλέον σε θέση να εστιάσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση της στρατηγικής του

Εντυπωσιακή άνοδος 149,4%.

Mιχ. Τσαμάζ>O ΟΤΕ είναι πλέον σε θέση να εστιάσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση της στρατηγικής του

Εκτίναξη των κερδών του ΟΤΕ  στα 252,6 εκατ. ευρώ, έναντι 101,3 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του 2012

Εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών κερδών σε επίπεδο γ’ τριμήνου ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού τα καθαρά κέρδη στο εξεταζόμενο διάστημα ανήλθαν στα 252,6 εκατ. ευρώ, έναντι 101,3 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας άνοδο 149,4%.

Την ίδια στιγμή ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1,039 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τα 1,096 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, μειωμένα κατά 5,1%. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό μείωσης εσόδων των τελευταίων 5 τριμήνων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πίεση στον κύκλο εργασιών του Ομίλου συνεχίστηκε από την έντονη επίδραση των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας τόσο στις δραστηριότητες της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας. Στην κινητή τηλεφωνία, περισσότερο από 60% της μείωσης των εσόδων, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2012, αποδίδεται στις μειώσεις των τελών τερματισμού. Εξαιρουμένων των μειώσεων αυτών και της συνεισφοράς της Hellas Sat το Γ’ τρίμηνο του 2012 (αποενοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013), τα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν λιγότερο από 2% το τρίμηνο.

Σε επίπεδο 9μήνου τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού υποχώρησαν κατά 4,3%, διαμορφούμενα στα 476,5 εκατ. ευρώ, έναντι 497,9 εκατ. ευρώ του περυσινού 9μήνου, σημειώνοντας κάμψη 4,3%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 3,008 δισ. ευρώ, από τα 3,285 δισ. ευρώ πέρυσι, που αντιστοιχεί σε κάμψη 8,4%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε: «Tο τρίτο τρίμηνο, πετύχαμε για ακόμη μια φορά καλά αποτελέσματα, σημειώνοντας τη μικρότερη μείωση εσόδων από την εφαρμογή του νέου γύρου μειώσεων των τελών τερματισμού στην κινητή. Καταφέραμε να προασπίσουμε τη θέση μας σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, με συνεχιζόμενο έντονο ανταγωνισμό σε όλες τις δραστηριότητες και αγορές. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, όπου σταδιακά σταθεροποιούμε το μέσο έσοδο ανά πελάτη, παρά τα ανταγωνιστικά και ρυθμιστικά εμπόδια, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA αυξάνεται σταθερά χάρη στον αποτελεσματικότερο τρόπο λειτουργίας μας».
Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικά ποσά σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που χρειάζεται η χώρα για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Με τον καθαρό δανεισμό μειωμένο περισσότερο από 40% από τις αρχές του έτους, και την καλή δυναμική που έχουμε αναπτύξει σε έσοδα και μείωση κόστους, αναμένεται να κλείσουμε τη χρονιά σε στέρεες βάσεις
».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: “Ο ΟΤΕ αναμένει συνέχιση της πίεσης στα έσοδα, τα επόμενα τρίμηνα, λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, της μείωσης των εισοδημάτων από την υψηλότερη φορολογία και του έντονου ανταγωνισμού σε όλες του τις δραστηριότητες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις διαδοχικές μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και στις αρχές του 2013. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στη μείωση του κόστους και να επενδύει στοχευμένα σε λύσεις που θα ενισχύσουν τις ροές των εσόδων και την ικανοποίηση των πελατών. Έχοντας ενισχύσει σημαντικά τη χρηματοοικονομική του θέση, ο ΟΤΕ είναι πλέον σε θέση να εστιάσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση της στρατηγικής του σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται”.

Οικονομικά μεγέθη

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ κατά το τρίμηνο, επηρεάστηκαν από το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, τις επιθετικές προσφορές του ανταγωνισμού και τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των ανταγωνιστικών double-play προσφορών της εταιρείας από τη Ρυθμιστική Αρχή. Παρά την πολιτική του ΟΤΕ για τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει την απώλεια γραμμών. Οι υπηρεσίες VDSL του ΟΤΕ, που διατέθηκαν εμπορικά στα τέλη του 2012, είχαν προσελκύσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 περισσότερους από 35.000 συνδρομητές. Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών τηλεόρασης αυξήθηκε σημαντικά το τρίμηνο με την προσέλκυση 43.000 νέων πελατών, ως αποτέλεσμα του εμπλουτισμού του περιεχομένου.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας τα έσοδα μειώθηκαν κατά μόλις 0,6% το Γ’ τρίμηνο του 2013, παρουσιάζοντας μια σημαντικά βελτιωμένη τάση, σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2013, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής και από μεγάλα έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT).

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες της Cosmote, κατά το τρίμηνο, οφείλεται στις σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού στην κινητή, στο δύσκολο οικονομικό κλίμα και τον αυξημένο ανταγωνισμό.

Τα έσοδα από υπηρεσίες της Cosmote Ρουμανίας, σημείωσαν αύξηση μετά από 5 διαδοχικά τρίμηνα πτώσης, ενώ και η AMC κατέγραψε υψηλότερα έσοδα από υπηρεσίες το τρίμηνο μετά από μία μακρά πτωτική περίοδο του κύκλου εργασιών.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, διαμορφώθηκαν σε €675 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2013, μειωμένα κατά 4,3%, σε σχέση με τα €705,2 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας αθροιστικά μια μείωση 8,6% το εννεάμηνο του 2013 σε σχέση με το εννεάμηνο του 2012. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Το Γ’ τρίμηνο του 2013, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 9,1% σε επίπεδο Ομίλου και κατά 15,7% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας σε σχέση με το Γ΄ τρίμηνο του 2012.

Στο τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μειώθηκε κατά 4,7% και διαμορφώθηκε στα €379 εκατ. σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης των τελευταίων 5 τριμήνων.

Έχοντας καταφέρει για μια ακόμα φορά να μειώσει δραστικά το κόστος, ο Όμιλος πέτυχε το Γ’ τρίμηνο του 2013 περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA της τάξεως του 36,4%, σε σχέση με 36,3% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παράλληλα, το Γ’ τρίμηνο του 2013, οι προσαρμοσμένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου (εξαιρουμένων των πληρωμών που σχετίζονται με τα Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης) ανήλθαν σε €213,6 εκατ., μειωμένες από €316,5 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2012. Η μείωση στις λειτουργικές ταμειακές ροές οφείλεται σε μια προπληρωμή φόρου €33,2 εκατ. που σχετίζεται με πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία και στις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για την πληρωμή υποχρεώσεων.

Στο εννεάμηνο του 2013, παρά τη μείωση των εσόδων κατά 8,4%, και την επίδραση από τη διαφορετική βάση σύγκρισης από την πώληση της Hellas Sat, οι προσαρμοσμένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές (εξαιρουμένων των πληρωμών που σχετίζονται με τα Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης) ανήλθαν σε €702,2 εκατ., σχεδόν αμετάβλητες από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, εξαιρουμένης της έκτακτης προπληρωμής φόρου που σχετίζεται με τη πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία. Το εννεάμηνο του 2013, ο Όμιλος μείωσε τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης κατά €86,6 εκατ. (Μεταβολή Κεφαλαίου Κίνησης -€99,4 εκατ. στο εννεάμηνο του 2013 σε σχέση με -€186 εκατ. στο εννεάμηνο του 2012).

Ως αποτέλεσμα των ισχυρών ταμειακών ροών, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε λιγότερο από €1,7 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2013, μειωμένος κατά €1,2 δισ. ή κατά 42,2% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2012. 

Πηγή:www.capital.gr

SHARE
MORE ECONOMY