kourdistoportocali.comEconomyMεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πράσινο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Tα έργα

Mεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πράσινο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Tο ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή έχει πιστοποιηθεί από το διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative, ως πράσινο

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσης του επιτοκίου για το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο που εκδίδει η Τέρνα Ενεργειακή.

Η δημόσια προσφορά του ομολόγου θα ξεκινήσει αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες η ζήτηση ήδη είναι ενθαρρυντική και υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά επίπεδα.

Εφόσον, όπως εκτιμάται πέσει κάτω από το 3%, τότε θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση με το προηγούμενο ομόλογο της εταιρείας, που υπενθυμίζεται είχε απόδοση 3,85%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί απόδοση κάτω του 3% σε ομόλογο που εκδόθηκε στην ελληνική αγορά-σημειώνει ο Χάρης Φλουδόπουλος στο Capital.gr

Tο ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή έχει πιστοποιηθεί από το διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative, ως πράσινο. Τα green bonds αποτελούν έναν ευρύτατα διαδεδομένο τρόπο χρηματοδότησης έργων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ποια είναι όμως τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με το ομόλογο; Πρόκειται για έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά και για νέα. Πιο συγκεκριμένα ως προς τις επενδύσεις που έχουν γίνει πρόκειται για:

• 9 Αιολικά πάρκα ισχύος 121MW σε δύο παράλληλες φάσεις (4 πάρκα στην πρώτη και 5 πάρκα στη δεύτερη) σε 9 τοποθεσίες στην Εύβοια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ περίπου για την κάλυψη του οποίου δεν προβλέπεται κρατική επιδότηση. Η κατασκευή ξεκίνησε εντός του 2019 και η ολοκλήρωση αναμένεται κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020. Για την κατασκευή έχουν ληφθεί άδειες εγκατάστασης και έχουν υπογραφεί συμβάσεις πώλησης με το ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ). Η διάρκεια των συμβάσεων είναι 20ετής με feed in premium. Μέχρι τον περασμένο Ιούλιο είχε δοθεί προκαταβολή για απόκτηση παγίων στοιχείων που ανέρχεται σε περίπου 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί νέρχεται σε 38,8 εκατ. ευρώ. Το υπολειπόμενο κόστος ανέρχεται σε 111,2 εκατ. ευρώ

• Τον περασμένο Ιούλιο βρισκόταν στο τελικό στάδιο κατασκευής το πάρκο ισχύος 158MW Gopher Creek στο Τέξας, με τη συνολική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί να ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο κόστος ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ (συνολικό κόστος 224 εκατ. ευρώ). Το έργο ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον Σεπτέμβριο

• Τον περασμένο μήνα η Τέρνα Ενεργειακή ολοκλήρωσε τη συναλλαγή εξαγοράς του αιολικού πάρκου Bearkat 1 στο Τέξας. Το πάρκο έχει ισχύ 200MW και εξαγοράστηκε έναντι 120 εκατ. ευρώ (132 εκατ. δολάρια). Το πάρκο έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2018 και η κατασκευή του συγχρηματοδοτήθηκε από επενδυτή Tax Equity Investor κατά 186 εκατ. δολάρια. Για τη χρηματοδότηση του τιμήματος η Τέρνα Ενεργειακή έλαβε βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους 52 εκατ. ευρώ και 4 εκατ. δολάρια και μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 63,4 εκατ. δολάρια.

Το υπολειπόμενο κόστος των επενδύσεων αυτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 είναι 285 εκατ. ευρώ

Παράλληλα το ομόλογο θα χρηματοδοτήσει έργα για τα οποία η εταιρεία έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα αυτά είναι:

• Κατασκευή αιολικού πάρκου 30MW στη Στερεά με κόστος 30 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021
• Κατασκευή 3 αιολικών στην Ευρυτανία, ισχύος 66,6MW με προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ
• Την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ.
Για τα έργα αυτά το υπολειπόμενο κόστος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι 239 εκατ. ευρώ περίπου.

Συνολικά οι παραπάνω επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσό 86,632 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια που θα προκύψουν από το ομολογιακό δάνειο και με πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια κατά το ποσό των 249,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο ΣΔΙΤ, η χρηματοδότηση θα γίνει με συμβολή της αναθέτουσας αρχής και πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό ενώ τέλος η εξαγορά του πάρκου στις ΗΠΑ (Gopher Creek) πραγματοποιήθηκε με τραπεζικό δανεισμό ίδια κεφάλαια και χρηματοδότηση Tax Equity Investor.

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

-Ο βιαστής μου, Αριστείδης Αδαμόπουλος
O Trump ακόμα και τώρα πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα
Η στάση επιθετικής αναμονής του Κυριάκου σώζει τους Έλληνες. Τι πραγματικά συμβαίνει στο Ισραήλ
Σοκάρει το Forbes>Πάνω από τους μισούς γιατρούς και πυροσβέστες των ΗΠΑ αρνούνται να εμβολιασθούν
Εκτοξεύθηκαν οι θάνατοι στο Ισραήλ τον Ιανουάριο. Γιατί στήνουν στο τοίχο τον Νετανιάχου
Nτροπιαστική δουλικότητα Μακρόν με προσφώνηση «Αγαπητέ Ταγίπ» στα τουρκικά!
Έρευνα-σοκ από το Λέστερ> 1 στους 8 ασθενείς πεθαίνει εντός 140 ημερών μετά την ανάρρωση
Αύξηση 12 φορές της ποσότητας των αντισωμάτων του έχει από σήμερα ο Πρωθυπουργός
Ζέφη Δημαδάμα (ΚΙΝΑΛ)>Ένας πρώην υπουργός με παρενόχλησε σεξουαλικά σε ασανσέρ
Kamala’s Way
Πάνω από 12.400 κάτοικοι του Ισραήλ βρέθηκαν θετικοί στον ιό αφού είχαν εμβολιασθεί!
-Ελένη, δεν μας είπες τελικά «πόσο πάει;»