kourdistoportocali.comEconomyΗ μάχη για τη γυάλινη καρέκλα του Υπουργού Οικονομικών

Γράφει η Gillian Rothschild

Η μάχη για τη γυάλινη καρέκλα του Υπουργού Οικονομικών

Σταϊκούρας–Πέτσας–Τσακλόγλου το τρίδυμο στην οικονομία

Ο έκτος όροφος του Υπουργείου Οικονομικών από την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφει στο προσκήνιο και ήδη οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Μπορεί η γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη «μη ράβετε κουστούμια» να είναι σαφής προς όλα τα μέτωπα, αλλά σε αυτό του οικονομικού επιτελείου υπάρχει μια αρκετά σαφής εικόνα για την ομάδα που θα καθίσει στη γυάλινη καρέκλα της οικονομίας με τις αμέτρητες πληγές και προβλήματα, προκειμένου να γυρίσει το παιχνίδι και να έρθουν ξένες επενδύσεις.

Γράφει η Gillian Rothschild

Είναι ο δυσκολότερος γρίφος και προφανώς δεν αρκούν οι πανηγυρισμοί της έλευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για να γυρίσει το ματς στην οικονομία. Η οικονομία ΔΕΝ διατάζεται. Όπως και η ανάπτυξη. Και δυστυχώς η αφετηρία είναι πολλή χαμηλή, ώστε να πει κάποιος ότι μια αλλαγή κυβέρνησης είναι αρκετή για να συρρεύσουν επενδυτές στη χώρα μας «παρακαλώντας» να τοποθετηθούν σε project. To status qvo της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε με τα πλέον μελανά σημεία ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς το εκρηκτικό κοκτέιλ περιλαμβάνει: Υψηλό απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, υψηλό δημόσιο χρέος, έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, αργό ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, υψηλό ποσοστό ανεργίας, προβλεπόμενη δημογραφική μείωση του πληθυσμού, επενδυτικό κενό, επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν είναι φιλικό προς τις επενδύσεις. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε το γεγονός ότι ο μέσος μισθός δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την καυτή ζώνη των 600 ευρώ, η γαλέρα της οικονομίας για να βγει από τα στενά του Γιβραλταρ χρειάζεται ένα πολυετές επενδυτικό σοκ.

Ο Χρήστος , ο Στέλιος, ο Πάνος

Κοινό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι πως ήδη συνεργάζονται άριστα και από τις θέσεις που κατείχαν μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα χωρίς καν περίοδο χάριτος. Η θέση του Υπουργού Οικονομικών έχει όπως όλα δείχνουν κλειδώσει για τον Χρήστο Σταϊκούρα με τον διευθυντή του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιο Πέτσα να καταλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή ή υφυπουργού, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο, από το οποίο προέρχεται. Όσον αφορά το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων, κομβικό ρόλο θα παίξει ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος  είναι βαθιά γνώστης της κατάστασης λόγω και του ρόλου του στο παρελθόν (Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.  Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής). Ά

Το βασικό ζητούμενο για την επόμενη κυβέρνηση, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «δουλειές, δουλειές, δουλειές» και γι αυτό ρόλο κλειδί θα παίξει η μείωση της φορολογίας για όλους: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για επενδύσεις. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ν.Δ. είναι το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, είναι το κόμμα της υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι το κόμμα που πιστεύει ότι η ανάπτυξη έρχεται από τη δημιουργικότητα του επιχειρηματία, μικρού, μεσαίου και μεγάλου, ο οποίος επενδύει και ο οποίος δημιουργεί στη χώρα μας»

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει:

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% σε δύο φάσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για νέες επενδύσεις.

Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%, που ευνοεί κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Νέα, προοδευτική, φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό.

Επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

Έκπτωση φόρου 40 – 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom, για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.

Ο  ρόλος του Θοδωρή

Μέντορας και από τους πλέον στενούς ανθρώπους του περιβάλλοντος Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και senior fellow στο ινστιτούτο Brookings Inst, Θοδωρής Πελαγίδης. Αν και είναι δεδομένο ότι λόγω του χαμηλού και σοβαρού προφίλ του ΔΕΝ πρόκειται να λάβει κάποια υπουργική θέση, είναι ο άνθρωπος ο οποίος σε καθημερινή βάση συμβουλεύεται ο επερχόμενος Πρωθυπουργός. Για όσους γνωρίζουν καλά τον Κυριάκο, είναι δεδομένο ότι η άποψη του Θοδωρή στα θέματα οικονομίας θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως προφανώς και του ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη.

SHARE
MORE ECONOMY