kourdistoportocali.comEconomyJumpo

Oι φόβοι του Απόστολου Βακάκη για το 2014

Jumpo

Η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε επίσης πως θα προτείνει στη γενική συνέλευση  να μην διανεμηθεί μέρισμα

 

Από τον Ηλία Γ. Μπέλλο

 

Εκτίμηση για κέρδη της επόμενης χρήσης χαμηλότερη από αυτά που αναμένουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς έδωσε την Πέμπτη το απόγευμα η διοίκηση της Jumbo.

Συγκεκριμένα για την νέα οικονομική χρήση Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014 ο όμιλος του Απόστολου Βακάκη εκτίμησε ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 2% εως 4%, ενώ τα κέρδη θα κυμανθούν στα 75 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος αυτός είναι σε γενικές γραμμές κατά περίπου 20% χαμηλότερος από αυτόν που υπολογίζει η αγορά, αλλά οι αναλυτές σχολιάζοντας το guidance αυτό της επιχείρησης στο Capital.gr τονίζουν ότι παραδοσιακά το management δίνει συντηρητικές εκτιμήσεις τις οποίες όμως επιτυγχάνει να ξεπερνά.

Θυμίζουν δε το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την εταιρεία και την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιό της επενδυτών όπως η Fairfax Financial Holdings και η Franklin Templeton οι οποίες ελέγχουν ποσοστά της τάξης του 5% και 10%.

Η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε επίσης πως θα προτείνει στη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου να μην διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση που έληξε καθώς πρόθεσή της είναι να γίνει η πλήρης αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 145 εκατ. ευρώ που λήγει το Μάιο του 2014.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

«Εάν η Jumbo πιάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς κατά την επόμενη χρήση τοτε η αποτίμηση της στα τρέχοντα επίπεδα παραμένει ελκυστική αλλά αν τα αποτελέσματά της διαμορφωθούν σύμφωνα με το guidance τοτε ίσως η σημερινή αποτίμηση να είναι απαιτητική» εκτιμά μιλώντας στο Capital.gr ο επικεφαλής ανάλυσης μιας εκ των μεγαλύτερων ελληνικών χρηματιστηριακών.

Προσθέτει όμως ότι αν η ιστορική της συμπεριφορά συνεχισθεί η επιχείρηση θα ανταποκριθεί και ίσως ξεπεράσει και τις προσδοκίες της αγοράς κάτι που είναι σε γνώση και των ξένων θεσμικών «οι οποίοι πιθανώς και να αναζητούν ελκυστικότερα επίπεδα για να χτίσουν θέσεις». Και τονίζει όπως και άλλοι οίκοι ότι το επιχειρηματικό μοντέλο και το business plan “δείχνουν ανάπτυξη”.

Υπενθυμίζεται πως η Jumbo ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών στις πρόσφατες συναντήσεις στην Αθήνα και το εξωτερικό μεταξύ ελληνικών εισηγμένων και ξένων fund managers.

Η πλειοψηφία των αναλυτών επισημαίνει σε γενικές γραμμές την ανθεκτικότητα των κερδών σε ένα μη ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, την ισχυρή δυνητικά βελτίωση της κερδοφορίας υπο το σενάριο βελτίωσης και της ελληνικής οικονομίας και την πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η μετοχή διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 9 ευρώ με το υψηλό 52 εβδομάδων στα 9,19, η κεφαλαιοποίησή της είναι έτσι στα 1,176 δισ. ευρώ και ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία κινείται στα επίπεδα του 2,6. Πάρα την ύφεση και τα προβλήματα στην Κύπρο, ο όμιλος Jumbo έκλεισε τη χρήση 2012-2013 με ρεκόρ τζίρου, πάνω από 502 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να ωφελείται από τη δυναμική επέκταση του δικτύου του σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Για την χρήση Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013 η Jumbo εμφάνισε πτώση καθαρών κερδών και αύξηση πωλήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το managment, οι πωλήσεις για την χρήση Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013, ανήλθαν σε 502,2 εκατ. ευρώ έναντι 494,3 εκατ. ευρώ την περσινή χρήση, σημειώνοντας αύξηση 1,60%.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν το ίδιο διάστημα σε 110,39 εκατ. ευρώ σε σχέση με 134,42 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 17,88% καθώς επιβαρύνθηκαν και από τη ζημία της τάξης των 23,58 εκατ. ευρώ περίπου που προέκυψε από το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων της θυγατρικής εταιρείας της στην Τράπεζα Κύπρου.

Αν δεν συμπεριληφθεί το κούρεμα τότε σε συγκρίσιμη βάση, τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου θα ανέρχονταν σε 133,97εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένα 0,34% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 73,96 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 23,99%.

Το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου διαμορφώθηκε στο 52,33% από 53,21% που ήταν την αντίστοιχη περσινή χρήση παρουσιάζοντας μείωση 0,88% καθώς η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κινήθηκε καλύτερα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων και το μεταφορικό κόστος αυξήθηκε λιγότερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.

Ο όμιλος λειτούργησε 4 νέα καταστήματα από τα οποία 3 στην Ελλάδα και 1 στη Βουλγαρία. Κατά το τέλος της χρήσης το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμούσε σε 62 καταστήματα όπου 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 3 στην Κύπρο και 8 στη Βουλγαρία. Επιπλέον, ξεκίνησε και τη λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος www.e-jumbo.gr στην Ελλάδα.

Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται η έναρξη λειτουργίας των 2 μισθωμένων υπερκαταστημάτων στη Ρουμανία, ένα στην Τιμισοάρα (13.000 τ.μ.) και ένα στο Βουκουρέστι (14.000 τ.μ.) καθώς και του νέου μισθωμένου καταστήματος Jumbo στην Πάφο της Κύπρου (10.000 τ.μ.). Κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας οικονομικής χρήσης αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα στην Βόρεια Ελλάδα (9.000 τ.μ.

Πηγή:www.capital.gr

SHARE

Περισσότερα

MORE ECONOMY

TOP LINE

EKTAKTO> Γιατί ετοιμάζονται να καταργήσουν την 2η δόση σε Pfizer/BionTech και AstraZeneca
Άσχημα νέα από το Ισραήλ (πλήρως εμβολιασθέντες 57%). Μετά από ένα νέο ξέσπασμα κοροναϊού οι μάσκες επιστρέφουν στα σχολεία. Η χώρα παραμένει ερμητικά κλειστή για τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020!
EKTAKTO> Συναγερμός στο Ισραήλ, την πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Εκτόξευση κρουσμάτων τη Δευτέρα το απόγευμα. Διάβασε τι συμβαίνει
O Mario Draghi στέλνει μήνυμα στο “deep state” της Wuhan ανατινάζοντας τον εμβολιασμό παγκοσμίως, o μυστηριώδης Τσιόδρας και η αναφορά της Καθημερινής στην καταιγίδα αγωγών για τις παρενέργειες των εμβολίων
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
ΕΚΤΑΚΤΟ>Αυτός έκοψε το βραχιολάκι του Jean Claude Oswald
Κυριακάτικη BOMBA από το Ισραήλ! Επιστρέφει το lockdown στη πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Ξαφνική εκτίναξη του δείκτη R. Η παραλλαγή DELTA χτύπησε το 1/3 εμβολιασθέντων!
H British Airways διαψεύδει στο Reuters τους ισχυρισμούς για τα αίτια των αιφνιδιαστικών θανάτων 4 πιλότων της
-Δεν είμαι Χίτλερ, δεν έχω βάψει τα χέρια μου με αίμα!…
Η εγγονή της θρυλικής τραγουδίστριας Nina Simone κατηγόρησε την Αντιπρόεδρο Kamala Harris για bullying σχεδόν μέχρι θανάτου στη μητέρα της
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
Κωστής Χατζηδάκης> Ο πολιτικός που τόλμησε να ακουμπήσει τα Καρτέλ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Εργατοπατέρων